Televizi Nova ovládne Šmejc

  • 149
Nejsledovanější televizní stanice se od základu změní. Dnes by měli účastníci sporu o TV Nova podepsat sérii smluv, které předurčí budoucnost televize. Pokud budou splněny všechny podmínky komplikované dohody, získá nakonec většinový podíl v Nově mladý podnikatel Jiří Šmejc.

Generální ředitelkou by se měla stát dosavadní programová ředitelka Libuše Šmuclerová. Ta by měla zaručit plynulé pokračování provozu televize. Zároveň je osobou, na které se shodnou všechny strany sporu. Vyplývá to z informací o jednáních, které v posledních dnech získala MF DNES.

Poměry v televizi mají upravit nejrůznější smlouvy, které uzavřou tři skupiny lidí kolem Novy: první z nich reprezentuje Šmejc, druhou právník Aleš Rozehnal a Libuše Šmuclerová a ve třetí je trojice z původních zakladatelů Novy.

Jiří Šmejc se svou firmou MEF Holding by měl časem získat nadpoloviční podíl ve firmě CET 21, která má licenci k vysílání. Bude muset splnit řadu podmínek, především zprůhlednit hospodaření televize.

Součástí dohod je i to, že svou funkci opustí Vladimír Železný. Noví vládci televize chtějí Železnému umožnit odchod se ctí. Muž, který stál v čele Novy přes osm let, se má napříště starat o slovenskou televizi Joj.

Důležitější než osud Železného však bylo pro všechny účastníky dlouhých jednání stanovení pravidel pro budoucí provoz Novy. Dohoda by nakonec měla uspokojit všechny.

Jiřímu Šmejcovi se podaří dosáhnout svého cíle a získá nadpoloviční podíl v Nově.

Také Aleš Rozehnal a jeho spojenci, původní zakladatelé televize Josef Alan, Peter Hunčík a Vlastimil Venclík, by měli dosáhnout svého. Finance Novy budou pod mnohem větší kontrolou.

Rada může vzít odvolání Železného na vědomí

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání už má k dispozici všechny dokumenty potřebné k tomu, aby mohla vzít na vědomí odvolání Vladimíra Železného. Očekává se to na jejím dalším zasedání. Tím by bylo odvolání i po formální stránce završené.

Rada nemohla o odvolání Železného jednat, protože dosud neměla od CET 21 platné znění společenská smlouvy, na základě které většina podílníků společnosti šéfa Novy odstranila.

A Libuše Šmuclerová by se měla dočkat místa v čele televize.

Už v pátek se obě strany dohodly na základním uspořádání nové Novy. Až do úterka však detaily mnoha smluv upravovali právníci. Smlouvy totiž mají ošetřit řadu složitých kroků v budoucnu.

Šmejc, jehož firma MEF Holding má v klíčové společnosti CET 21 dosud sedmadvacetiprocentní podíl, by měl získat podíl přes 50 procent. Musí ovšem svým partnerům otevřít přístup k hospodaření firem kolem Novy.

Ve vedení společnosti Česká produkční 2000, která se stará o provoz televize, a firmy MAG Media, která prodává reklamní čas, mají být vedle Šmejcových lidí i zástupci Rozehnalovy skupiny. Ti by tak měli získat přehled o každé koruně, která Novou projde.

Právě pochybnosti o čistotě hospodaření Novy byly pro Rozehnala a původní zakladatele televize impulsem k tomu, aby vytáhli proti Železnému a Šmejcovi.

Po jedenácti dnech a desítkách hodin jednání by tak mělo být o budoucnosti Novy po éře Vladimíra Železného jasno. Pokud ovšem obě strany splní veliké množství podmínek, ke kterým se vzájemně zavázaly.

Nova řeší vážný problém: kde vzít miliardu
Šmejc a Rozehnal se musejí dohodnout na uspořádání poměrů ve všech firmách, které TV Nova potřebuje k životu. Musejí od bank získat přes miliardu korun na splacení dluhů a další provoz televize - O ekonomické situci Novy se podrobně dočtete v tomto článku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video