ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Studenti medicíny by mohli nahradit chybějící sestry, plánuje vláda

  • 132
Premiér Andrej Babiš oznámil, že stát má v plánu vyzvat studenty pátých a šestých ročníků lékařských fakult, aby pomohli v nemocnicích, kterým můžou chybět zdravotní sestry. Ty mohou kvůli uzavření škol využít ošetřovné a zůstat s dětmi doma.

Pomoct by mohli také studenti pedagogických fakult s hlídáním dětí, řekl premiér v České televizi po schůzce s řediteli nemocnic k šíření nákazy nového typu koronaviru.

„Chceme apelovat, obrátit se na studenty pátého, šestého ročníku lékařských fakult, pedagogických fakult, jestli by nepomohli,“ řekl premiér v ČT. Některé zdravotní sestry mohou kvůli uzavření škol, o kterém v úterý ráno s platností od středy rozhodla Bezpečnostní rada státu, využít ošetřovné člena rodiny a nemocnice s nimi nebudou moct počítat.

Na tiskové konferenci po jednání s řediteli nemocnic Babiš uvedl, že s absencí sestřiček kvůli uzavření škol je větší problém ve Zlínském kraji. Bude to probírat s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), dodal.

Nová opatření v úterý Bezpečnostní rada státu přijala s cílem rozložit epidemii koronaviru v Česku do delšího času, aby byla stále zachována dostatečná kapacita zdravotnictví.

Zaveden byl také zákaz akcí nad 100 lidí. Uzavření škol ale zřejmě ztíží situaci nemocnic, protože zdravotní sestry se uvolní z práce kvůli péči o své děti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue