Seno je kvůli suchu drahé. Nebude čím krmit, část zvířat skončí na jatkách

  20:21
Zemědělce trápí sucho. Stejně jako v loňském roce hrozí kvůli nepříznivému počasí nedostatečná úroda sena. Doplatí na to především chovatelé dobytka či koní. Musejí se části zvířat zbavovat a posílají je na jatka. Již v červenci nabízí někteří prodejci letošní seno za více než dvojnásobek běžné ceny, balík stojí až 1 500 korun.

První senoseč letos předčila nejhorší obavy zemědělců, a to především kvůli neobvykle suchému dubnu. Další růst travin je po posekání výrazně zpomalený. Na druhou seč by tak vůbec nemuselo dojít. 

„Hodně bude záležet na dalších asi šesti týdnech. Zásoba vody v půdě je momentálně poměrně nízká a nedají se očekávat žádné velké přírůstky. Prognóza moc optimistická také není,“ říká Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Dodává, že je to na loukách, které sotva obrůstají po první seči, vidět i laickým okem. Na mnoha místech to podle něj zatím na druhou seč nevypadá.

Letošní léto je přitom pro zemědělce klíčové. „Zemědělci mají po letech 2017 a 2018 nedostatečné zásoby krmiva, takže letošní rok je důležitý,“ zdůrazňuje Trnka s tím, že v posledních šedesáti zásoby vody v půdě stále klesají. To s sebou nese vyšší riziko sucha.

Kvůli vyčerpaným zásobám by tak problémy mohly pokračovat. „Nejvíce vláhy v tuto chvíli chybí severozápadní části Středočeského kraje a Moravskoslezskému kraji. Tam od začátku roku napršelo na některých místech jen 50 až 75 procent normálu,” uvedli meteorologové.

Seno ze zahraničí

Chovatelé mají při nedostatku krmiva omezené možnosti. Levnější seno lze sehnat v okolních zemích, například v Polsku. Nákup však prodražuje doprava. Převoz balíků sena, které běžně měří v průměru 150 centimetrů a váží až 380 kilogramů, se může prodražit natolik, že se chovatelům pořízení krmiva v zahraničí nakonec nevyplatí. Kvalita navíc mnohdy nedosahuje běžných standardů. Prodejci hřeší na to, že se kupci na seno nepřijedou podívat a kupují zajíce v pytli. Dodaný produkt může obsahovat například rákosí či hnilobu.

Sucho na první pohled. Porovnejte českou krajinu předloni a letos

„Byly s tím loni různé problémy. Seno se dovezlo z Polska, zase se poslalo zpátky a vydělali na tom dopravci. Platili jsme 42 korun na kilometr za kamion se čtyřiceti balíky,” postěžoval si majitel stájí ve středočeské Řitce Ludvík Filípek. Cesta ze středních Čech na hranice s Polskem a zpátky tak vyšla zhruba na čtyřicet tisíc korun.

Drahé balíky pak zemědělec ani nemohl zkrmit celé. „Zvířata z toho vyžrala, co se dalo, a zbytek jsme vyhodili. Lidé teď na krmivo posečou, co se dá. Stařinu (zaschlé trsy staré trávy, pozn. red.) a podobně. Za malé balíky přitom chtěli kolem 1 300 korun” dodal Filípek.

Velkou krizi zažili chovatelé už minulý rok. Za velký balík sena tehdy platili až dva tisíce korun, což je více než trojnásobek běžné ceny. Někteří museli snižovat stavy a zvířata posílat na jatka.

„Určitě hrozí, že se budu letos zbavovat části ovcí. Mám seznam podle užitkovosti. Když bude málo sena, udělám v seznamu čáru a kdo bude pod čarou, jde z kola ven,“ připustil chovatel ovcí Jakub Toms z Libereckého kraje.

Seno se stává natolik žádanou komoditou, že jeho nedostatek někteří chovatelé řeší krádeží. Policisté evidují desítky případů, kdy z luk přes noc balíky zmizely. Dohledat se přitom téměř nedají. Zemědělci je proto musejí odklízet co nejdřív.

Pro kompenzaci na ministerstvo

Škody způsobené suchem částečně kompenzuje ministerstvo zemědělství. V minulém roce vyplatilo více než 947 milionů korun. Žádost přitom podalo 9 600 zemědělců. První etapa kompenzací však skončila až v dubnu, zemědělci si tedy museli přes zimu poradit sami.

„V případě fatálních důsledků sucha by podle možností státního rozpočtu a rozhodnutí vlády by stát mohl ztráty na zemědělské výrobě kompenzovat. Podobně jako v roce 2018 a 2017 nebo 2015, kdy se vyplácely kompenzace za dopady sucha,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

V budoucnu by ministerstvo zemědělství chtělo problém řešit přes Fond těžko pojistitelných rizik. Ten by měl fungovat jako stěžejní prvek při řešení rizik v zemědělství, které nelze pojistit standardním komerčním pojištěním, nebo je lze pojistit jen ve významně omezeném rozsahu. 

Ministerstvu by měl fond ulehčit také byrokratickou zátěž spojenou s vyplácením kompenzací. Zemědělcům však zřízení fondu ministerstvo slibuje už roky. „O Fondu těžko pojistitelných rizik diskutujeme s nevládními organizacemi. Hledá se řešení, na kterém by se mohly všechny organizace shodnout. Nelze odhadnout, kdy záležitost vyřešíme,” sdělil Bílý.

Sucho jako dlouhodobý trend

Sucho považují klimatologové za dlouhodobý socioekonomický problém. „Potvrzují se naše prognózy. V letech 2015, 2017 i 2018 byla pokaždé zasažena produktivita plodin. Je to bohužel dlouhodobý trend, produktivita i kvalita klesá. Jde o důsledek probíhající změny klimatu,” vysvětlil Trnka.

Díky tomu už nyní zemědělci pěstují více plodin odolnějších vůči suchu, jako je čirok či vojtěška. Hospodářská zvířata si však musejí na změnu ve výživě zvykat postupně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...