V bývalém utečeneckém táboře Červený Újezd dnes bydlí devadesát lidí, z toho...

V bývalém utečeneckém táboře Červený Újezd dnes bydlí devadesát lidí, z toho sedm romských rodin. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Bývalý utečenecký tábor se mění v ghetto, lidé z okolí si zoufají

  • 249
V Červeném Újezdu na Teplicku to vře. Obyvatelé obce si stěžují, že majitel bývalého uprchlického tábora stěhuje do areálu nepřizpůsobivé lidi a propuštěné vězně. Starostka Jana Syslová tvrdí, že kvůli tomu v obci narostla kriminalita a žádá o pomoc policii i vedení kraje.

V areálu nazvaném Domov na kopci momentálně žije sedm romských rodin, některé přijely z Duchcova. Celkem tu je devadesát lidí.

"Dochází zde k intenzivnímu stěhování romského etnika, sociálně slabých a osob z výkonu trestu. Množí se stížnosti lidí na vandalismus, krádeže, nevhodné chování ubytovaných osob a obtěžování občanů v jejich obydlí. Situace se silně vyhrocuje, napětí mezi občany eskaluje," upozorňuje starostka Syslová.

Areál v Červeném Újezdu

Areál kdysi sloužil jako kasárna, v roce 1990 se změnil v tábor, v němž žilo až 800 běženců hlavně ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Pozemek obehnaný vysokou zdí se čtyřmi paneláky a řadou menších domů stát nabídl v roce 2007 k prodeji.

Za necelých osm milionů korun ho koupila firma, která loni otevřela Domov na kopci pro seniory, nemocné a sociálně slabé.

Policie nyní prověřuje oznámení, že personál domova týral ubytované seniory hlady a mizerně se o ně staral. Majitel Fousek tvrdí, že jde o lži, které šíří bývalí zaměstnanci (o kauze zde).

Právě toho se obávala už v roce 2010, když stát areál prodal (o prodeji areálu zde).

Na 2. září proto zve do obce na jednání hejtmana Oldřicha Bubeníčka, policii, zástupce úřadu vlády, úřadu práce, města Bíliny, hygieniky a sociálku.

Místní si stěžují na Romy

"Já jsem přistihl tři cikány, jak se sousedovi chystali ukrást míchačku. Už sundávali plachtu. Zařval jsem a oni utekli. Kdyby byl jen jeden, přetáhnu ho násadou, ale na tři jsem si netroufl, je mi šedesát," vypráví Miroslav Specián v Mukově poblíž Červeného Újezdu.

Další dvě Romky prý vyhnal ze zahrady od stanu, kde přebývaly děti jeho známých.

"Říkaly, že si spletly cestu. Ale o tom pochybuji, je to tam dost zarostlé," říká Specián.

V noci podle něj objíždějí okolí podezřelí lidé ve staré fabii a obhlížejí terén.

"Nedávno jeden navštívil sousedku. Šla ze sprchy a v jejím domě byl cikán. Naštěstí nic neukradl a utekl," přidává další muž, který právě staví dům poblíž areálu tábora.

Kradou hlavně místní, tvrdí majitel areálu

Podle lidí z obecního úřadu si místní pořizují na ochranu domů psy. A ti, kteří už jednoho mají, shání druhého. Jednoho k domu, druhého ke stodole. Starosti mají i ti, kteří přímo okradení nebyli.

"Chtěl jsem prodat barák, ale cena klesla o 70 procent. A kdo mi co dá?" rozhazuje rozpačitě rukama muž v Červeném Újezdu.

Policie tvrdí, že v místě zvýšenou kriminalitu nezaznamenala. Z poslední doby eviduje jen ukradenou sekačku, tři měděné kabely a několik přestupků proti občanskému soužití. Ty se navíc netýkaly nově přistěhovaných lidí, byly to konflikty mezi starousedlíky. Místní však mnoho krádeží ani nehlásí.

"Co já vím, tak kradou hlavně místní lidi z Měrunic," tvrdí majitel areálu Pavel Fousek.

Oznámení starostky Syslové označuje za xenofobní a rasistické, dění v areálu ale nechce komentovat. "Celý tábor prodávám," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video