Petr Mach

Petr Mach | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Europoslanec Mach ukončí svůj mandát, nahradí ho zřejmě Payne

  • 122
Poslanec Evropského parlamentu a předseda Svobodných Petr Mach ukončí svůj mandát. Konkrétní důvody zatím nesdělil s tím, že ve středu vystoupí na tiskové konferenci. Nahradí ho nejspíš Jiří Payne, bývalý poradce prezidenta Václava Klause.

„Potvrzuji, že to je pravda. Rezignuji a můj mandát končí koncem srpna, 31. srpna,“ řekl Mach iDNES.cz. Důvody chce oznámit ve středu ve 13:00 na tiskové konferenci.

Podle dřívejších prohlášeních se Mach chtěl vzdát mandátu europoslance, aby se mohl naplno věnovat horké kampani Svobodných před českými volbami do Poslanecké sněmovny. Na konci loňského roku o tom psal deník Blesk. Mach to ale oficiálně neoznámil.

Macha s největší pravděpodobností vystřídá dvojka na kandidátce Svobodných v posledních eurovolbách Jiří Payne, někdejší politik ODS a poradce prezidenta Václava Klause. Také on nejspíš bude, stejně jako Mach, v EP členem ostře protiunijní frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Petr Mach se do Evropského parlamentu dostal v červnu roku 2014. Zastával zde funkci místopředsedy euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie, které šéfuje britský politik Nigel Farage. Coby šéf Svobodných rezignoval na konci loňského roku na mandát předsedy, hned v lednu letošního roku jej ale znovu obhájil (více jsme psali zde).

Jiří Payne byl v letech 2004 až 2013 externím politických poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V roce spoluzakládal Stranu svobodných občanů, ve které byl až do roku 2015 místopředsedou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video