Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Rozvod, manželé | foto: Profimedia.cz

Tabulky alimentů v praxi: dětem dávají peníze a rodiče straší

  • 174
Tabulky, určující kolik má rodič po rozvodu platit na svého potomka, už začaly fungovat. Počet rodičů, kteří se na alimentech sami domluví, stoupl za půl roku o třetinu. Tabulka, která není závazná, dokonce nepřímo funguje i v případech, kdy ji soudce ani nepoužije. Lidé se totiž bojí, že by k ní další soud mohl přihlédnout a raději se proti rozsudku neodvolávají.

Podle bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která tabulky před půl rokem zavedla do praxe, mají jeden zásadní efekt. Soudci, advokáti i sociální pracovníci jsou totiž nyní schopni ještě před rozvodem rodičům poradit, jak si mají předem alimenty vypočítat. Právě to Kovářová, která dnes šéfuje Justiční akademii, považuje za úspěch.

alimenty

0 - 5 let 11 - 15 procent
6 - 9 let 13 - 17 procent
10 - 14 let 15 - 19 procent 15 - 17 let 16 - 22 procent 18 a více let 19 - 25 procent

"Dřív se stávalo, že k advokátům i soudcům chodily dvě skupiny rodičů. Ti, kteří získali děti do péče s maximálními požadavky a ti druzí s minimální nabídkou," tvrdí Kovářová. Tabulky ale způsobily, že se pohledy obou skupin přiblížily a lépe se jim pak hledá kompromis.

Podle tabulky by měly být alimenty v rozmezí od 11 do 25 procent z platu, vždy v závislosti na věku dítěte. Z dvaceti tisíc hrubého měsíčně by se na desetileté dítě mělo platit 3 800 korun, na patnáctileté už 4 400.

Ti nejchudší musí připlatit

Tabulka se ale zřejmě brzo změní. Podle řady soudců by se totiž měla zvýšit suma, kterou platí rodiče s nejnižšími příjmy na děti do pěti let. Jedenáct procent z platu je podle nich příliš málo.

Podle Kovářové tabulka je a i zůstane jen doporučením a proto se jí také řídí asi jen polovina českých soudců. Svůj efekt prý má ale i v těch případech, kdy k ní soudce nepřihlédne. Běžně vyměřované výživné je totiž ve většině případů nižší než to tabulkové a lidé se z obavy, aby se jiný soud tabulkou neřídil, raději proti prvnímu rozsudku neodvolávají.

"Jeden soudce, který sám tabulky nevyužívá, mi řekl, že už několika rodičům nepřímo pohrozil. Dohodněte se, nebo tabulku ve vašem případě použiji," uvádí příklad bývalá ministryně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video