David Rath

David Rath | foto: iDNES.cz

Tady vládnu já, David Rath I. Chce být premiérem i Karlem IV.

  • 1247
Být obyčejným hejtmanem Středočeského kraje a zároveň poslancem už Davidu Rathovi nestačí. Ambiciózní sociální demokrat chce být "zemským premiérem" a ještě se do historie zapsat jako Karel IV. Nejnověji přišel s nápadem, aby se z krajských rad staly zemské vlády po vzoru Německa.

V jejich čele by nestál "pouhý" hejtman, nýbrž premiér - předseda zemské vlády. Nápad chce Rath prosadit v parlamentu změnou zákona. Poprvé se o něm zmínil v Právu.

"Měli bychom přemýšlet o tom, že kraje trošku posílíme, emancipujeme na úroveň zemských vlád. Myslím si, že by to mělo dostat charakter spravování státu. Zastupitelstvo by mělo být jakýmsi krajským parlamentem," popsal hejtman své plány.

Hlavní změna je v tom, že dnes krajskou radu volí zastupitelstvo ze svých členů. Podle Rathova plánu by si "zemský premiér" nově vybíral "zemské ministry" podle sebe, stejně jako to dnes dělá předseda české vlády.

Velký vzor Karel IV.

Zatímco teď chce být premiérem, do historie by se David Rath zapsal jako český král a římský císař Karel IV. Mluví o něm, když vehementně prosazuje projekt nové středočeské Královské univerzity.

"Karel IV. se také potýkal s tím, že vlastně když zakládal univerzitu, tak neměl vysokoškolské učitele a musel je odněkud přetáhnout," odráží kritiky svého záměru.

Způsob jeho vlády v kraji budí emoce. Naposledy při rozdělování dotací mezi obce, když se při posílání milionů dostalo hlavně na spřízněné starosty, včetně obcí, kde bydlí David Rath nebo jeho bratr Michal.

Jeden z případů, kterým rozzlobil lidi, byl příspěvek dobrovolným hasičům. Jako výraz vděku Rath očekával, že si na uniformy našijí cedulky "S přispěním hejtmana Středočeského kraje".

Je to superman, nebo něco šidí?

David Rath sám sebe vidí jako supermana - na svých osobních internetových stránkách se vyobrazil jako svlečený svalovec, hotový kulturistický šampion Mr. Olympia. Podle své aktivity je třiačtyřicetiletý středočeský hejtman z ČSSD opravdu buď superman, anebo něco šidí.

Přes den dělá poslance a ve Sněmovně nadává konkurenčním občanským demokratům. Večer pak odjede řídit prázdný krajský úřad, jeho zaměstnanci už jsou doma. V noci následuje odjezd do Hostivic, kde v satelitním městečku za Prahou má dva domy, dvě rodiny, dvě ženy a jednu lékařskou ordinaci.

"To je věc, kterou já bych nezvládl - plnohodnotně vykonávat mandát poslance a hejtmana zároveň," říká první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Při tom všem není panování v kraji jakousi "bokovkou", ale naopak vládou tvrdé ruky. David Rath chce mít vše pod kontrolou, s nadsázkou řečeno si žádný vicehejtman či radní bez něho nedovolí koupit ani papír do kopírky.

Telefonáty po večerech

"Hejtman se velmi zajímá, co se děje v jednotlivých resortech. Logicky, jako první muž kraje je nejviditelnější a zároveň nejzranitelnější," říká náměstek hejtmana pro dopravy Robin Povšík z ČSSD.

"Je obrovsky aktivní člověk. Prostě spolu komunikujeme, spíš se ptá, určitě nenařizuje. Sejdeme se ráno nebo večer. On má kolem sebe lidi. Nemáme problém mu zvedat telefony o sobotách, o nedělích nebo po večerech," popisuje Povšík fungování na kraji.

Pozorně sledovat vládnutí Davida Ratha ve středních Čechách je důležité. Sociální demokraté tady vládnou společně s komunisty.

Obě partaje si tady testují jako v laboratoři, jak by mohla vypadat jejich spolupráce na celostátní úrovni, jestliže obě levicové strany získají většinu v říjnových sněmovních volbách. Alespoň Rath, který znovu kandiduje na poslance, říká, že by se mu to tak líbilo.

Způsob, jakým se Rath ujal vlády, se úplně vymyká dalším dvanácti hejtmanům z ČSSD. Včetně těch, kteří taktéž vládnou s komunisty.

"David Rath velmi razantně vykonává silný mandát, který dostal od voličů. Chopil se všech kompetencí a pravomocí. On to vše ale velmi otevřeně říkal před volbami," hodnotí ho Bohuslav Sobotka.

Úplně přerušil kontinuitu předchozích osmi let vlády ODS. Razantně vyházel lidi ve vysokých funkcích a změnil rozpočtové priority, na něž kraj posílá peníze. Na druhou stranu - přesně o tom je politika. On sám nebyl od pátku k zastižení, aby své vládnutí popsal, na SMS zprávy nereagoval.

Vděk za dotaci

Jde o to, že David Rath vše bere jako vlastní propagaci. Při rozdělování peněz mají šanci jen ti nejloajálnější, očekává vděk. Když pošle dotaci dobrovolným hasičům, čeká, že si na uniformy našijí cedulky s osobním poděkováním MUDr. Rathovi. Když má vybrat mezi desítkami obcí, které čekají na dotace na zanedbané silnice nebo chybějící školy, vybere bydliště své a svého bratra.

"Nic s tím nenaděláte. Dostali ti, kteří mají kontakty na kraji," říká starosta Všeradic na Berounsku Bohumil Stibal, neúspěšný žadatel o dotaci na mateřskou školu.

Podle kritiků z ODS se Rath chová jako feudál, jemuž Středočeský kraj patří. "Já tomu říkám rathokracie," říká bývalý hejtman Petr Bendl.

Ovšem Rathovi voliči by mohli být spokojeni. Žáci budou jezdit autobusem zadarmo do škol, investice jdou místo do silnic hlavně do zdravotnictví, místo chybějících mateřských a základních škol se dočkají vlastní středočeské univerzity.

rathovy manýry v pěti bodech

1. Dotace podle politické barvy

David Rath zřídil nový Fond na rozvoj obcí a měst, do něhož dal půl miliardy korun. O příspěvek z něj žádalo více než 700 obcí, uspělo jen 164 z nich. V desetičlenné komisi, jež peníze rozdělovala, sedělo šest zástupců ČSSD, tři za KSČM a jeden za ODS.

Právě obce, kde vládne levicový starosta, uspěly častěji než radnice v čele s občanským demokratem. Nejvíce dostali komunisté, s nimiž Rath vládne. Celkem 25 rudých obcí dostalo dohromady 96 milionů korun, nejvíce ze všech.

Co na to David Rath: "Splnili jsme předvolební slib o půlmiliardě pro obce."

2. Personální čistky, atmosféra strachu

I v téhle "disciplíně" David Rath výrazně převyšuje svých dvanáct kolegů, hejtmanů z ČSSD. Nikde po převzetí vlády nad regionem do toho "nevlítli" jako on - vyházel ředitele krajských nemocnic, vedoucích odborů na krajském úřadě, šéfy zastoupení v Bruselu i turistické agentury.

Podle kritiků rozsáhlými čistkami vytvořil atmosféru strachu, nikdo si nedovolí veřejně kritizovat vedení kraje.

Co na to David Rath: "ODS tohle zavedla jako standard. Když oni tak zacházeli s námi, tak nevidím důvod, proč bychom tak my neměli zacházet s nimi."

3. Malá domů: 60 milionů na školu

Do Hostivice, kde hejtman bydlí a je městským zastupitelem, poslal dotaci 60 milionů korun z krajského rozpočtu. Za ně chce nechat postavit jídelnu a kuchyni pro neexistující uměleckou školu.

Město potřebuje rozšířit vlastní základní školu, ale nemá peníze. Kraj základní školy nezřizuje, a tak ve městě vybuduje uměleckou, jíž budou využívat žáci místní základní školy.
Stejný problém mají desítky středočeských měst marně žádajících o dotace.

Co na to David Rath: "Hostivice zaznamenala obrovský nárůst obyvatel spojený s novou výstavbou. Rodiče se tak budou dostávat do zoufalé situace, kdy místní základní škola nebude z kapacitních důvodů schopna děti přijímat."

4. Jánabráchismus - doslova

Pojem pro vzájemně výhodné obchody zde platí doslova. Kraj poslal dotaci středočeské obci Zbuzany, kde je místostarostou hejtmanův starší bratr Michal Rath. Podle něj je to tím, že jeho obec žádost skvěle "vypilovala". Zjistily to Lidové noviny.

Na rekonstrukci čtyř místních silnic obec marně žádala peníze šest let, až teď se dočkala - dostane 9,4 milionu korun.

Michal Rath, jenž dosud pracoval jako řadový referent na krajském úřadě, si polepší i v kariéře. Za vlády bratra Davida se z něj najednou stal vedoucí oddělení.

Co na to David Rath: "Nebyl jsem členem komise, která o rozdělování rozhodovala, proto se nechci vyjadřovat k jednotlivým žádostem."

5. Sen o vlastní univerzitě

Ačkoliv velkým problémem Středočeského kraje je ve srovnání s ostatními regiony hlavně zanedbaná infrastruktura (silnice, kanalizace či plyn) a občanská vybavenost (mateřské školy a školky), David Rath vidí potíž jinde: chce vlastní univerzitu s hrdým názvem Královská univerzita střední Čechy.

Je to zvláštní ambice kraje, v jehož středu leží hlavní město Praha přeplněné nejrůznějšími veřejnými i soukromými vysokými školami.

Co na to David Rath: "Do čeho jiného dneska v době hospodářské krize investovat? Karel IV. se také potýkal s tím, že když zakládal univerzitu, tak neměl vysokoškolské učitele a musel je odněkud přetáhnout."



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video