Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministryně Malá opisovala i v práci o chovu králíků, ukázaly analýzy

  15:16aktualizováno  18:39
Také druhá diplomová práce ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) vzbuzuje rozpaky. V její práci na téma „Mikroklimatické podmínky v chovu králíků“, kterou obhájila v roce 2005 na brněnské Mendelově univerzitě, objevila média opsané části z jiné práce. Malá se hájí, že si za prací stojí, protože na ní tvrdě dřela.
Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) | foto:  Dan Materna, MAFRA

S tím, že v závěrečné práci o králících má Malá 11 stran literární rešerše nápadně shodných s jinou prací na podobné téma, přišel jako první server Echo24

Diplomku poté analyzoval i deník Právo, který v určitých částech přišel na shodu s prací studentky, která téma zpracovala o dva roky dříve než Malá. „Malá využívala parafrází Pavlišové (studentka, která psala práci na podobné téma), přičemž je vydávala za vlastní citace z odborné literatury,“ napsal deník.

Premiér Andrej Babiš iDNES.cz k odhalení sdělil: „Myslím, že třináct let stará diplomka z králíků rozhodně neovlivní práci paní Malé na ministerstvu.“

Univerzita  změnila názor

Ještě v neděli škola tvrdila v tiskové zprávě, že diplomka Malé problematická není. „Přestože jsou zde nesrovnalosti v otázce citací a teoretických východisek, považujeme výsledky práce za originální, jelikož přináší nové poznatky,“ uvedla univerzita. V původní zprávě škola dokonce výslovně napsala, že se v případě práce Malé nejedná o plagiát, jelikož „splňuje požadavky na tento typ závěrečných prací“. Během úterý však tato pasáž z webu zmizela.

Už se sází i na to, zda se Poche do vlády dostane a Malá v ní udrží

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová doplnila, že tehdy se pojem plagiát neužíval. Nyní by prý taková práce neprošla, ale v době obhajoby práce ještě systémy pro kontrolu plagiátů neexistovaly. Část práce je podle ní ovšem originální. 

„Tam jsme nenašli žádnou shodu, zde tedy paní Malá neopisovala. Nutné je zmínit, že práce má originální výsledky, metodiku, závěr a diskuzi, což je důležité,“ podotkla Nerudová. A zároveň uznala, že podle současných měřítek je diplomová práce čerstvé ministryně plagiát. „Část v literární rešerši, těch 11 stran je opsáno, to je bezesporu. K opisování tedy v literární části došlo, s prizmatem roku 2018, dnešního světa, práce plagiátem je,“ řekla Právu Nerudová.

Web iRozhlas.cz přišel ještě s příkřejším hodnocením diplomové práce, díky níž získala Malá v Brně inženýrský titul. Podle něj napsala Malá sama pouze třetinu teoretické části.

„Konkrétně z 25 stran teorie je originální text jen na osmi až devíti stranách. Ve zbytku, tedy na šestnácti až sedmnácti stranách, jsou doslova převzaty odstavce, celé kapitoly textů, pouze je to občas přeskládáno. V případě, kdy jsou takto přepsány takto rozsáhlé pasáže, jedná se o plagiátorství,“ sdělil rozhlasu odborník na odhalování plagiátů Jan Mach z Vysoké školy ekonomické.

Novináři po mně jdou, stěžuje si ministryně

Taťána Malá iDNES.cz napsala, že na diplomové práci tvrdě dřela a strávila u ní mnoho času. „Tu na Mendelově univerzitě jsem dělala ve velmi úzkém kontaktu s vedoucím práce, který mi poskytoval většinu podkladů na její teoretickou část. Následně jsem si ji ústně obhájila i před oponentem s hodnocením, ze kterého už tenkrát vyplynulo, že má originální metodiku i závěry,“ hájí se Malá.

Politička ANO připouští, že možná jako studentka nebyla vždy bezchybná. „Za sebe mám ale absolutně čisté svědomí a moc mě mrzí, co se kolem mě v médiích rozjelo,“ dodala s tím, že je jí líto, jak média „bombardují univerzity, kde studovala“.

Za zprávami o jejím studiu Malá vidí zvůli novinářů. „Lidé mě varovali, že po mně novináři půjdou, ale že kvůli mému angažmá na ministerstvu spravedlnosti začnou detailně studovat 13 let starou práci o králících, to jsem popravdě nečekala,“ uzavřela.

Přestože ministryně tvrdí, že nemá problém si práci kdykoli obhájit, podle redaktorů České televize zrušila předem domluvený rozhovor, když zjistila, že otázky se budou týkat právě i jejího studia. Štáb prý z budovy vyprovodila ochranka.

Pozornost v minulých dnech vzbudil i způsob, jakým šéfka resortu spravedlnosti v Babišově kabinetu získala právnický titul. Ten dostala na soukromé Panevropské škole v Bratislavě, kde odevzdala v roce 2011 diplomku, v níž jsou shodné pasáže s jinou prací a s odbornou publikací, kterou Malá necitovala.

Ministryně reagovala, že pochybení nebyla úmyslná a že je na svou práci hrdá. „Velmi mě tato kauza mrzí, protože to téma, které jsem v diplomové práci psala, bylo téma, které mě zajímalo. Opravdu jsem se tomu věnovala řadu měsíců, využívala jsem různé zdroje. Bohužel nemohu vyloučit, že jsem někde zapomněla uvést citaci, ale určitě ne úmyslně,“ vysvětlila Malá, když ji minulý týden Babiš uvedl do úřadu.

Premiér Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Taťána Malá při přebírání úřadu obhajovala svou práci na Panevropské škole v Bratislavě:

29. června 2018

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...