Křesťanská komunita v Súdánu.

Křesťanská komunita v Súdánu. | foto: Profimedia.cz

Čech dokumentoval pronásledování křesťanů v Súdánu, hrozí mu trest smrti

  • 618
Súdánské úřady už měsíce vězní českého občana, dvaapadesátiletého Petra Jaška. Vše nasvědčuje tomu, že Čech v přísně islámské zemi natáčel svědectví o pronásledování křesťanské menšiny. Jaška čeká v Chartúmu brzy soud, podle práva šaría mu přitom hrozí tvrdý trest.

Podle informací MF DNES je klíčovým důkazem proti dvaapadesátiletému muži videonahrávka, kterou během svého pobytu v rigidně islámské zemi pořídil. Na ní je výpověď popáleného muže, který popisuje, jak přišel ke zranění.

Podle Jaška to bylo při násilnostech muslimů proti křesťanům. Jenže muž z videa svou výpověď před súdánskými úřady popřel a uvedl, že Jašek jeho slova vytrhl z kontextu. Zranění si prý přivodil při nehodě.

Jašek je navíc obviněn z nelegálního překročení státní hranice. Soud by mohl začít už do konce března.

Tomu, že přijel do Súdánu pomáhat súdánským křesťanům, nasvědčuje, že jeho cestu hradila americká organizace Voice of Martyrs (Hlas mučedníků). Její pobočka s názvem Občanské hnutí - Pomoc pronásledované církvi sídlí v Česku.

Čeští diplomaté, kteří se marně snažili vyjednat Jaškovo propuštění, si nejsou jisti, jaký trest mu hrozí. Podle informací MF DNES je však situace vážná. Súdán má v ústavě zakotveny prvky tradičního islámského práva šaría a snahu o šíření křesťanství tvrdě trestá. Americký server Fox News například loni popsal případ dvojice křesťanských duchovních, kterým hrozil trest smrti.

Oficiálně za obvinění ze špionáže, ale podle lidskoprávních organizací byla pravým důvodem zatčení kněží právě jejich křesťanská víra.

Ministerstvo zahraničí případ nekomentuje z obavy, že by mohlo narušit soud v Chartúmu. „Mohu pouze uvést, že v Súdánu řešíme konzulární případ, to je vše,“ uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video