ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Měli královsky zaplaceno, ať jdou do muslimské země. Co zaznělo k Afgháncům

  • 549
V posledních dnech se vyostřuje situace v Afghánistánu, kdy radikální islamistické hnutí Tálibán zabírá každým dnem nová území. Program vlády na pomoci tlumočníkům se však nebude týkat všech. Různě se k tomu vyjádřili šéfové parlamentních politických stran.

Česká vláda schválila program pomoci afghánským tlumočníkům, kteří v posledních letech úzce spolupracovali s českou armádou. Finanční pomoc a možnost azylu však mohou dostat pouze pracovníci, kteří pomáhali armádě doteď.

Podle ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka byla situace vyřešena usnesením vlády, které je však v utajovaném režimu. Podle dostupných informací sami afghánští tlumočníci, kterých by se pomoc mohla týkat, o ničem nevědí.

„Pokud to jsou vlastenci, kteří chtějí svobodu a demokracii pro svoji vlast, tak je v tuto chvílí jejich místo v afghánské armádě v boji proti Tálibánu. Do vyzbrojení afghánské armády byly investovány miliardy ze zahraničí. A pokud jsou to jen námezdní síly, tak za svoji práci dostali královsky zaplaceno,“ vyjádřil se odmítavě k možnému přesunu tlumočníků do Česka předseda SPD Tomio Okamura.

Měla by vláda urychleně dát azyl afghánským tlumočníkům a jejich rodinám?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 20. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

Podobný názor sdílí také poslanec a člen hnutí VOLNÝ blok Lubomír Volný, který nabídl své řešení: „Sponzorovaným pobytem v muslimské zemi. V žádném případě jejich importem do Evropy. Jsou jednoznačně bezpečnostním rizikem pro tradiční evropskou kulturu.“

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má na situaci naopak jiný názor. „Pokud tlumočníci pomáhali v předchozích letech, tak museli být prověření. Abychom si byli jistí, že nic neriskujeme, tak bychom je mohli znovu prověřit. Pomoci jim máte ale formou azylu, finanční pomoc jim byla platná možná tak před pár měsíci, ale nyní už je jim (v do velké míry Tálibánem ovládanému Afghánistánu) k ničemu,“ uvedla.

ČR nebude následovat Západ, deportace Afghánců podle Hamáčka nezastaví

„Je to typické pro současnou vládu – využít, vyždímat a zahodit. Chová se takhle k živnostníkům, občanům, nepřekvapí, že se takhle zachovala i k spolupracujícím afghánským tlumočníkům,“ doplnila.

„Vláda by lidem, kteří pomáhali našim vojákům a tedy naší zemi, měla umět pomoci a ochránit jejich bezpečnost. To například znamená ve spolupráci s našimi spojenci realizovat jejich odchod z Afghánistánu,“ zmínil svůj názor na situaci předseda ODS Petr Fiala.

„Když čeští vojáci měli problém s Tálibánem v Afghánistánu, tlumočníci jim pomohli. Když mají problém tlumočníci, protože pomáhali českým vojákům, tak se na ně současná vláda vykašle…nemám slov,“ uvedla na Twitteru Markéta Vyvlečková z KDU-ČSL.  

Poslanec za ANO Pavel Růžička napsal pro iDNES, že vláda postupuje standardně a korektně: „Nejsou to jen tlumočníci, ale i lokální pracovníci, kteří prováděli například úklid na základně. Pokud opozice chce dávat azyl každému lokálnímu zaměstnanci, tak je to neskutečné pokrytectví a svědčí to o tom, že o té problematice neví vůbec nic.“

Babiš: Schválili jsme podporu Afgháncům, kteří nám tam pomáhali: 

30. července 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video