Novou stranu povede předseda a čtyři místopředsedové.

Novou stranu povede předseda a čtyři místopředsedové. | foto: www.svobodni.cz

Svobodní se poprvé sejdou, v sobotu si zvolí lídra

  • 9
Zatímco bude v sobotu ve Veletržním paláci zasedat nejstarší česká politická strana (ČSSD), jen o kousek dál se sejde nejmladší strana, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo teprve před týdnem. Svobodní budou mít ustavující sněm, kde si zvolí užší a širší vedení, odsouhlasí stanovy a program.

Podobně jako u ČSSD není pochyb o tom, že Jiří Paroubek nebude mít soupeře v boji o křeslo předsedy strany, ani u Svobodných se neočekává, že se o šéfa nového pravicového subjektu popere více lidí.

Předsedou bude s největší pravděpodobností zvolen zakladatel a bývalý poradce prezidenta Klause Petr Mach. "Nevím dosud o jiném kandidátovi na předsedu, ale každý člen na sněmu bude moci kandidovat," řekl iDNES.cz Mach.

Větší zájem bude naopak o místopředsednická místa. Ta budou mít Svobodní čtyři. Předpokládá se, že si o ně řeknou další z Machových spolupracovníků, opět ale bude moci kandidovat i kdokoli z přibližně stovky lidí, kteří se v pražském Autoklubu v sobotu dopoledne sejdou.

"Vím z rozhovorů s lidmi, že na místopředsedy míní kandidovat jak členové přípravného výboru, tak členové strany mimo přípravný výbor," říká Mach.

Přípravným výborem myslí pětici svých kolegů, kteří se na zakládání strany podíleli. Jsou mezi nimi spisovatel Benjamin Kuras, exposlanec a poradce prezidenta Jiří Payne, filozof Miloslav Bednář, tajemník Nadačního fondu Václava Klause Jaroslav Bachora a manažer a politolog David Hanák. Volby vedení proběhnou tajně.

Členy začneme nabírat po sněmu, tvrdí Mach

Volit se bude i třicet členů do tzv. republikového výboru. Svobodní si také schválí stranické stanovy, debata bude zřejmě i o programu.

Kandidátku do eurovoleb ale zatím strana sestavovat nebude. "Nemáme na programu debatu o kandidátní listině do eurovoleb. Máme v úmyslu uspořádat v březnu primární volby a s jejich pomocí určit podobu kandidátní listiny," vysvětlil Mach.

Svobodných se v Praze sejde asi jen stovka. Přípravný výbor oslovil ty, kteří straně vyjádřili podporu, projevili zájem o členství a na vzniku strany se nejaktivněji podíleli například pomocí při shánění hlasů nutných k registraci.

"Jsou to lidé ze všech regionů České republiky," řekl iDNES.cz manažer strany Jaroslav Bachora. Protože jde pouze o ustavující a pracovní sněm, zástupce jiných politických stran na něj Svobodní nezvali, řekl.

Ihned po ustavujícím sněmu nabídne strana členství zájemcům. "Je jich ke dvěma tisícům, ať už půjde o zájemce o členství nebo o registrované příznivce. Denně naše webové stránky navštíví tisíc lidí," řekl Mach. Po ustavujícím republikovém sněmu pak strana začne svolávat ustavující krajské sněmy, které si zvolí krajská předsednictva.

Budou Svobodní spolupracovat s Libertas.cz?

Na přetřes možná přijde i spolupráce s konkurenční Libertas.cz Vladimíra Železného, která bude usilovat o podobné voliče. Sám Železný tvrdí, že pro více stejně profilovaných stran není v předvolební kampani místo.

Svobodným a dalším euroskeptickým stranám proto navrhuje spolupráci - zaregistroval stranu Libertas.cz, kterou nabízí jako platformu pro všechny české euroskeptiky. To by tak podle Železného mohli kandidovat na společné jednotné kandidátce.

Machovi Svobodní nejprve spolupráci odmítali, na téma se ale zřejmě otevře debata právě na ustavujícím sněmu. "Sněm bude mít právo o takovýchto věcech přijímat usnesení, ale v návrhu programu to není. Řekl bych ale, že jednotliví kandidáti na to svůj názor řeknou," řekl Mach iDNES.cz.

Jak bude fungovat strana Svobodných

Svobodní nabízejí nejen členství ve straně, ale i statut registrovaného příznivce strany. Ten se může účastnit diskusních setkání, strana jej může delegovat do odborných komisí, podílí se na výběru kandidátů pro volby do veřejných funkcí.

O přijetí za člena nerozhoduje místní sdružení, ale sdružení krajské. Do budoucna vzniknou i místní pobočky.

Stranu povede republikový sněm, republikový výbor a republikové předsednictvo, v krajích krajský sněm a krajské předsednictvo. Volební období všech stranických orgánů a funkcí je dvouleté.

Nejvyšším orgánem strany je republikový sněm, který předseda svolá minimálně jednou za rok. Pokud nezasedá sněm, plní jeho úkoly republikový výbor složený z předsednictva strany, předsedů krajských sdružení a ze třiceti členů volených republikovým sněmem.

Předsednictvo strany tvoří předseda a čtyři místopředsedové. Podobně to platí i pro krajská předsednictva.

Svobodní chtějí zabránit vnitrostranickému fenoménu tzv. "černých duší", který trápí velké strany, například ODS. "Hlavní pojistkou v tomto směru je to, že otevíráme kandidátní listiny všem členům a příznivcům," řekl iDNES.cz Mach. Vnitrostranické volby tak neovlivňuje úzká skupina lidí, která by byla ovlivněna zase někým jiným, vysvětlil výhody stanov.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video