Šumava

Šumava | foto: Dan Materna, MAFRA

Šumava vyhověla soudu a otevřela klidová území turistům. Ochranáři se bojí o zvěř

  • 37
Do bývalých klidových území s unikátní přírodou na Šumavě už mohou turisté. Ve středu totiž nabyl právní moci verdikt Nejvyššího správního soudu, který klidová místa zrušil. Lidé tak mohou volně vstupovat tam, kam dosud směli jen po vyznačených trasách.

Klidová území zabírají zhruba desetinu rozlohy šumavského parku. "Vstup pěších a lyžařů je nyní zakázaný jen do první zóny parku," komentovala rozsudek mluvčí parku Jana Zvettlerová.

Klidová území parku

Vznikla roku 1995 jako ochranářská kompenzace při tehdejším zmenšení I. zón. Rozloha území je 6,8 tisíce hektarů v oblasti Železnorudska, Modravských slatí, Povydří, Vltavského luhu, Trojmezné a Smrčiny. Lesní těžební stroje na rozdíl od lidí smějí například do klidového území Plesná–Ždánidla.

Park zóny klidu vyhlásil, aby v lesích chránil přírodu a ohrožené živočichy, jako je třeba tetřev hlušec. Zrušení zákazu vstupu přichází podle ochranářů v nejméně vhodnou dobu. Zvěř teď potřebuje nejvíce klidu z celého roku.

"Zima je obdobím strádání pro všechna volně žijící zvířata. Potrava je těžko dostupná, pohyb ve sněhu obtížný a výdej energie na udržení tělesné teploty velký. Vyrušení zvířete vyvolá jeho útěk, a to je velká ztráta cenné energie, která může v konečném důsledku způsobit až jeho úhyn," varuje Eva Zelenková, která řídí sekci výzkumu a ochrany přírody šumavského parku.

Správa parku teď může jedině žádat turisty, aby do dříve zapovězených míst nevstupovali a nerušili zvěř. Když neposlechnou, nic jim však nehrozí.

Už dnes se sešel výkonný výbor rady parku, aby řešil, jak nyní ochránit přírodu v bývalých klidových územích, které soud zrušil proto, že jejich vyhlášení odporovalo zákonu.

"Jako předseda Klubu českých turistů se raduji, že tato místa jsou přístupná. Na druhé straně jako předseda rady parku vím, že nás čeká dlouhé vyjednávání, jak tato území ochránit, aby znovu nebyla polovina Šumavy uzavřená," řekl Jan Stráský. Naznačil, že řešením by mohl být seznam míst, z nichž každé by mělo ochranu zvířat a přírody v něm v jiném období.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video