Fischerova úřednická vláda prosazuje co nejrychlejší ratifikaci, vše ale záleží na Klausovi a na Ústavním soudu, který nyní smlouvu posuzuje. Ilustrační foto.

Fischerova úřednická vláda prosazuje co nejrychlejší ratifikaci, vše ale záleží na Klausovi a na Ústavním soudu, který nyní smlouvu posuzuje. Ilustrační foto. | foto: AP

Švédsko lobbuje v Praze za Lisabon, „tlačí“ i na Klause

  • 117
Švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilie Malmströmová lobbovala v Praze za přijetí Lisabonské smlouvy. Jednala i s šéfem Senátu. Kvůli Lisabonu se Švédsko ozvalo i prezidentovi Václavu Klausovi. Volal mu předseda Rady EU a zároveň předseda vlády Švédského království Frederik Reinfeldt.

Švédsko, které nyní předsedá sedmadvacítce, chce, aby celá EU ratifikovala Lisabon do konce roku.

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky prezident bude respektovat ústavní pořádek a po rozhodnutí Ústavního soudu dokument podepíše. Švédsko by o osudu Lisabonu chtělo mít jasno co nejdříve. Sobotka řekl, že v této souvislosti doufá v brzké rozhodnutí Ústavního soudu, do jehož výroku nejsou další kroky možné.

Lisabonskou smlouvu schválily obě komory českého parlamentu už na jaře, nyní se čeká na podpis prezidenta Klause. Ten neskrývá své výhrady k dokumentu a čeká právě na výrok soudu.

ČR je tak po nedávném irském referendu spolu s Polskem poslední členskou zemí EU, kde ještě Lisabonská smlouva nebyla ratifikována. V obou zemích se čeká na podpis hlavy státu a sedmadvacítku sužuje nervozita.

Švédská ministryně pro EU Cecilie Malmströmová.Návštěva švédské ministryně navazuje na středeční videokonferenci premiéra Jana Fischera s šéfem Evropské komise José Barrosem a švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem. - více o jednání čtěte zde

Ten prohlásil, že EU musí respektovat, jakým způsobem probíhá ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice. Fischerova úřednická vláda prosazuje co nejrychlejší ratifikaci, vše ale záleží na Klausovi a na Ústavním soudu.

Na Česko „zatlačí“ i šéf europarlamentu

Do Prahy dorazí také předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. V pátek 9. října by zde měl jednat s šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem, který ho pozval. Na programu má i setkání s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a premiérem Janem Fischerem.

Půjde o první návštěvu nového předsedy Evropského parlamentu v ČR. "Tématem rozhovorů bude kromě diskuse o aktuální situaci v procesu ratifikace Lisabonské smlouvy také otázka posílení meziparlamentní spolupráce," uvedl tiskový atašé Informační kanceláře EP v Praze Jan Pátek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video