Na řadě míst Olomouckého kraje už platí stav sucha, například v Hněvotíně na...

Na řadě míst Olomouckého kraje už platí stav sucha, například v Hněvotíně na Olomoucku už vyhlásili zákaz využívání pitné vody k zalévání nebo napouštění bazénů. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Sucho se rozšířilo na 94 procent území ČR. Způsobilo škody za 11 miliard

  • 30
Suchem bylo ve středu postiženo 94 procent území Česka, což je letošní maximum. V sedmdesáti procentech republiky je sucho výjimečné či extrémní. Vyplývá to ze zprávy vědeckého týmu InterSucho. Podle zemědělců mohlo způsobit škody až za 11 miliard korun. Současné srážky podle bioklimatologa Miroslava Trnky situaci sice vylepší, ale nepomohou všude.

Podle Trnky je tento týden vrcholem letošního sucha. Víkendové ochlazení, by mělo přinést viditelné změny, zpočátku hlavně na jihu a východě Česka. „Zpočátku jsme čekali příliv studené fronty od pátku až do úterý. Teď se však situace změnila a na většině území potrvá jen do neděle,“ uvedl pro iDNES.cz Miroslav Trnka.

Spolu se zprávou bioklimatologů zveřejnila Agrární komora odhad o škodách, které způsobilo letošní sucho. „Sucho mohlo způsobit škody za devět až jedenáct miliard korun. Chceme jednat o kompenzacích v rozsahu 2,2 až 2,5 miliardy korun,“ řekl iDNES.cz mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek.

„Škody plodin však nejsou ještě zcela definitivní a mohou dále stoupat. Například u kukuřice nebo cukrové řepy,“ doplnil Trnka.

Podle Trnky bude sucho panovat i po přechodu studené fronty na území Vysočiny, v části Středočeského kraje a ve východních a severních Čechách. „Zatím to vypadá, že v těchto místech srážky příliš padat nebudou,“ podotkl.

 Některým plodinám by mohlo pomoci ochlazení, které o víkendu se srážkami podle předpovědí dorazí. „Minimálně stres rostlin nebude tak výrazný,“ řekl Trnka. Výnosy, které jsou ve většině případů horší než loni, se ale zřejmě už nezlepší. 

Například cukrová řepa potřebuje hodně vody. „V některých regionech bude bohužel příliš málo vláhy na to, aby to cukrovka dohnala,“ podotkl bioklimatolog.

Pomohl by dlouhodobý mírný déšť

Podle zprávy týmu Intesucho by půdě na doplnění vody nejvíce pomohl dlouhodobý mírný déšť. Přívalové srážky nebo bouřkové přeháňky situaci tolik nevylepší.

 „V této části roku však takový déšť nemůžeme ani příliš čekat. Většina srážek v létě je právě z bouřek. Musíme tedy v podstatě pracovat s tím, co máme,“ dodal Trnka.

Sucho trápí i jiné části Evropy. Extrémně nízké srážkové úhrny by mohly mít například za následek masivní nedostatek krmiva pro hospodářská zvířata. Týká se to Francie, Británie, Německa nebo Švédska. 

Německá vláda dá kvůli poničené úrodě tamním zemědělcům odškodnění 150 až 170 milionů eur. Stejnou částkou přispějí jednotlivé spolkové země. Celkem tak zemědělci mohou dostat až 340 milionů eur.

20. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video