Radim Jančura tvrdí, že bez soutěže se desetiletý pronájem lokálních tratí prodraží o desítky milionů ročně.

Radim Jančura tvrdí, že bez soutěže se desetiletý pronájem lokálních tratí prodraží o desítky milionů ročně. | foto: Radek Miča, MAFRA

Student Agency nedostala regionální vlaky, tak zaplatí kampaň proti ČSSD

  • 2443
ČSSD se může "těšit" na masivní reklamní kampaň se svým logem. Nebude ale pozitivní. Zaplatí ji podnikatel Radim Jančura, jehož firmě Student Agency nedovolila hejtmanství ovládaná ČSSD vstoupit do regionální vlakové dopravy. Peníze připravené na vlaky tedy použije proti sociálním demokratům.

"Souvisí to se zadáváním zakázek zhruba za 150 miliard korun bez výběrového řízení, což je protizákonné," přiblížil Jančura svou motivaci v časopise Týden, který informaci přinesl.

Kraje se totiž dohodly bez výběrového řízení na provozování regionálních spojů s Českými drahami. Ujednání zatarasilo Jančurovi a ostatním zájemcům přístup na koleje. Smlouva už je uzavřená v Plzeňském kraji, dá se čekat i v dalších.

"Nikdo nereagoval na naši žádost o schůzku. Znemožňují nám podnikání," stěžuje si Jančura.

V květnu Student Agency na poslední chvíli odstoupila z výběrového řízení na provozování dotovaných osobních vlaků na části území Libereckého kraje. Měla informace, že České dráhy nabídnou v tendru podnákladovou cenu. - více o tomto případu čtěte zde

Antireklama začne začátkem prosince, několik měsíců před volbami do Sněmovny. Hejtmani ČSSD ovládají všech třináct mimopražských krajů. Kampaň poběží zřejmě hlavně na internetu. Cenu podnikatel neupřesnil, prý ale nemá omezení.

Dopravce slibuje, že ze sdělení bude tryskat rozčarování z podnikatelského prostředí v krajích. "Bude to hodně invazivní. Utrácí se v době, kdy se ve státním rozpočtu hledá každá koruna," podotýká Jančura.

Tvrdí, že bez soutěže se desetiletý pronájem lokálních tratí prodraží o desítky milionů ročně. "Dali jsme krajům návrhy, ve kterých jsme požadovali nižší dotace, nabídli nové vlaky, celková úspora by činila dvacet miliard. Přesto chtějí vše podepsat s Českými drahami," tvrdí Jančura v časopise.

Kraje se dušují, že výběr dopravce proběhl podle evropských směrnic. Šéf asociace krajů Michal Hašek považuje podnikatelův krok za nelogický.

"O železnicích se rozhoduje v orgánech krajů, nikoli v sekretariátech ČSSD," diví se jihomoravský hejtman. Chystanou kampaň si proto vysvětluje spíše jako akci modrých. "Pan Jančura se dlouhodobě veřejně vymezuje jako volič ODS," řekl Týdnu.

Jančura má ale podobný spor i s ministerstvem dopravy, které řídí Gustáv Slamečka blízký občanským demokratům. Je možné, že se pustíme i do ODS, vzkázal podnikatel. - čtěte Student Agency odkládá žlutý vlak, který měl konkurovat pendolinu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video