Smuteční průvod se po pohřbu vydá ze hřbitova k místu střelby.

Smuteční průvod se po pohřbu vydá ze hřbitova k místu střelby. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Tanvald se připravuje na pohřeb zastřeleného Roma, extremisty nečeká

  • 136
Město Tanvald se připravuje na sobotní pohřeb dvaadvacetiletého Ladislava Tatara a následný pochod k místu, kde byl zastřelen. Pietu budou hlídat desítky policistů. Větší počet extremistů se neočekává.

"Přítomnost organizovaných pravicových radikálů nečekáme," uvedl na toto konto starosta Tanvaldu Petr Polák. Dodal ovšem, že nelze vyloučit, že do města nedorazí na vlastní pěst lidi, kteří budou chtít průběh piety narušit.

Předseda severočeské Dělnické strany sociální spravedlnosti Petr Kotáb uvedl, že jeho organizace se do Tanvaldu nechystá. "Vím, že se tam bude konat pohřeb, ale nepojedeme tam. Jestli si nás tam v budoucnu někdo pozve, tak rádi přijedeme," řekl Kotáb.

Podle starosty Poláka radnice úzce spolupracuje s policií, zavedla ve městě společné hlídky policistů a strážníků. "Policie aktivity radikálů monitoruje, ale zatím nemáme žádné indicie o tom, že by se do Tanvaldu hromadně chystali," uvedla mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Ve městě se také objeví dopravní policisté. Smuteční průvod totiž půjde kus cesty po Krkonošské ulici, hlavní dopravní tepně směřující do Polska.

V případu, kdy třiašedesátiletý muž po silvestrovské půlnoci u železniční trati na okraji Tanvaldu zastřelil mladého Roma a postřelil jeho bratra, zatím nebyl nikdo obviněn.

Podle státní zástupkyně Lenky Bradáčové berou vyšetřovatelé v potaz stále všechny varianty od vraždy po nutnou obranu. Rasově motivovaný útok však vyloučila. (více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video