Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už nejsme první v počtu nádorů tlustého střeva, prevence zabírá, říká lékař

  12:09
Pokud by každý dospělý chodil pravidelně na kolonoskopii, dala by se rakovina tlustého střeva úplně vymýtit, říká lékař Štěpán Suchánek. Rakovina tlustého střeva a konečníku je v Česku druhé nejčastější onkologické onemocnění a zároveň druhá nejčastější nádorová příčina úmrtí.

Lékař Štěpán Suchánek (4. března 2019) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Češi byli dlouho na prvním místě v počtu pacientů s rakovinou tlustého střeva v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Loni jsme si polepšili na šesté místo ve výskytu, v úmrtnosti na jedenácté, ale pořád to nejsou moc povzbudivé statistiky.
Mám k tomu úplnou novinku. Na podzim loňského roku vyšlo nové vydání celosvětové epidemiologické databáze Globocan a ukázalo se, že už zdaleka nejsme na prvních příčkách. Jsme na 23. místě ve výskytu a na 22. v úmrtnosti. S každým vydáním a s každým rokem se dostáváme níž a níž.

Březen měsícem prevence rakoviny

  • Štěpán Suchánek se ve spojení s Nadací Dagmar a Václava Havlových Vize 97 se tento měsíc rozhodli zasvětit osvětě o prevenci tohoto zhoubného onemocnění.
  • Rakovinu tlustého střeva ročně lékaři diagnostikují u 7 800 lidí, 3 700 pacientů zemře.
  • V sobotu v Praze na náměstí Míru se chystá akce zaměřená na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Návštěvníci si budou moci nechat odborně vysvětlit, jak se prevence provádí.

Co se zlepšilo?
Zaprvé, od roku 2000 tu máme preventivní screeningový program. Každý, komu je přes padesát let, může jít k praktickému lékaři a ten mu dá test na záchyt okem neviditelného krvácení do stolice. Když mu je pětapadesát, může jít přímo na kolonoskopii, tedy na endoskopické vyšetření tlustého střeva. Zadruhé, v Česku se provádí velké množství kolonoskopií i z jiných důvodů. Je velké procento lidí, kteří mají krvácení do stolice, trápí je hemoroidy, mají průjem nebo neplánovaně zhubnou. 

Takže když přijdou na kolonoskopii, vyšetřujeme je pro nějaký jiný důvod, ale zároveň se vyřeší i prevence. Naprostá většina nádorů tlustého střeva a konečníku totiž vzniká postupně, z výrůstků sliznice, kterým se říká polypy. Ty se postupně zvětšují, mění se a pak z nich vznikne nádor. Když provedeme kolonoskopii a nalezneme polyp, tak ho můžeme okamžitě odstranit, a tím nádor vůbec nevznikne.

Nesouvisí to i s tím, že máme lepší stravovací návyky než dřív?
Ano, celospolečenský trend takový je. Lidé žijí zdravěji, více sportují a celkově o sebe více dbají. Ale hlavní vliv má právě to, že se provádí velké množství kolonoskopií, ať už v rámci prevence, nebo diagnostiky.

Kolonoskopie není zrovna příjemná, člověk musí předtím držet dietu a pít očistné projímadlo. Neodrazuje to pacienty, aby na vyšetření chodili?
Od vyšetřovaných často slyšíme, že kolonoskopie zdaleka nebyla tak hrozná, jak se báli. Horší je střevní příprava. Abychom mohli kvalitně provést kolonoskopii, tak musí pacienti den předem pít projímadlo a držet několik dní dietu. To je největší nevýhoda kolonoskopie. Dříve to bylo tak, že se projímadlo pilo večer před výkonem. Ale pokud byla doba do kolonoskopie delší, například při odpoledním termínu vyšetření, tak se mezitím střevo znečistilo sekretem z tenkého střeva. Proto se nyní doporučuje takzvaná dělená příprava.

To znamená polovinu přípravku vypít večer okolo osmé hodiny a druhou vypít čtyři až šest hodin před zákrokem. Když jde někdo v poledne, měl by druhou polovinu roztoku vypít až ráno. Tato informace je už rozšířená i mezi praktické lékaře, kteří nejčastěji přípravu a poučení pro pacienty vydávají.

Štěpán Suchánek (43)

Lékař Štěpán Suchánek (4. března 2019)

Prevenci kolorektálního karcinomu a kolonoskopii se začal věnovat před 15 lety v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kde je vedoucím lékařem Oddělení gastrointestinální endoskopie interní kliniky 1. LF UK. 

Navíc před třemi roky založil soukromé zdravotnické zařízení Mediendo zaměřující se na diagnostiku a terapii onemocnění trávicího traktu, zejména na kolonoskopii.

Můžu něco udělat já, abych riziku vzniku rakoviny zabránila?
Prvním krokem je úprava životosprávy a jídelníčku. Vyvarovat se velkého množství červeného masa, zejména hovězího a uzenin. Preferovat kuřecí maso a ryby. Ovoce a zelenina jsou standardní onkologickou prevencí. Pak je důležitý pohyb. Zamezit obezitě. A až vám bude 50 let, jít na prevenci.

Pojišťovna proplácí screening od padesáti let. Využívají to od tohoto věku Češi?
Data nám ukazují, že přibližně 35 procent lidí starších padesáti let jde na screening. V mezinárodním srovnání to dříve bylo docela dobré, nicméně novější preventivní programy jako třeba v Anglii nebo Slovinsku mají pokrytí výrazně vyšší. Ale musíme si uvědomit, že spousta pacientů chodí na kolonoskopii z jiných důvodů. Těch je více než polovina.

Jak poznám, že se něco děje? Že bych měla jít na vyšetření?
Jsou tři nejčastější varovné příznaky: krev ve stolici, chudokrevnost a neplánovaný váhový úbytek. Nejčastější je krev ve stolici. Hlavní podstata prevence však je v tom, aby pacienti přišli dřív, než se příznaky objeví. Proto je od padesáti let screening vyhrazen pro osoby, které příznaky ještě nemají. Protože ten, kdo už má krvácení do stolice, musí co nejdříve na kolonoskopii.

Nemáme tendenci příznaky spíše podceňovat?
Podceňují je spíše muži. U nich je tento typ karcinomu častější než u žen. Jde asi o šedesát ke čtyřiceti procentům. Ženy dbají na prevenci, většina chodí pravidelně ke gynekologovi. Celosvětově existují tři nádory, u kterých jsou vytvořeny organizované screeningové programy. Jde o nádory prsu a děložního čípku a právě nádor tlustého střeva a konečníku. Na ty první dva programy jsou ženy zvyklé chodit, takže se více účastní i třetího.

Vy se rakovině tlustého střeva a konečníku věnujete už 15 let. Změnil se za tu dobu přístup pacientů?
Pacienti se stále více zajímají o své zdraví a možnosti prevence. I díky tomu se v Česku podařilo dosáhnout výrazného úspěchu na celostátní úrovni. Od roku 2000 se snížil výskyt rakoviny tlustého střeva o 16 procent, úmrtnost dokonce o 35 procent. Od roku 2006, kdy začala přesná statistika, bylo provedeno téměř 300 tisíc kolonoskopií a u více než třetiny byly nalezeny pokročilé polypy s velkou pravděpodobností vzniku nádoru. A tím, že došlo k jejich odstranění, se tomuto procesu zabránilo.

 V absolutních číslech jde o více než 100 tisíc pacientů, které se podařilo zachránit. Při screeningu se také objeví karcinomy asi ve třech procentech, ale jsou méně pokročilé než u pacientů s příznaky a lze je s vysokou efektivitou vyléčit.

Nedávno jsme psali o rakovině plic, že je patrně největším zabijákem. U koho ji naleznou, u toho se hraje o přežití řádově v měsících, maximálně jednotkách let. Jak je to s nádorem tlustého střeva?
Co se týče nádoru trávicího traktu, největším zabijákem je nádor slinivky. V momentě, kdy se udělá diagnóza, pacienti přežívají maximálně v řádu měsíců. Ale nádor tlustého střeva je jedním z nejlépe ovlivnitelných prevencí. S nadsázkou lze říci, že pokud by každý dospělý chodil pravidelně na kolonoskopii a odstranily se mu případné polypy, tak by se tato nemoc dala úplně vymýtit. Přežití záleží na stadiu, ve kterém se diagnostikuje, ale pacienti mají velkou šanci, že se vyléčí. 

Pětiletého přežití dosahuje až 90 procent pacientů, u kterých je nádor diagnostikován v prvním stadiu. Avšak u nejpokročilejšího, tedy čtvrtého stadia, kdy už není postiženo jen střevo, ale jsou přítomny metastázy v játrech i plicích, je to zhruba 15 procent.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...