David Kolář, student, který sestavil ekologický parní motor.

David Kolář, student, který sestavil ekologický parní motor. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Student sestavil ekologický parní motor, jednou by mohl zásobovat byt

  • 334
Vytvořit ekologickou alternativu a konkurovat velkým firmám. I to je cíl sedmnáctiletého Davida Koláře, který sestrojil parní motor. Jeho projekt nazvaný Ekologická parní elektrocentrála s přehledem zvítězil v sedmém ročníku soutěže Enersol.

Žák třetího ročníku Vyšší odborné školy a střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou přesvědčil porotu tím, že měl svůj projekt dobře promyšlený. Sám ho navíc sestavil a jeho fungování, přednosti i využití ještě porotcům názorně předvedl.

S parním motorem se dostal až do mezinárodního kola, kde se o jeho vítězství mluvilo v kuloárech. Nakonec se ale pořadatelé rozhodli změnit soutěž na nesoutěžní přehlídku a odbornou konferenci.

"Jsem přesvědčený, že tento parní motor má velkou budoucnost. Právě pracujeme na jeho vylepšení, ale už teď může zásobovat elektřinou například vrtačku nebo podobný přístroj," řekl David Kolář a svá slova hned názorně předvedl.

"Je to jednoduché. Motor pracuje na principu vnějšího spalování. My vyrobíme páru, která putuje do rozvodu a z rozvodu pak proudí na píst. A píst koná ten přímočarý pohyb, který se pak převádí na pohyb otáčivý," vysvětlil David.

Motor nepotřebuje maziva a jeho provoz je čistší

Princip parního motoru je sice známý, nová je tu ale technologie, díky které je motor ekologický. "Píst je vyrobený z měkké slitiny, takže motor nepotřebuje žádná maziva. Na mazání mu stačí vodní pára," prozradil student jeden z drobných rozdílů, který ovšem znamená ve výsledku nižší náklady, čistší provoz bez odpadu a pravděpodobně nepotěší producenty technických olejů.

David Kolář, student, který sestavil ekologický parní motor.
David Kolář, student, který sestavil ekologický parní motor.

Malý parní motor by podle Davida i jeho učitele Milana Řehoře mohl jednou zásobovat energií i běžnou domácnost, a to s poměrně malými náklady. "Pára se dá vyrábět jakkoli, i pomocí solární energie. A vyrobenou elektřinu lze uchovat v akumulátoru," doplňuje studenta učitel a dodává, že životnost tohoto stroje je téměř neomezená.

Chlapci pomáhalo dalších šest studentů

David Kolář je student, o kterém mnoho pedagogů marně sní, jiní se podobných aktivistů zase obávají. "Už v prvním ročníku za mnou přišel s tím, že si chce postavit Stirlingův motor. Tak jsme se do toho pustili," vypráví učitel odborných předmětů a dodává, že Kolářova práce slavila úspěchy hned na několika soutěžích.

Proto mu učitel později nabídnul nápad a jakýsi polotovar parního motoru, který na svém internetovém blogu popsal kutil z Prahy Petr Šedý. Jeho myšlenku pak ve škole převedli do praxe a některé věci vylepšili. "Na elektrocentrále nakonec s Davidem pracovalo dalších šest studentů. Tomáš Hanák, Miloslav Smutka a Michal Bruckner sestrojili elektrický ovládací panel, Vít Maštalířský, Karel Sýkora a Pavel Poul zase vyrobili chybějící parní kotel.

"Použili jsme lahev na propanbutan. K té jsme dodali pojistný ventil a zařízení přivádějící vodu. Parní motor je jednoválcový a startuje se pomocí elektromotoru, který slouží zároveň jako elektrický setrvačník," popsal David Kolář.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video