Předseda nové pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach. (14. února 2009)

Předseda nové pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach. (14. února 2009) | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Svobodní a Liberálové.cz si sestaví kandidátku do eurovoleb přes internet

  • 13
Nová Strana svobodných občanů a Liberálové.cz vyzkouší specifický systém primárních voleb. Kandidátku do Evropských voleb budou moci sestavit členové a příznivci strany po internetu. Do Bruselu svobodní vysílají sedmadvacet kandidátů, Liberálové.cz představili první tři.

Strany se rozhodly vyzkoušet systém, který je typický pro americkou politickou scénu. Sestavování kandidátky mohou totiž ovlivnit nejen členové strany, ale i širší veřejnost. Podobný systém navrhoval například pro KDU-ČSL ministr Cyril Svoboda, tam však zatím neprošel.

Machova Strana svobodných občanů zavedla kromě klasického členství i systém registrovaných příznivců strany. I oni mohou mluvit do výběru kandidátů pro jednotlivé volby. Hlasování bude navíc probíhat prostřednictvím internetu.

Primární volby Svobodných poběží na webu ode dneška do 25. března. Na internetové stránce strany bude pro potřeby členů a příznivců otevřena stránka s detaily kandidátů i s jejich zaslanými životopisy, s odkazem na jejich vlastní web a s fotografií. Hlasovat o podobě kandidátky budou moci i ti, kteří se zaregistrují v příštích dvanácti dnech.

Po celou dobu hlasování budou také moci hlasující na uzavřené sekci webu diskutovat o kvalitách kandidátů. Ti budou konfrontováni dotazy členů a příznivců.

"Vyzýváme členy, ať využijí všech možných příležitostí, jak kandidáty před hlasováním poznat. Debatujme s nimi na webu, účastněme se jako hosté ustavujících sněmů jiných krajů a podobně, abychom mohli vybrat ty nejvhodnější," vyzvalo vedení Svobodných své členy. Od otevřených primárek si Mach slibuje další příliv příznivců.

Mezi kandidáty jsou čtyři bývalí členové přípravného výboru strany Miloslav Bednář, Jiří Payne, Benjamin Kuras a David Hanák či místopředsedkyně strany senátorka Liana Janáčková.

Kandidáti Svobodných do europarlamentu

bez pořadí: členové Tomáš Marek, Benjamin Kuras, Pavel Krajsa, Dušan Jurča, Ladislav Bátora, Alena Šedivá, Vladislav Nechvátal, Martin Muzikář, Filip Černoch, Jan Kasal, Tomáš Kaláb, Pavel Machálek, Jiří Payne, Tomáš Horák, Luděk Konopáč, Rostislav Srstka, Radmil Kress, Makový Milan, Liana Janáčková, David Hanák, Robert Kefurt, Libor Novák, Rostislav Pech, Jaroslav Neuer, Miloslav Bednář, Michael Bartoš. Kandidovat chce i registrovaný příznivec strany Petr Bahník.

Liberálové.cz zase lákají voliče na možnost hledat nejen "v českém rybníčku". Na kandidátce budou i lidé z Německa či Polska, už nyní strana představila "Čechoslováka" Roberta Furiela či Linh Nguyena, "slovenského, českého a vietnamského patriota".

Oproti SSO mají navíc ještě jednu zvláštnost: u všech tří jmen "odtajněných" kandidátů je uveden kromě e-mailové adresy kontakt na i mezi politiky stále oblíbenější server Facebook.

Veřejnost se může do primárek Liberálů.cz zapojit od 21. března, kdy má začít první kolo hlasování.

Kandidáti Liberálů do Europarlamentu

Robet Furiel, Pavel Černý, Linh Nguyen

Prezident Václav Klaus ale včera euroskeptickým stranám vzkázal, aby spolupracovaly a nedrobily své síly. "Pokud nebudou táhnout za jeden provaz, nemají šanci," řekl prezident. - čtěte Táhněte za jeden provaz, vzkázal Klaus novým pravicovým stranám


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video