Bazilika Navštívení Panny Marie, která stojí na Svatém Kopečku u Olomouce.

Bazilika Navštívení Panny Marie, která stojí na Svatém Kopečku u Olomouce. | foto: Muzeum umění Olomouc

Na Svatý Kopeček na Olomoucku vyrazily na pouť stovky věřících Romů

  • 35
Věřící Romové se v sobotu dopoledne sešli na Svatém Kopečku u Olomouce. Na tradiční pouť dorazilo zhruba 400 Romů z různých koutů Česka i ze Slovenska. Akce, kterou pořádá olomoucká charita, má dlouhou tradici.

Letos věřící Romové vyrazili na oblíbené moravské poutní místo poosmnácté. Návštěvnost byla oproti loňsku nižší, některé poutníky odradil déšť.

Poutníci se ke svatokopecké bazilice vydali alejí ze Samotišek. Přivítal je romský římskokatolický kněz Vojtěch Vágai, který poté sloužil mši svatou. „Je pro nás důležitým prvkem poutě, protože nás spojuje v jedno s naším Bohem. Dnešním tématem poutě je cesta k sobě, k sobě navzájem a k našemu Bohu,“ řekl Vágai.

Podle něj je takovou cestou projev milosrdenství, které papež František vyhlásil v katolické církvi tématem letošního roku. „Je důležité právě pro Romy uvědomit si, že člověk má před Bohem důstojnost. Tuto důstojnost by měli lidé mezi sebou navzájem respektovat. Měli bychom se snažit lidem, kterým jsme ublížili a jejichž důstojnost jsme pošpinili, prokázat milosrdenství tím, že je znovu pozvedneme a dáme jim najevo, že jsme všichni božími dětmi,“ dodal Vágai.

Podle něj mají Romové stejně jako majoritní společnost povědomí o víře, byť praktikujících katolíků je mezi nimi menšina. Marie Kaskovová z Olomouce se pouti účastnila popatnácté. „Starší generace je hodně věřící, u mladších to už trošku mizí. Ale myslím, že každý z nás v sobě nějakého toho ducha má,“ řekla Kaskovová.

Dopoledne je duchovní, odpoledne je zábava

Na společenský rozměr pouti upozornila vedoucí charitního střediska pro etnické menšiny Khamoro Adéla Adámková. „Smyslem poutě je hlavně setkání Romů z celé České republiky a ze Slovenska, setkání rodin, jež spolu mohou strávit celý den. Dopoledne je duchovní, mohou odevzdat starosti Bohu, odpoledne je takové pozlátko se zábavou a koncerty,“ uvedla Adámková.

Loni se pouti účastnilo zhruba 600 Romů. Jejím cílem je umožnit jim prezentaci romské kultury a tím přispět ke sblížení této menšiny s majoritní společností. Mnozí Romové se akce účastní pravidelně každý rok, míří sem také rodiče s dětmi od nejútlejšího věku až po mladistvé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video