Nebývalá věc. Benda z ODS chválil vládu za zákon kvůli Tchaj-wanu

  • 12
Poslanci schválili zákon o zamezení dvojímu zdanění ve vztahu k Tchaj-wanu. „Chtěl bych v tomto případě vyslovit poděkování paní ministryni i vládě jako celku. Nedělám to často, ale tentokrát tak učinit chci," děkoval za předložení zákona ministryni financí poslanec opoziční ODS Marek Benda. Zákon nepodpořili jen komunisté.

Pro zákon, který nyní dostane na stůl Senát a pak prezident Miloš Zeman, hlasovalo 149 ze 168 přítomných poslanců.

Zákon je politicky citlivý proto, že kvůli tomu Čína neuznává Tchaj-wan. A kvůli tomu, že ani Česko s ohledem na politiku „jedné Číny“ neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát, bude mít kvůli zamezení dvojímu zdanění zákon místo standardní smlouvy.

Schillerová chválila hospodářské vztahy s asijským tygrem

Ministryně financí Schillerová před hlasováním poslancům popsala, jak významným ekonomickým partnerem pro Českou republiku Tchaj-wan je.

„Tchaj-wan se řadí mezi průmyslově vyspělé země a takzvané asijské tygry,“ řekla Schillerová. „Hospodářské vztahy Tchaj-wanu a České republiky mají celkový obrat za rok 2017 téměř třicet miliard korun. Obchodní bilance je výrazně pozitivní ve prospěch Tchaj-wanu, velký objem vývozu do České republiky. Tchaj-wan investuje do elektrotechnického průmyslu v České republice a vyváží toto zboží do České republiky,“ uvedla ministryně financí.

Naopak Česko na Tchaj-wan vyváží automobily, mikroskopy či pneumatiky. Perspektivní pro české firmy je podle Schillerové oblast energetiky, bio či nanotechnologií, leteckého průmyslu a zelených technologií.

Příjmy českých firem a lidí plynoucích z Tchaj-wanu, který je označován za jednoho z asijských ekonomických tygrů, jsou nyní zdaňovány v Česku bez ohledu na to, jestli podléhají zdanění v Tchaj-wanu. Daň zaplacenou na Tchaj-wanu si může poplatník pouze uplatnit jako výdaj. Zároveň příjmy osob, které jsou přihlášeny k placení daní na Tchaj-wanu a které získávají na území České republiky, podléhají zdanění v České republice.

Jednání Poslanecké sněmovny můžete sledovat v přímém přenosu:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video