Temelín není pro Němce dost bezpečný

Temelín by v Německu licenci na spuštění nedostal. To je výsledek celodenního jednání delegace německého ministerstva životního prostředí s českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. "Elektrárna by v Německu nemohla být spuštěna, dokud by nebyly vyřešeny všechny bezpečnostní otázky," řekl Wolfgang Renneberg z německé ministerské delegace.

Německá vláda si nechala od svých jaderných expertů vypracovat studii o bezpečnosti Temelína. Podle studie totiž není elektrárna dostatečně uchráněna před poškozením.

"Německo je přesvědčeno o třech chybách elektrárny," říká šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Sporná je podle nich bezpečnost vysokoenergetického potrubí, které se v Německu skutečně nepoužívá, ale na Západě je jinak běžné," sdělila Drábová.

Německu se podle Drábové nelíbí ani ani kvalifikace ventilů na směs vody a páry, které nejsou odděleny od bezpečnostního systému.

Jeden ze sporných bodů uvedla SÚJB na pravou míru
Jeden ze tří bodů, kapacitu záložních baterií, se již během jednání podařilo vyřešit, uvedli na tiskové konferenci předsedkyně SÚJB Dana Drábová a zástupce německého ministerstva Wolfgang Renneberg.

"Podařilo se nám vysvětlit a v písemné formě německým expertům předat informaci, která říká, že kapacita je dostatečná i z hlediska německých norem," vysvětlila Drábová.

Další schvalování licencí by trvalo nejméně deset let
Obě strany se při setkání shodly, že není možné zopakovat licenční proces. "Nové analýzy a inspekce by trvaly deset let," uvedla Drábová.

"Máme obavy," řekl na tiskové konferenci Renneberg. "Naše obavy by například v Německu nedovolily udělit této elektrárně licence. Je však pouze na českých úřadech, jak budou naše obavy soudit," dodal člen německé delegace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue