T- Mobile.

T- Mobile. | foto: AP

Ochránci dat prověří masivní únik z T-Mobilu, firmě hrozí vysoká pokuta

  • 47
Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil ve čtvrtek správní řízení s největším mobilním operátorem T-Mobile. Jeho zájem vyvolal případ krádeže osobních dat, na nějž v půli června upozornila MF DNES. Zaměstnanec firmě ukradl 1,5 milionu údajů o klientech a prodával je dál. O zahájení řízení úřad informoval v pátek na svém webu.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) jako důvod svého kroku uvedl podezření, že „společnost nepřijala dostatečná technicko-organizační opatření k zabezpečení osobních údajů, tedy podezření z porušení § 13 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, a to v souvislosti s odcizením zákaznických dat společnosti T-Mobile“.

Máte strach? Nebojte se ozvat

Ochránci dat z ÚOOÚ dále v oznámení uvedli, že podle platné litery zákona se mohou lidé, kteří mají důvodné obavy o bezpečnost svých osobních údajů a chtějí zjistit, zda se jich únik týká, popřípadě v jakém rozsahu, obrátit s žádostí o vysvětlení přímo na správce osobních údajů, tedy společnost T-Mobile.

Zmíněný paragraf dává správcům a zpracovatelům povinnost „přijmout taková opatření, aby nemohlo dojít k neoprávněnému nebo nahodilému přístupu k osobním údajům, k jejich změně, zničení či ztrátě, neoprávněným přenosům, k jejich jinému neoprávněnému zpracování, jakož i k jinému zneužití osobních údajů“. Tato povinnost přitom platí i po ukončení zpracování osobních údajů.

Firma je rozhodnutím úřadu překvapena. „Ihned po incidentu jsme analyzovali všechna systémová opatření a procesy a jsme přesvědčeni, že z naší strany nedošlo k pochybením, o čemž jsme neprodleně informovali ÚOOÚ. Bezpečnost dat našich zákazníků je pro nás klíčová,“ řekla iDNES.cz Patricie Šedivá z tiskového oddělení operátora.

Doplnila, že firma se v maximální možné míře zajímá i o spolehlivost zaměstnanců, zejména pak těch, kteří s osobními daty klientů pracují. Poučení a závazky ve vzahu k osobním údajům prý obsahuje už pracovní smlouva.

Za první čtvrtletí firma vydělala přes 2,5 miliardy

ÚOOÚ na dotaz iDNES.cz uvedl, že v případě pochybení firmě hrozí peněžitý trest ve výši až deseti milionů korun. Tato sankce vyplývá ze zákona o ochraně osobních údajů. Dle něj hrozí firmám, které „a) ohrozí větší počet osob svým neoprávněným zasahováním do soukromého a osobního života, nebo b) poruší povinnosti pro zpracování citlivých údajů“.

MF DNES v půli června informovala o případu zaměstnance firmy, který zcizil 1,5 milionu údajů klientů a prodával je dál. Firma jej odhalila a okamžitě propustila. Zřejmě největší podobný únik dat v historii Česka vyšetřuje také policie, operátor jej s odvoláním na probíhající šetření blíže nekomentuje. Policisté už v souvislosti s kauzou obvinila dva lidi, stíhá je na svobodě.

T-Mobile je s šesti miliony mobilních zákazníků největší mobilní operátor v zemi. Patří do skupiny Deutsche Telekom. Dle poslední zprávy o finančních výsledcích vydělal jen za letošní první čtvrtletí přes 2,5 miliardy korun před zdaněním a odpisy (tzv. EBITDA). „První tři měsíce roku 2016 svědčily o stabilizaci českého telekomunikačního trhu. Celkové tržby z mobilních a fixních služeb dosáhly 6,3 miliardy korun, přičemž tržby z mobilních služeb dosáhly 4,5 miliardy,“ uvádí k výsledkům na webu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video