Mezi prezidentem a premiérem vypukl velmi ostrý spor, Klaus odmítl dohodu, kterou mu přinesl Topolánek

Mezi prezidentem a premiérem vypukl velmi ostrý spor, Klaus odmítl dohodu, kterou mu přinesl Topolánek | foto: David Port, MF DNES

Takovou vládu nechci, odmítl Klaus Topolánka

  • 3269
Prezident Klaus se odhodlal k nezvykle ostrému kroku. Staronovému premiérovi Topolánkovi vrátil dohodu, kterou uzavřely ODS, KDU-ČSL a Strana zelených. Dal najevo, že se mu dosavadní vyjednávání o vládě nelíbí, nesouhlasí ani s některými jmény. Rozčarovaný Topolánek má jednat dál.

Takovou sprchu zřejmě ještě žádný premiér na Hradě nezažil. "Dočkal" se až předseda ODS Mirek Topolánek, který přinesl prezidentovi návrh nové vlády, složené z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

Klaus ovšem Topolánka "vypoklonkoval" a sdělil mu, že chce jiný návrh. 

"Předpokládám, že pan předseda se ještě vrátí ke svým koaličním partnerům, povede s nimi hovor a řekne mi výsledek," oznámil Klaus.

Topolánek: Já ten proces nezdržuji
"Média i já jsme se těšili, že budeme mít před Vánoci novou vládu, ale nejsem to já, kdo ten proces zdržuje," řekl později na tiskové konferenci Mirek Topolánek.

"Přesně jsem se držel ústavy," dodal a citoval už  článek 68. V něm se doslova píše: "Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů."

Topolánek prý vládu v souladu s tímto článkem prezidentovi navrhl, nyní je už na něm, aby se držel ústavy. Nemá tak prý důvod, proč by se měla trojkoalice znovu vracet k jednacímu stolu. Jiné východisko, než je tato sestava, nevidí.

Klaus: Žádný obchod s jedním hlasem
Prezidentovi vadí především dvě věci. Nelíbí se mu, že se chce Topolánek opírat o přeběhlíky, a že má ve vládě jako ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

"Musím říci, že se rozcházím s předsedou vlády v názoru na metodu prosazení vlády, kterou zamýšlí zvolit," přiznal prezident. A připomněl, že už 13. října, kdy začal hledat podruhé premiéra, upozorňoval, že nebude uznávat "přeběhlíky".

"Říkal jsem, že hledám řešení, která by bylo zárodkem stabilního uspořádání. To znamená, že vylučuji možnost, že bych akceptoval nějaký obchod s jedním hlasem, doleva či doprava. Na tomto stanovisku já nemohu nic měnit," upozornil Klaus.

Premiér se musí domluvit s Paroubkem
Z dalších Klausových slov vyplývá, že Topolánek bude muset jít za šéfem opozice, předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem - pokud tedy bude chtít prezidentovi vyhovět.

"Poprosil jsem předsedu vlády, respektive vybídl ho, zda by se nemohl pokusit nalézt nějaké další řešení nebo další kroky, které by tyto mé obavy minimalizovaly," uvedl Klaus.

"Mně jde o to vyjednat nějakou širší politickou podporu, která by byla deklarována předem pro schvalování takto jmenované vlády. To je mé základní stanovisko," tvrdí. 

Naštvaný Topolánek slovům Klause nerozumí
Topolánek prezidentovým slovům naslouchal, bylo vidět, jak je rozčilený. A jak s Klausem nesouhlasí. Podle toho také začal.

"Já do úvodu musím říci, že kdyby ta tisková konference byla 20. července, tak bych těm slovům velice dobře rozuměl. Ale my máme konec prosince, máme těsně před Štědrým večerem, před čtvrtou adventní nedělí, a v tomto smyslu já těm výrokům úplně nerozumím," pronesl v úvodu.

Přitom připomněl, že přesně podle ústavy předložil prezidentovi seznam členů vlády poté, co podle něj ztroskotala jednání s ČSSD. 

"Žádná jiná rozumná varianta už nehrozí, je to poslední možná varianta. Pokud povede k třetímu pokusu, tak i to bude urychlení celé situace, a přechod k případným předčasným volbám," snažil se argumentovat šéf vlády.

A na rozdíl od Klause si složení svého už druhého kabinetu pochvaloval. "Já jsem se složením vlády spokojen," tvrdil.

"Žádná jména koaličních partnerů jsem nevetoval, tedy ani jména případného ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenbergera. To složení pokládám za velmi slušné a jsem s tou vládou spokojen," pokračoval.

Schwarzenberg pro iDNES.cz: Som zmätený
Prezident také přiznal, že mu ve vládě vadí kandidát zelených na ministra zahraničí Schwarzenberg.

"Nemohu si odpustit jednu větu k jedné osobě v tom návrhu vlády. Já musím říci, že i z důvodu velmi křehkých vztahů s Rakouskem nemohu pochopit, že by předseda vlády mohl považovat za vhodné, aby funkci ministra zahraničí vykonával jím navržený Karel Schwarzenberga," oznámil Klaus.

"Já jsem to nepochopil," reagoval pro iDNES.cz samotný  Schwarzenberg.

"Jestli tím myslí, že by nám Rakousko kvůli mně vyhlásilo válku nebo vyslalo komando, které by obsadilo Temelín? Já nevím, co tím vztahem s Rakouskem myslí. Doufám, že mi to někdo časem objasní," konstatoval Schwarzenberg.

"Opravdu nevím. Jak by řekl major Terazky, jsem z toho volajaký zmätený," řekl iDNES.cz Schwarzenberg.

Prezidenta ostře kritizuje Bursík
Na chování prezidenta už reagoval předseda zelených Martin Bursík. Ve vyjádření pro iDNES.cz ho ostře kritizoval.

"Prezident by se neměl chovat jako soukromá osoba, ale jako ústavní činitel. Kdo jiný než prezident by se měl chovat ústavně a měl by rozumět potřebě ustavení vlády."

Podle jeho názoru se prezident nechová v souladu s ústavou. Z ní totiž vyplývá, že není třeba, aby prezident vládu schvaloval. Jinými slovy, nemá právo Topolánkovi takto seznam ministrů vracet.

"Jedinou ústavní podmínkou je seznam ministrů," dodal Bursík.

Socialisté Klause chválí, chtějí dohodu s ODS
Sociální demokraté přesně podle očekávání prezidenta pochválili.

"Rozhodnutí Václava Klause považuje ČSSD za vyjádření integrity názorů prezidenta republiky," napsali v prohlášení.

"Myslím, že pan prezident vrátil pány do reality," řekl později předseda Jiří Paroubek na tiskové konferenci. Dodal, že je ochoten jednat s ODS, ale musí to být rychle.

"ČSSD mnohokrát vyjádřila jasný názor, že České republice by nejvíce pomohl stabilní a silný kabinet vytvořený na bázi kompromisu dvou hlavních stran. Tento názor zastáváme stále," avizují socialisté.

Jak měla vypadat Topolánkova vláda

Jiří Čunek - místopředseda vlády, ministerstvo pro místní rozvoj

Martin Bursík - místopředseda vlády, ministerstvo životního prostředí

Petr Nečas - místopředseda vlády, ministerstvo práce a sociálních věcí

Alexandr Vondra - místopředseda vlády

Ivan Langer - ministerstvo vnitra a ministerstvo informatiky

Karel Schwarzenberg - ministerstvo zahraničních věcí

Vlasta Parkanová - ministerstvo obrany

Martin Říman - ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Julínek - ministerstvo zdravotnictví

Jiří Pospíšil - ministerstvo spravedlnosti

Miroslav Kalousek - ministerstvo financí

Dana Kuchtová - ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Aleš Řebíček - ministerstvo dopravy

Petr Gandalovič - ministerstvo zemědělství

Cyril Svoboda - ministerstvo kultury

Džamila Stehlíková - ministryně vlády České republiky

Simeona Zikmundová - ministryně vlády České republiky
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video