Rozestavěný dům ministra Gandaloviče v Nových Skoroticích. Snímek z července 2008.

Rozestavěný dům ministra Gandaloviče v Nových Skoroticích. Snímek z července 2008. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Tady bydlí politici. A proto se tu postaví kruhový objezd za 5 milionů

  • 235
V ústecké části Nové Skorotice, kde mají domy rodiny politiků a vlivných podnikatelů, se bude za pár týdnů stavět kruhový objezd, aby měli místní obyvatelé pohodlnější výjezd ze satelitního městečka. Policie namítá, že v těchto místech je stavba za pět milionů korun zbytečná a mnohem potřebnější by byla jinde.

Jedním z obyvatelů čtvrti je i poslanec ODS a exministr Petr Gandalovič. Ten tvrdí, že se mu stavba nelíbí.

"Teď se bude všude říkat, že je to Gandalovičův kruhák," říká poslanec. "Ale já jsem spíš proti," tvrdí a nabízí vysvětlení. "Ulice nyní končí u mého domu, zajíždím sem jen já a mám tu klid. Až se protáhne k hlavní silnici ke kruháku, budou všichni jezdit kolem mého domu a o klid přijdu."

LUKRATIVNÍ ČTVRŤ

Kromě Petra Gandaloviče si v Nových Skoroticích postavili dům také další ústecké politické špičky z ODS: náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha, radní Petr Ryšavý a Tomáš Nedvěd, zastupitelé Bronislav Špičák a Marcela Kubátová či Jindřich Turek, bratr náměstka primátora Libora Turka. Domy zde mají rodiny stavebních podnikatelů, kteří dostávají od města nebo krajského úřadu mnohamilionové zakázky. Třeba rodina Patrika Oulického, šedé eminence ODS, dále Vítězslav Chalupecký a Martin Krupička či Václav Kožíšek, švagr krajského radního Radka Vonky.

O kruhové křižovatce nemluví s nadšením především dopravní policie. "Není tam nutná," uvádí šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek. A jeho podřízený, dopravní inženýr inspektorátu Vojtěch Pokorný, jmenuje několik míst ve městě, kde by byla kruhová křižovatka potřeba víc.

Stavět se začne v satelitu, kde žijí vlivní lidé: ústečtí radní a zastupitelé a podnikatelé, kteří dostávají od města i kraje veřejné zakázky. "Stavba bude zahájena nejpozději začátkem července," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

"Okružní křižovatka působí jako zpomalující prvek na frekventované komunikaci, zvýší bezpečnost při průjezdu, odbočování, zajistí plynulost provozu," vysvětluje Hanáčková. Jenže silnice byla frekventovaná před lety, kdy se po ní jezdilo k hraničnímu přechodu. Teď už mají řidiči dálnici.

Přechody pro chodce u kruhového objezdu mají být osvětlené. To je sice u takových křižovatek normální, v případě této lokality je to ale diskutabilní. Lidí tady totiž moc nechodí, redaktor MF DNES během tří návštěv satelitu nezahlédl ani jednoho chodce.

Předloni lokalita proslula tím, že klid politiků žijících v ulici V Lánech, postavené z veřejných peněz, hlídaly značky zakazující vjezd cizím lidem. Magistrát je nechal sundat až po vlně protestů. (o čtvrti ústeckých politiků čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video