(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dana Zývalová

Rekordní mrazy na Šumavě. Na Jezerní slati bylo minus 33 stupňů

  • 20
Na Šumavské Jezerní slati klesla v noci na dnešek teplota pod 33 stupňů. Jde o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia.

„Jinak se teploty v kraji pohybovaly většinou v rozmezí od minus deseti do minus 15 stupňů Celsia,“ uvedl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Rekordní hodnoty naměřili meteorologové po půlnoci.

„Na žádné jiné stanici s délkou měření 30 a více let teplotní rekord pro pátý únorový den nepadl,“ řekl Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V Jihočeském kraji má mrznout i během dopoledne. Přes den dojde k oteplení, teploty by se měly pohybovat kolem nuly.

„Nízké teploty na Kvildě jsou lokální záležitostí. Jde o meteorologickou stanici, která se nachází v mrazové kotlině,“ uvedl Tomáš Mejstřík.

„Jde o lokalitu, která je oproti okolí položena níž. Když je jasno a bezvětří, klesne do ní studený vzduch. Pak vznikají teplotní rekordy,“ dodal.

Rekordní stanice se jmenuje Perla. Postavil ji amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, který se v lokalitě snažil podchytit teplotní extrémy. V roce 1990 ji začal hydrometeorologický ústav využívat pro oficiální měření.

Nejnižší zaznamenaná teplota -41.6 °C zde byla naměřena v lednu 1987.

Jak vypadaly teploty na Šumavě i ve zbytku České republiky se můžete podívat na mapě níže.

Mapa teplot vzduchu na stanicích po celé ČR v noci z pondělí na úterý 5. února 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video