(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Sucho nahrává požárům. Buďte opatrní při pálení čarodějnic, varují hasiči

  • 3
Hasiči zaznamenali v dubnu kvůli suchému a teplému počasí nárůst požárů v přírodě. Navíc se blíží tradiční pálení čarodějnic, kdy hasiči každoročně vyjíždějí ke zvýšenému počtu požárů, připomněla jejich mluvčí Nicole Zaoralová.

„Obecně právě počasí před oslavami čarodějnic hraje největší roli v nárůstu požárů. Pokud je před 30. dubnem dlouho sucho a teplo jako letos, dojde k požáru mnohem snáz, než když je půda prosáklá vodou,“ uvedla mluvčí. 

Stejně nebezpečný je podle hasičů i silný vítr, který žhavé uhlíky rozfouká po okolí, a snadno tak chytne třeba suchá tráva.

Hasiči proto před 30. dubnem, na který pálení čarodějnic připadá, vyzývají k opatrnosti a dodržování zásad požární bezpečnosti. Organizátoři mají podle zákona o požární ochraně povinnost dopředu nahlásit pálení ohňů na volném prostranství. I v případě, kdy pálení čarodějnic organizují lidé jako fyzické osoby, je doporučováno to hasičům oznámit předem.

„Ohlášením se zamezí zbytečným výjezdům k domnělým požárům, neboť během čarodějnic hasičům obvykle narůstá počet planých poplachů,“ podotkla Zaoralová. Opodstatněná je podle ní také domluva s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi.

Loni během 30. dubna vyjížděli hasiči k 81 požárům, které způsobily škodu více než pět milionů korun. Čtyři lidé při nich byli zraněni.

Noc z 30. dubna na 1. května dodnes řada lidí pokládá za magickou. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, který se nacházel přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.

Sucho a teplé počasí byly tématem Rozstřelu (08/2017)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video