Zdeněk Svěrák vyhrál soud kvůli zneužitému textu.

Zdeněk Svěrák vyhrál soud kvůli zneužitému textu. | foto: Dan Materna, MF DNES

Svěrák vysoudil 200 tisíc za „upeč třeba zeď“

  • 302
Olomoucký vrchní soud rozhodl, že společnost Bauhaus musí herci a scénáristovi Zdeňku Svěrákovi zaplatit 200 tisíc korun. Firma porušila autorský zákon, když zneužila Svěrákův text písně pro své reklamní účely.

Svěrák společnost zažaloval kvůli písničce Dělání, kterou bez jeho svolení neoprávněně změnila. Její část poté použila ve své reklamě.

"Pouze jsme poupravili předchozí rozsudek, kde se říkalo, že je pan Svěrák autorem písně. On je přitom jen autorem textu. To ale nic nemění na faktu, že Bauhaus porušil autorská práva, protože společnost text zneužila na plakátech," řekl iDNES.cz mluvčí olomouckého soudu Petr Angyalossy.

Zdeněk Svěrák u soudu osobně nebyl, pouze jeho právní zástupce.

Firma část textu písně využila k podpoře prodeje míchačky stavebních hmot. Na nejméně 211 reklamních plochách společnosti se během září roku 2004 objevil slogan "upeč...třeba zeď". V původní písni se přitom objevuje verš "upeč třeba chleba, postav třeba zeď".

Bauhaus: Písničku neznáme, je to náhoda
Zástupci společnosti se bránili, že Svěrákovu písničku vůbec neznají a podobnost v textu je prý jenom náhoda. I kdyby ale soudce jejich tvrzení uvěřil, nebylo by jim to nic platné. "Odpovědnost není založena na principu subjektivním, ale objektivním," řekl předseda senátu Vojtěch Brhel.

Kromě náhrady 200 000 korun za bezdůvodné obohacení musí společnost Bauhaus zveřejnit na vlastní náklady omluvu autorovi textu písně v celostátním deníku.

Právní zástupkyně Zdeňka Svěráka Michaela Pokorná podle ČTK řekla, že společnost reklamní kampaň nestáhla ani poté, co byla žalobcem na porušení práv upozorněna. "Neměla ani vůli se domluvit a v kampani pokračovala i přes projevený nesouhlas," uvedla.

Svěrák se proti zneužití písničky známé z filmu Princové jsou na draka ohradil už loni. Na společnost podal žalobu na ochranu osobnosti. Za pravdu mu v prosinci dal krajský soud, Bauhaus se ale proti rozhodnutí odvolal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video