Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cichanouská vyzvala Česko k odsouzení Lukašenkova teroru. Senát výzvu přijal

  9:26aktualizováno  12:53
„Milovat svou vlast znamená nést za ni odpovědnost,“ uvedla hned v úvodu představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v projevu v českém Senátu. Nyní je podle ní nejvyšší šance dosáhnout svobodného Běloruska, opozice k tomu ale potřebuje i vnější podporu. Česká republika se k ní zavázala v usnesení, které po projevu přijal Senát.

Cichanouská připomněla spojitost mezi českými a běloruskými dějinami a poděkovala za pospolitost mezi národy. „Československo bylo obětováno diktatuře. Obávám se, aby svobody běloruského národa nebyly obětovány pro spokojenost diktátora,“ řekla Cichanouská.

Podle očekávání Cichanouská popsala situaci ve své zemi. „Kdyby Kafka žil v naší době, přestal by psát. Nic absurdnějšího než běloruské soudy by nemohl vymyslet,” uvedla. Není podle nic výjimečného, když někdo je uvězněn za barvu nehtů.

Běloruská vláda podle ní vede deset měsíců válku proti vlastnímu lidu a každodenně deset měsíců, i během mrazivých dnů, trvá i boj o demokracii. Právě nyní je podle Cichanouské nejvyšší čas proměnit sny o svobodném Bělorusku ve skutečnost. „Během jednoho dne se toho nyní stane více než za celé desetiletí,“ řekla v projevu.

Bělorusko prahne po svobodě

Zároveň požádala o podporu proti režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka: „Vyzývám Českou republiku, aby zaujala nekompromisní stanovisko vůči nelegitimnímu režimu. Teroristická podstata Lukašenkova režimu je nyní zřejmá pro celý svět.“ 

Česko podle ní musí zahájít trestní  stíhání v rámci mezinárodní jurisdikce a měl by se iniciovat mezinárodní tribunál, který by prošetřil zločiny režimu. Opozice usiluje mimo jiné o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku pod mezinárodním pozorováním. 

Podle Cichanouské je v boji za demokracii také nutná podpora studentů, obránců lidských práv a nezávislé žurnalistiky. „To, co běloruský režim považuje za žurnalistku, jsou vynucená doznání, kterým předchází mučení,“ řekla.

Ignorování teroru v devítimilionové zemi v centru Evropy je podle ní naprosto nepřípustné. Vnější tlak totiž může zásadně ovlivnit situaci v zemi. „Prahneme po svobodě,“ dodala symbolicky s odkazem na běloruský překlad slova „Praha“. 

Uvalení sankcí

Po vystoupení Cichanouské Senát přijal usnesení, ve kterém vyzval běloruskou vládu k propuštění novináře a opozičního aktivisty Ramana Prataseviče a jeho partnerky Sofiji Sapegaovouvšech a všech politických vězňů. Požádal také o uvalení dalších sankcí EU a NATO na režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Horní komora současně vybídla mezinárodní instituce, aby ukončily financování a pomoc pro všechny veřejné projekty v Bělorusku, z nichž má Lukašenkův režim prospěch.

Senát v usnesení také odsoudil vynucené přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku v neděli 23. května, které neslo „rysy únosu civilního letadla a aktu státního terorismu“, uvedl předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

Mám strach, že budu nikdo. Zadržená partnerka Prataseviče popsala vazbu

Cichanouská byla v Senátu přijímána jako skutečná vítězka loňského volebního klání a hlava běloruského státu. Oficiální znovuzvolení Lukašenka neuznává ani ČR, ani Evropská unie. Volby jsou označovány za zmanipulované a následné represe Lukašenkova režimu proti jeho odpůrcům vedly k zavedení sankcí.

Běloruská politička se v Česku sešla nejen se zástupci horní komory parlamentu, ale také s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou vlády Andrejem Babišem a zástupci některých parlamentních stran. Zeman vyjádřil Cichanouské osobní podporu, ocenil její odvahu a opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem.

Prezidentkou Běloruska je Cichanouská, přivítal političku v Česku Vystrčil

Babiš uvedl, že jej potěšila slova o Česku jako zemi, která Bělorusko podpořila konkrétními kroky, například pomocí perzekvovaným Bělorusům přes humanitární program Medevac.

Cichanouská je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...