Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svobodu vystřídal Kühnl

  20:18
Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v průběhu sobotního jednání rady Čtyřkoalice odstoupil z funkce jejího lídra. Rada měla sestavit stínovou vládu, které měl právě Svoboda předsedat. Lidovci do ní ale chtěli prosadit místopředsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska a to bylo důvodem Svobodovy rezignace. Kalousek však tvrdí, že Svoboda lže. Stejný důvod pro odchod zvolila v neděli i místopředsedkyně US Hana Marvanová. Vzdala se svého postu v politické radě Čtyřkoalice.
Nový lídrem Čtyřkoalice byl zvolen předseda Unie svobody Karel Kühnl, který bude také premiérem schválené stínové vlády.

Stínová vláda Čtyřkoliace, na níž se dohodla její politická rada, bude mít šestnáct členů.

Karel Kühnl (US)
premiér
Jaroslav Kopřiva
(KDU-ČSL), místopředseda
vnitro
Michael
Žantovský
(ODA)místopředseda
obrana
Ratibor
Majzlík
(DEU), místopředseda
tajné služby a ÚDV
Ivan Pilip (US)
finance
Miroslav Kalousek
(KDU-ČSL)
průmysl a obchod
Miloslav
Výborný
(KDU-ČSL)
spravedlnost a vězeňství
Václav Krása
(US)
práce a sociální věci, po pěti dnech rezignoval
Tomáš Kvapil
(KDU-ČSL)
bydlení a místní rozvoj
Daniel Kroupa (ODA) kultura
Jan Grůza
(KDU-ČSL)
zemědělství
Josef Zieleniec (nestraník) zahraniční věci
Zuzana Roithová (KDU-ČSL)
zdravotnictví
Libor Ambrozek (KDU-ČSL)

životní prostředí
Ivan Foltýn
(KDU-ČSL)
doprava a spoje
Petr Mareš
(US)
školství, mládež a tělovýchova

Buď Kalousek, nebo Svoboda
"Místopředsedové KDU-ČSL Miroslav Kalousek, Jaroslav Kopřiva a Pavel Severa postavili tu otázku naprosto jasně: Buď bude ve vládě Miroslav Kalousek, nebo Cyril Svoboda. A v této volbě dali přednost Miroslavu Kalouskovi," řekl Svoboda. "Já jsem chtěl nést odpovědnost za celý tým, za každého kdo tam bude," dodal Svoboda.

Kalousek Svobodovy důvody popřel. Řekl doslova: "To je lež!" - audio

Kalouska podle vlastních slov mrzí, že Svoboda odchází. Proč odstoupil nechápe a o osobní zášti prý nic něvěděl.

"Důležité je, že jsme se nakonec dohodli," prohlásil Kühnl. "Mě osobně mrzí, že Cyril Svodoba nenašel cestu vlastní účasti ve stínové vládě Čtyřkoalice, tak jak byla politickou radou akceptována. Protože já si ho velice vážím, vždycky jsem si ho vážil, a domníval jsem se, že on opravdu může být tou osobou, která dovede Čtyřkoalici do úspěšných voleb", komentoval Svobodovo rozhodnutí.

Kühnl prohlásil, že politická rada velkou většinou schválila složení stínové vlády a zvolila ho lídrem. Právě se Svobodou Kühnl prohrál v lednu souboj o vedení Čtyřkoalice.

Na složení stínové vlády se Čtyřkoalice dohodla jen několik hodin před vypršením termínu, který loni stanovila Svatováclavská smlouva.

Podoba stínové vlády je obsažena v dnes uzavřené "jarní dohodě", která v plném rozsahu nahradila dohodu ze Ždáru nad Sázavou. Nová dohoda vůbec neřeší existenci společného senátního klubu čtyřkoalice.

Čtyřkoaliční stínová vláda bude mít osm členů KDU-ČSL, pět z Unie svobody, dva za ODA a jedno křeso patří představiteli DEU.

Marvanová odchází z politické rady
Místopředsedkyně Unie svobody Hana Marvanová rezignovala na svůj post v politické radě Čtyřkoalice. "Nesouhlasila jsem s návrhem stínové vlády... ze stejného důvodu z jakého odstoupil lídr Cyril Svoboda," zdůvodnila Marvanová svůj krok po nedělním jednání republikového výboru unie.

O nástupci Marvanové bude jednat předsednictvo unie, rád by v ní přitom zasedl její místopředseda Petr Mareš. "Já to každopádně budu na příštím předsednictvu navrhovat," řekl. Na dotaz ČTK, zda jemu tedy Kalousek nevadí, odpověděl, že v republikovém výboru většinově dospěli k názoru, že budou respektovat návrhy koaličních partnerů.

Stínoví ministři se ve skutečné vládě objevit nemusí
Místopředseda Senátu a bývalý předseda Unie svobody Jan Ruml předpokládá, že se stínová vláda Čtyřkoalice bude postupně měnit. V pořadu televize Prima Nedělní partie zpochybnil i to, že členové stínové vlády budou ministry i v případném skutečném kabinetu.

"Po volbách bude jednání o skutečné vládě, takže to, co je nyní představeno, neznamená, že to budou ti skuteční ministři. To je volební tým lidí, kteří pospolu půjdou představit občanům svůj program," řekl o kabinetu.

Místopředseda ČSSD Stanislav Gross v pořadu Primy poukázal na to, že ve vládě čtyřky je mnoho politicky starých tváří.

Vláda musela být složena do půlnoci
Původní lídr Svoboda měl mít svoji stínovou vládu pohromadě nejpozději o půlnoci. O týmu, který by měl Čtyřkoalici přinést úspěch v příštích volbách, se ještě v pátek večer intenzivně vyjednávalo.

Komplikovaná jednání, kdo v imaginárním kabinetu nakonec obsadí jaké křeslo, trvají už dva měsíce, od té doby, co se Svoboda koncem ledna stal ve Žďáru nad Sázavou čtyřkoaličním lídrem.

Podle Svobody jednání politické rady Čtyřkoalice o budoucí stínové vládě výrazně ztěžují tři problémy.

Prvním je odmítavé vyjádření lidoveckých senátorů ke společnému klubu Čtyřkoalice.

Druhý problém přestavuje páteční podmínění vzniku stínové vlády ustavením společného klubu Čtyřkoalice v Senátu ze strany Unie svobody. V neposlední řadě komplikuje situaci středeční vyjádření předsedy DEU Ratibora Majzlíka, kterým podle Svobody zpochybnil jeho roli lídra.

Svoboda si věřil
Svoboda přesto ještě dopoledne věřil, že se politické radě ještě dnes na stínové vládě podaří dohodnout. "Jsem hluboce přesvědčen, že máme dostatek sil se nad tyto problémové momenty povznést," řekl.

Také podle předsedy Unie svobody Karla Kühnla se jednání podaří uzavřít včas. "Pevně věřím, že termín jako obvykle dodržíme. Nezastírám ale, že je to složitý proces," řekl Kühnl.

Sestavení stínového kabinetu však není jediná dohoda, kterou se Čtyřkoalici zatím nedaří úplně naplnit. Prozatím se odkládá i spojení dosud oddělených senátních klubů. Lidovečtí senátoři o něj totiž nemají zájem. Předseda KDU-ČSL Jan Kasal, který se k jejich spojení ve žďárské dohodě zavázal, však odmítá, že by jejich rozhodnutí bylo definitivní. "Nečekal jsem, že to bude půjde bez problémů, ale zpochybnění dohody to není. Tu dodržíme," tvrdí.

Možná sestava nebyla jasná
O Svobodově stínovém týmu lze nyní s jistotou prohlásit jen to, že bude čtrnáctičlenný. Podle klíče, na němž se koaliční partneři dohodli, připadne unii sedm křesel, lidovci budou mít premiéra a tři ministry, ODA dva a DEU pouze jednoho.

Další podrobnosti Čtyřkoalice tají. Z kuloárových informací se však dá usuzovat, že ve stínovém kabinetu bude jen pár nováčků (například Pavel Pešek z unie na ministerstvu zemědělství), zasedne v něm zřejmě jen jedna žena (Hana Marvanová na ministerstvo spravedlnosti), řada veteránů z vlád Klause a Tošovského a nejspíš jenom jeden nestraník.

Tím by mohl být ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Bartoš, nominovaný na resort zdravotnictví, nebo senátor Josef Jařab na ministerstvu kultury.

Naopak se ve vládě s určitostí neobjeví místopředseda unie Vladimír Mlynář, který by aspiroval na nově zřízené ministerstvo pro informační společnost. Ze hry vypadl, poněvadž se Čtyřkoalice nakonec rozhodla kopírovat svými stínovými resorty vládu sociálních demokratů.

Spory se vedou i o vhodný resort pro předsedu DEU Ratibora Majzlíka. "Mám zájem o ministerstvo vnitra," prohlásil předseda nejmenší strany. Jenže tento resort chtějí pro sebe také lidovci.

Předseda Unie svobody Karel Künhl (druhý zleva) oznámil po jednání politické rady Čtyřkoalice složení stínové vlády tohoto seskupení. Zleva přihlížejí místopředseda KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva, předseda ODA Daniel Kroupa a předseda DEU Ratibor Majzlík. (31. března 2001)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...