Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Televizní bitvu chystají i zprávy

  1:00
Na bitevním poli televizí se chystá souboj hlavních zpravodajských pořadů. Začala první vlna přestupů. Novým šéfredaktorem zpravodajství Novy se stane Petr Mrzena, dosavadní redaktor České televize. Jeho kolegyně Světlana Zárubová přechází z ČT do Zpravodajského deníku Primy.
V souvislosti s Primou se hovoří i o Pavlu Zunovi.

V souvislosti s Primou se hovoří i o Pavlu Zunovi. | foto: David VotrubaiDNES.cz

"Jejich odchod naše zpravodajství neoslabí, máme dostatek profesionálních redaktorů i moderátorů," prohlásil mluvčí ČT Martin Krafl. Mezi oběma přestupy však rozlišuje:

"Zatímco jednání pana Mrzeny bylo legitimní a otevřené a jeho rozhodnutí je plně pochopitelné, neloajální chování paní Zárubové nás nemile překvapilo."

"Umožnili jsme jí stát se moderátorkou, navíc odchází do komerční televize chystající programové změny ve zpravodajství, která tak chce zřejmě konkurovat zpravodajskému vysílání ČT," dodal Krafl s tím, že na rozdíl od Mrzenova odchodu dohodou má Zárubová dvouměsíční výpovědní lhůtu. Nahradí ji zřejmě Zuzana Opletalová či Nora Fridrichová.

Prima také ve dvou
Mluvčí Primy Jana Malíková potvrdila, že Zárubová se objeví ve Zpravodajském deníku od letošního října. S kým, to je otázka. Nová podoba zpráv Primy totiž zavede namísto nynějších "sólistů" moderátorské dvojice jako v ostatních televizích, přičemž složení párů se teprve upřesňuje.

Jisté však už je, že se do nich nedostane ani jedna ze stávajících moderátorek. Najdou v Primě jinou práci?

"Dana Makrlíková již nyní pracuje také pro Receptář, se Štěpánkou Duchkovou a s Martinou Kociánovou jednáme," odpovídá mluvčí Primy. Kociánová v úterý pouze sdělila, že se vrací z dovolené a teprve ve středu se dozví víc. 

Světlana Zárubová uvedla, že je po devíti letech působení ve veřejnoprávní televizi zvědavá na komerční prostředí. "Navíc řadu příštích kolegů v Primě znám ještě z dob, kdy jsem pracovala jako reportérka," dodala. 

Prima chce obměnit zpravodajství zásadně - jeho obrazovou podobu, moderátorský tým, délku. A přizvala si k tomu jako poradce Jana Vávru, který kdysi vybudoval styl zpráv na Nově.

Digitální sokové
Mrzena už zkušenost ze soukromé stanice má - působil na Primě. "Dohodu s Novou vnímám jako výzvu i závazek," prohlásil jedenatřicetiletý novinář, který ve funkci šéfa zpravodajství Novy střídá Martina Ondráčka.

Ten mezitím povýšil: byl jmenován ředitelem nové sekce, která sloučila zpravodajství s publicistikou, již zase vede Stanislav Brunclík. "Ale dál budu uvádět Střepiny," slíbil Brunclík. 

Radek John, který stál u zrodu pořadu Na vlastní oči, nejúspěšnějšího a nejdéle vysílaného publicistického cyklu, se nově stal jeho šéfproducentem. 

"Má za úkol nejen udržet sledovanost, ale také zvětšit rozsah svého pořadu," uvedla mluvčí Novy Veronika Šmítková. "Je to tak, počítáme s tím," potvrdil včera Johnův kolega Josef Klíma.

Rovněž Nova, která chystá například nový pořad 112 sledující reálné výjezdy záchranářů k voláním na tísňovou linku, bude posilovat své zpravodajství. A to tak, aby slovy Ondráčka "zůstalo lídrem na českém mediálním trhu i po nástupu nových televizí".

Je zjevné, že se klasické stanice chystají na nástup nových televizí s licencí k digitálnímu vysílání, jejichž start se čeká příští rok. Právě tam také mohou směřovat další přestupy.

Některé se už ostatně staly. Sérii zahájil husarským kouskem režisér a producent Fero Fenič: do ředitelského křesla své připravované stanice Febio TV totiž posadil Richarda Rybníčka, do té doby ředitele slovenské veřejnoprávní televize.

Popošli o pár metrů
Podobně si vrcholné manažery vyhlíží budoucí digitální televize Barrandov. Využila neklidu na Nově, kde právě přebírali pravomoci lidé z Rumunska, a odvedla odtud příslovečného "druhého muže Novy" Petra Chajdu a producenta Kamila Spáčila.

Další zaměstnanci Novy už odešli za nimi, vlastně jen o pár metrů, protože obě stanice mají sídlo v areálu filmového studia.

Barrandovští však loví i v jiných vodách. Proslýchá se, že ke spolupráci na svém příštím zpravodajství lákají třeba Václava Moravce, který nyní moderuje politické debaty na ČT, nebo Přemysla Svoru, před časem spojeného s Novou.

"To je hodně předčasné - řekněme, že jeden z nich to bude," směje se Chajda, který zatím dává dohromady neviditelné, ale podstatné profese obchodní, technické a programové.

Na Top TV se zatím usídlili moderátoři Eva Jurinová, Hanka Kousalová, Jan Kovařík či Honza Musil, ovšem právě Jurinová už byla na kamerových zkouškách na Primě. Dokonce se objevily spekulace, že by tam mohla uvádět zprávy s Pavlem Zunou, kterého jiné pověsti "párují" se Zárubovou.

Faktem nicméně je, že Zuna má po odchodu z Novy čtyřměsíční "karanténu" na místo podobného zaměření. A kromě toho dostává nabídky i z jiných stanic. Mezitím už se našel Zunův nástupce, jenž jej nahradí v moderátorském páru s Pavlou Charvátovou. Jméno je zatím tajné, ale nejde o člověka "zvenčí", nýbrž přímo z Novy.
 
Novinka pro Novotného
Zatímco u moderátorů má přestup skandální příchuť, pro baviče je to běžná věc. Na Novu se třeba vrací Tele Tele, kdežto Petr Novotný někdejší opora tamní zábavy, přijal nabídku Primy, kde bude uvádět premiérový soutěžní pořad 5 proti 5.

"To tu ještě nebylo, diváky to přitáhne," věří Novotný. "Viděl jsem některé zahraniční verze a líbilo se to i členům mé rodiny. Dokonce při sledování vykřikovali a zasahovali do děje," popisuje hru, kde soutěží vždy pětičlenné příbuzenské týmy.

"Teď se učím na dálku ovládat studiový počítač," shrnul Novotný svou novou úlohu. Na Nově, odkud odešel i šéf zábavy za její estrádní éry Ivan Rössler, se už pěstuje jiný humor.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...