Radní v Táboře se inspirovali v zahraničí a na břehu rybníku Jordán postavili

Radní v Táboře se inspirovali v zahraničí a na břehu rybníku Jordán postavili tři lavičky vyrobené pro teenagery a jejich "specifický" způsob sezení (na snímku Kateřina Dolejší a Daniel Šťovíček). | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Tábor si nechal vyrobit lavičky pro puberťáky, sedátko má na opěradle

  • 853
Teenageři na lavičkách nejčastěji sedí na opěrátku a nohy mají položené na sedátku. Bahno na kalhotách pak ale rozčiluje ty, kteří si na zašpiněnou lavičku sednou "normálně". V Táboře proto přišli se zajímavým řešením: speciálními lavičkami pro náctileté, které mají sedátko na opěradle.

"Kolegyně ze životního prostředí se o tomto nápadu dozvěděla na internetu. Přečetla si, že starosta německého města Eppelheim řešil problém s teenagery, kteří sedávali na opěrkách, a tak pro ně vymyslel speciální lavičku," líčí místostarostka Tábora Lenka Horejsková.

Táborské technické služby vyrobily podle obrázku z internetu tři podobné lavičky celkem za 15 300 korun. Město je umístilo na nábřeží Jordánu pod gymnázium. "Právě v téhle zóně je docela dost mladých. Teď jsou prázdniny, takže až během školního roku uvidíme, jaký bude ohlas. Pokud by se to líbilo, mohli bychom umístit více kusů i do jiných částí města," míní Horejsková.

Reakce už může táborská radnice od náctiletých sbírat nyní. Například od Daniela Šťovíčka, který si na lavičce včera poseděl. "Je to fajn, ale mohly by být na více místech než jenom tady u Jordánu. Bylo by super, kdyby se objevily třeba na sídlišti nebo v parku," nadnesl další místa k umístění.

Souhlasila s ním i kamarádka Kateřina Dolejší: "Lavička je přesně tak, jak má být. Není ani velká, ani malá, skoro tu chybí jenom opěrátko,“ smála se. Poté však zvážněla. „Trochu se bojím, že je někdo brzo zničí. Naštěstí toho na zničení na nich moc není."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video