Podání trestního oznámení Kadrman vnímá i jako poslední možný způsob protestu.

Podání trestního oznámení Kadrman vnímá i jako poslední možný způsob protestu. | foto: Archiv Martina Kadrmana

Student podal kvůli radaru trestní oznámení na Schwarzenberga

  • 437
Vysokoškolský student veřejné správy Martin Kadrman z Červené Vody na Orlickoústecku podal k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení na ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Reagoval tak na podpis smlouvy o vybudování amerického radaru v Česku.

"Podal jsem ho symbolicky v 11:55, tedy za pět minut dvanáct," glosoval Kadrman.

Trestní oznámení podal pro podezření ze spáchání tří trestných činů - zneužití pravomocí veřejného činitele, vlastizrady a sabotáže.

"Dnešní podpis česko-americké smlouvy se dle mého názoru rovná nejen zneužití pravomoci veřejného činitele, kdy ministr Schwarzenberg prokazatelně porušil povinnost vyplývající z jeho pravomoci, tedy hájení zájmu České republiky a rozhodování v zájmu lidu, ale i krok rovnající se vlastizradě, rozvracení republiky a sabotáže," uvedl Kadrman ve svém tiskovém prohlášení.

Podle studenta ministr legitimizuje výstavbu monitorovací základny "chimérou hrozby KLDR nebo Íránu". Rozhlašování těchto informací lze podle Kadrmana kvalifikovat jako trestný čin šíření poplašné zprávy.

"Nechci se smířit s myšlenkou, že naše země bude opět v první linii možného konfliktu, který bude proti nám namířen jen proto, že tu máme americkou základnu. Nechci, aby moje země, ke které cítím lásku, byla opět zneužita v mocenské hře mezi dvěma či třemi velmocemi," dodal Kadrman s tím, že podpis smlouvy považuje za fatální selhání české diplomacie.

Vše o americkém radaru v Česku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video