Stíhací letoun JAS-39 Gripen

Stíhací letoun JAS-39 Gripen | foto: SAAB

Švédsko poslalo letouny Gripen do hry o nové české stíhačky

  • 199
Švédsko je připraveno zapojit se do tendru na nové nadzvukové stroje pro české letectvo. Portálu iDNES.cz to sdělila švédská Obranná a bezpečnostní exportní agentura, Švédové by podle všeho nabídli stroje JAS-39 Gripen. Česko má v současnosti 14 gripenů, v roce 2015 vyprší jejich pronájem.

České ministerstvo obrany se před několika týdny obrátilo s žádostí o předběžné informace na USA, Francii, Švédsko a konsorcium Eurofighter. Ačkoliv odmítá zveřejnit podrobnosti, z vyjádření švédské i české strany plyne, že předběžnou informaci o letounech JAS-39 Gripen skutečně Česko dostalo.

"Potvrzujeme, že jsme obdrželi českou žádost o informace a odpověděli na ni," sdělila iDNES.cz Johanna Mattssonová ze švédské Obranné a bezpečnostní exportní agentury. "Odpovědi na žádost, kterou jsme rozeslali, splnily náš požadavek. A nebylo to ve smyslu - díky, ale žádné letouny pro vás nemáme," sdělil iDNES.cz důvěryhodný zdroj z českého ministerstva obrany.

Možnost, že by předběžná informace mohla obsahovat jiný typ stíhačky, je zcela minimální. Stroje SAAB 37 Viggen už Švédové vyřadili, navíc se je nikdy nepodařilo prodat v cizině a jsou zastaralé.

Gripeny a jejich vyzyvatelé

Ze seznamu zemí, které Česko oslovilo, připadá teoreticky v úvahu sedm dalších typů stíhaček

Česku dosud odpověděly dva ze čtyř oslovených subjektů. Který je kromě Švédů tím druhým, není známo. "Potvrzujeme přijetí českého dotazu, odpověď ale musí poskytnout česká strana," odpovědělo na dotaz iDNES.cz ministerstvo obrany Francie, která by teoreticky mohla nabídnout stroje Mirage 2000 nebo Rafale.

Zástupci konsorcia Eurofighter a amerického ministerstva obrany na dotaz iDNES.cz nereagovali. Neoficiální sondování nicméně je v plném proudu - během března by totiž ministerstvo obrany chtělo mít všechny podklady potřebné pro rozhodování, jak v budoucnu střežit český vzdušný prostor.

Všechny informace ale v této době jsou předběžné. Švédská odpověď ještě neznamená přihlášku gripenů do případného výběrového řízení.

Náměstek Šedivý letěl do Švédska

První náměstek ministra obrany Jiří Šedivý v úterý navštívil Švédsko. "Jednání s představiteli Švédska bude zaměřeno na zhodnocení bilaterální spolupráce v oblasti obrany a posouzení možností jejího dalšího rozvoje," uvedlo ministerstvo obrany. Na přímý dotaz iDNES.cz, zda jednal i o stíhačkách, Šedivý neodpověděl.

"Byla to dlouhodobě plánovaná cesta, není to reakce na švédskou odpověď na naši žádost," popsal iDNES.cz schůzku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Výhodou gripenů ve srovnání například americkými F-16 či západoevropským Eurofighterem je to, že čeští piloti a logistika to už s gripeny umějí. Kritici ale poukazují na to, že švédské stroje nejsou plně interoperabilní s letectvy NATO. Ze zemí NATO je má kromě Česka jen Maďarsko.

Budeme vůbec mít stíhačky?

Zatím není jasné, zda Česko po roce 2015 bude nadzvukové letectvo vůbec mít. Jeho provoz je nákladný, proto smysl supersoniků prověřuje tým odborníků, který sestavuje Bílou knihu o obraně. Alternativou je to, že vzdušný prostor budou střežit někteří z českých sousedů NATO - patrně Němci či Poláci. Ani to by zřejmě nebylo zadarmo.

Premiér Petr Nečas se také nechal slyšet, že gripen může mít v Česku šanci jen za předpokladu, že se vyřeší obvinění z korupce, která provázela jejich výběr v minulosti.

"Očekávám stoprocentní součinnost úřadů Švédska a Velké Británie a poskytnutí všech informací, které k této kauze mají. Nedovedu si představit, že když britský protikorupční úřad konstatoval, že došlo v České republice ke korupci, že bychom se zatvářili jako nic, firma British Aerospace zaplatila nějakou pokutu a tím je to všechno vyřešené. Toto si Velká Británie vůči svému spojenci v NATO a v EU nemůže dovolit," prohlásil loni v listopadu Nečas.

Nečas sám v úterý jednal s americkým velvyslancem Normanem Eisenem. "Byla to ale jen velmi krátká schůzka, o stíhačkách se nebavili," řekl Jakub Stadler z tiskového oddělení vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue