Ivan Kopečný, starosta Králova Pole (ODS)

Ivan Kopečný, starosta Králova Pole (ODS) | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Miliony se nosily v igelitkách, říká o úplatcích politik na tajné nahrávce

  • 34
Objevila se další nahrávka, na které mluví politik o protiprávním jednání. Na serveru YouTube někdo zveřejnil zvukový záznam starosty Králova Pole Ivana Kopečného z ODS. Někdo ho nahrál, když se opilý chlubil tím, že dával úplatky.

Zřejmě opilý starosta vykládá na tajně pořízené nahrávce královopolskému radnímu Pavlu Palečkovi, jak na začátku devadesátých let obcházel novináře a dával jim peníze.

"Potřeboval jsem prosadit naše kandidáty v konkurenčním tisku. Politika se vždycky dělala pomocí peněz, jestli to nevnímáte... Vy si nedokážete představit rok devadesát jedna, kdy se miliony nosily v igelitkách," říká starosta na nahrávce zastřeným hlasem.

Plácal jsem nesmysly v hospodě, brání se starosta

Téměř osmiminutový rozhovor, který je na záznamu zachycený, se odehrál 21. února. Členové místní koalice po jednání zastupitelstva odešli do restaurace U Svatého Václava naproti radnici. Netušili, že je někdo nahrává. Podle místostarosty Daniela Valenty (TOP 09) už měli všichni upito a Kopečného řeči považoval za "furiantství v opilosti".

Starosta Kopečný se brání, že jen plácal nesmysly v hospodě a rozhodně nikdy žádné novináře neuplácel. "Ano, přehnal jsem to. Ale je pro mě šok, že někdo nahrává soukromé hovory," hájil se Kopečný, který je starostou Králova Pole už patnáct let. Že byl opilý, ale otevřeně přiznat nechtěl.

Kdo a proč záznam na internetu zveřejnil, zatím není jasné. Radní Paleček tvrdí, že on jej nenahrál ani nepověsil na YouTube. Valenta však říká, že neví, kdo jiný z přítomných by na tom mohl mít zájem. Paleček je totiž sice radní, to mu ale nebrání, aby nahlas kritizoval vedení Králova Pole.

Ať už nahrál rozhovor on, nebo někdo jiný, o křeslo starosty Kopečný podle ohlasů koaličních partnerů zřejmě nepřijde, navíc by bylo těžké mu vůbec něco dokázat. Dva měsíce starý záznam mu ale udělal pořádnou ostudu. V horším případe bude považován za politika, který rozdává úplatky, v lepším za chvástavého opilce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video