Andrej Babiš uvedl do úřadu ministerstva spravedlnosti Taťánu Malou. (29. června 2018) | foto: Michal Šula, MAFRA

Obviněný Babiš ministrem spravedlnosti? Vítejte v Babišstánu, volá opozice

  • 1203
Radost některých opozičních politiků z rezignace ministryně spravedlnosti Taťány Malé takřka okamžitě vystřídalo rozhořčení ze zprávy, že její místo dočasně převezme premiér Andrej Babiš, který čelí stíhání kvůli dotačnímu podvodu. ODS žádá odložení hlasování o důvěře vládě. Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka nese hnutí ANO všechna rizika spojená s nominací ministra spravedlnosti.

Téměř okamžitě poté, co Malá rezignovala, Babiš oznámil, že požádá prezidenta Miloše Zemana, aby jej dočasně pověřil vedením resortu spravedlnosti. A to do doby, než najde jiného vhodného kandidáta.

Tato zpráva však vyvolala pozdvižení u některých středopravicových politiků. Ti upozorňují na Babišův střet zájmů, jelikož je v současnosti stíhán v souvislosti se zneužitím evropských dotací. Pod ministerstvo spravedlnosti totiž mimo jiné spadá i státní zastupitelství, které jeho kauzu dozoruje. 

Asi nejostřeji se k celé situaci vyjádřil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj se tímto vývojem Česká republika stává Kocourkovem, Absurdistánem, Babišstánem a dokonce peklem.

09.července 2018 v 19:14, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 19:54

Ministrem spravedlnosti dočasně bude obviněný z trestného činu? Tak to je fakt změna k lepšímu, to bude hned líp. Vítejte v Kocourkově! V Absurdistánu! V pekle! V Babiišstánu. V ČR...

Jeho rozhořčení sdílí i předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Angažmá premiéra Babiše na ministerstvu spravedlnosti by podle něj Českou republiku zařadilo mezi nejbizarnější země světa. 

09.července 2018 v 19:26, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 20:21

Opravdu bude trestně stíhaný člověk řídil resort spravedlnosti? Pokud se skutečně stane to, co je v civilizovaném světě nemyslitelné, zařadíme se mezi ty nejbizarnější země světa! Co na to ČSSD? https://t.co/q85IdVvqHj

Stejně se na vývoj událostí tváří i Piráti. „Babiš ministrem spravedlnosti? Člověk si myslí, že s osobou ministra spravedlnosti už nemůže být hůř a on to dokázal! Trestně stíhaný premiér ministrem spravedlnosti - to nelze nazvat jinak než brainfuck,“ napsal na Twitter místopředseda Pirátů Jakub Michálek

09.července 2018 v 19:33, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 19:42

Babis ministrem spravedlnosti? Clovek si mysli, ze s osobou ministra spravedlnosti uz nemuze byt hur a on to dokazal!! Jeste mohl zavolat Radce Kleslove do StB nebo vzit Bilka z Agrofertu. Trestne stihany premier ministrem spravedlnosti - to nelze nazvat jinak nez brainfuck :-(

Podobně to vidí u předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Malá byla podle něj zatížena tolika pochybnostmi, že nemohla resort spravedlnosti řídit. „Že ale nyní ministerstvo spravedlnosti povede člověk obviněný ze závažné trestné činnosti, je něco neuvěřitelného. Jestli jsme někdy měli být na pozoru, tak právě teď,“ uvedl Pospíšil na Twitteru.

09.července 2018 v 19:45, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 19:48

Rezignace T. Malé je jediným rozumným řešením. Zatížená tolika pochybnostmi a skandály by nemohla resort řídit. Že ale nyní ministerstvo spravedlnosti povede člověk obviněný ze závažné trestné činnosti, je něco neuvěřitelného. Jestli jsme někdy měli být na pozoru, tak právě teď..

Stručně situaci okomentoval i bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého se na kvalitě vlády rezignací Malé nic nemění. Naznačil také, že Malá nemusela odstoupit úplně dobrovolně. 

09.července 2018 v 19:03, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 19:46

Paní ministryni Malé řekli, že už to nechce dělat. Na kvalitě vlády se tím nic nemění.

Předseda ODS Petr Fiala rezignaci Malé přivítal, ale neopomněl zmínit, že za odpovědnost za celou situaci podle něj nese i premiér Babiš, který ji do funkce navrhl. Poté dodal, že premiér by měl požádat o odložení hlasování o důvěře vládě do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů.

09.července 2018 v 19:40, příspěvek archivován: 09.července 2018 v 19:45

Do PS se nemůže jít žádat o důvěru s neúplnou vládou. Andrej Babiš chce důvěru pro vládu, kde budou neobsazena dvě důležitá ministerstva - zahraničí a spravedlnosti. Premiér by měl proto požádat o odložení hlasování o důvěře do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů.

Měli by se tím zabývat poslanci ČSSD, žádá Foldyna

Podle místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny nelze považovat situaci kolem vedení ministerstva spravedlnosti za standardní a je nutné, aby se tím zabýval v úterý poslanecký klub ČSSD.

Hejtman Pardubic Martin Netolický označil rezignaci Malé za dobrou zprávu pro Českou republiku. Tento krok podle něj zvyšuje pravděpodobnost, že nová Babišova vláda získá důvěru sněmovny.

„Je to osobní rozhodnutí Malé. Podle mě čelila příliš silnému mediálnímu tlaku,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté už dříve oznámili, že vládu ANO a ČSSD podpoří. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video