Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

22:18

Akce typu summitu EPC podle Fialy posouvají Evropu dál. Za důležitou považuje například diskusi o cenách energií, o nutnosti zbavení se závislosti na státech, které mohou Evropu následně vydírat jako Rusko, a potřebě diverzifikovat zdroje. „A dostává se nám ujištění od zemí, jako je Norsko či Ázerbájdžán, že jsou připraveny se na tom podílet, spolupracovat na tom s Evropskou unií, pomoci nám. To je mimořádně důležité,“ podotkl premiér.

  • Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent, kvůli...

    Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent, kvůli ruské agresi je ohrožena stabilita a bezpečnost, řekl premiér Fiala. (6. října 2022) / Autor: AP

22:12

Lídři podle Macrona jednali o krizích, které kontinent zažívá, o konfliktu Arménie a Ázerbájdžánu a dalších tématech. „Jako Evropané potřebujeme chránit naši kritickou infrastrukturu. Zaznamenali jsme útoky na Nord Stream, naše infrastruktura nás činí zranitelnými. Potřebujeme evropskou strategii, kterou bychom ji chránili,“ řekl.

22:14

Na závěrečné tiskové konferenci Fiala oceňoval, že nová platforma EPC umožnila právě taková neformální jednání, jako byla schůzka s Erdoganem. „Bavili jsme se o řadě otázek, které jsou otevřené,“ řekl. Erdogan podle něj ujistil, že v otázce energií i v dalších oblastech je Turecko připraveno úzce spolupracovat s Evropskou unií a problémy společně s ní řešit.

22:08

Evropské společenství musí podle Sanduové pomáhat Ukrajině, aby dosáhla územní celistvosti v mezinárodně uznávaných hranicích. „Odsuzujeme ruskou agresi a nelegální anexi ukrajinských území, zavázali jsme se Ukrajině pomoci znovu získat suverenitu,“ řekla.

  • Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí dnes diskutovali o míru,...

    Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí dnes diskutovali o míru, stabilitě, migraci, energetické bezpečnosti či ekonomice. (6. října 2022) / Autor: Reuters

22:08

Moldavská prezidentka Maia Sanduová uvedla, že konání druhého summitu v Kišiněvě by mohlo její zemi pomoci k časnějšímu přístupu k EU. Českému předsednictví v Radě EU poděkovala za to, že zorganizovalo dnešní setkání. „EPC vnímáme jako platformu budovanou na základě společné solidarity a důvěry,“ uvedla. Evropské země podle ní dosáhnou míru a bezpečnosti jen v případě, že budou jednat společně a solidárně.

22:06

Myšlenka EPC je stará, dnes se stala realitou, řekl Macron na závěr summitu na Pražském hradě. Ocenil, že došlo k dříve nepředstavitelným setkáním.

22:05
  • Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí dnes diskutovali o míru,...

    Vrcholní představitelé více než čtyř desítek zemí dnes diskutovali o míru, stabilitě, migraci, energetické bezpečnosti či ekonomice. (6. října 2022) / Autor: Reuters

22:01

Evropské země podle moldavské prezidentky Sanduové dosáhnou míru a bezpečnosti jen v případě, že budou jednat společně a budou solidární.

21:55

Cílem podle Fialy není, ani nebylo, nahrazovat již existující organizace a instituce ani přijímat oficiální prohlášení. 

21:53

Hovořili jsme o migraci, bezpečnosti, energetice. Evropské politické společenství je smysluplné, příští setkání bude v Kišiněvě, oznámil Fiala.

21:53

Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent, kvůli ruské agresi je ohrožena stabilita a bezpečnost, řekl premiér Fiala.

21:52

Fiala v závěrečné řeči poděkoval Macronovi za nápad summit uspořádat. Vysvětlil, že chtěli vytvořit prostor pro výměnu názoru mezi jednotlivými zeměmi, a aby se potkaly i země, které se normálně nepotkávají. 

21:49

Jsem pyšný, že Praha mohla hostit tento společný summit. Uvedl premiér Petr Fiala. Toto setkání probíhá ve velmi složité situaci, doplnil.

21:46

Evropa se v Praze stmelovala před ruskou agresí, 44 lídrů se chce scházet dál

přečíst článek
21:42

Michel dnes navrhl příští hostitelské země v uvedeném pořadí účastníkům fóra, uvedl podle agentury DPA v Praze Michelův mluvčí. Návrh podle něj všichni zúčastnění uvítali. K termínu příští schůzky zatím nebyly uvedeny žádné informace, podle představy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, by se ale setkání v tomto formátu měla odehrávat dvakrát ročně.

21:38

Erdogan na tiskové konferenci mluvil také o setkáních, která absolvoval na okraj dnešního summitu více než 40 evropských lídrů. Nesetkal se švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou, aby s ní jednal o procesu přijetí severské země do NATO, ke kterému se Turecko staví zdrženlivě. Turecký prezident prý čeká na vznik nové švédské vlády v návaznosti na nedávné parlamentní volby, v nichž levicová koalice vedená Anderssonovou neuspěla.

  • Turecko je partner, kterému může důvěřovat Rusko i Ukrajina, řekl v Praze...

    Turecko je partner, kterému může důvěřovat Rusko i Ukrajina, řekl v Praze prezident Erdogan. (6. října 2022) / Autor: AP

21:37

Turecký prezident dnes opakovaně uváděl, že Ankara si získala na mezinárodní scéně obdiv a uznání za své diplomatické snahy od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Turecko podle něj může mluvit s oběma stranami konfliktu a dokáže nastolit upřímný dialog. Jeho cílem je také zajistit, aby se do zemí, které to potřebují, dostávaly dodávky ruských hnojiv.

21:28

Svět dle Zemana čelí riziku použití jaderných zbraní, řekl na summitu EPC. Je třeba vyslat signál, že bude následovat diplomatická i vojenská reakce.

21:23

Příští summit Evropského politického společenství se bude konat v Moldavsku. Dalšími hostitelskými zeměmi budou Španělsko a Británie, oznámil Michel.

21:22
  • Prezident Erdogan se setkal s arménským premiérem na pražském summitu. (6....

    Prezident Erdogan se setkal s arménským premiérem na pražském summitu. (6. října 2022) / Autor: AP