Na archivním snímku z roku 2008 odchází strojvůdce Jiří Šindelář za doprovodu manželky z nemocnice. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Strojvůdce ze Studénky: Zavřel jsem oči a čekal, co se bude dít

  • 344
"Vběhl jsem do strojovny, zavřel oči a čekal, co se bude dít," popisuje okamžiky těsně před nárazem do mostu ve Studénce strojvůdce rychlíku Comenius Jiří Šindelář. Ještě před tím ale uvedl do provozu rychlobrzdu. Vlak zbrzdil ze 134 na 90 km/h, čímž zachránil život mnoha lidem.

"Při průjezdu Studénkou jsem se díval do jízdního řádu a říkal jsem si, že kvůli zpoždění v Hranicích v 10:35 nebudu. Pak jsem se podíval na trať a nevěřil vlastním očím. Most se zavlnil a žuchl do kolejiště. Zatáhl jsem za rychlobrzdu a utekl do strojovny. Tam jsem se zapřel o plechovou skříňku s nářadím a čekal na náraz," vyprávěl v neděli Jiří Šindelář ještě v ostravské nemocnici.

. On-line rozhovor s mluvčím záchranářů

ptejte se Lukáše Humpla od 15:00

A právě plechová skříň mu nakonec zachránila život. Díky prohnutým dvířkům přežil srážku vlaku s mostem.

"Proti mně byl velký ventilátor, který se při nárazu pohnul a přitlačil mě zády ke skříni," vysvětluje strojvůdce a ukazuje obrovskou podlitinu na levém boku. Pod ním zmizela podlaha a on visel "přišpendlený" větrákem s nohama ve vzduchu.

"Nemohl jsem se uvolnit. Naštěstí byla dvířka skříně na nářadí plechová a asi napopáté jsem je dokázal protlačit tak, že jsem se ze sevření dostal, vysvětluje muž. S odstupem hodnotí fakt, že přežil, jako obrovské štěstí.

"Bylo štěstí, že jsem se podíval na trať v okamžiku, kdy se most zřítil, že jsem se nedíval na rychloměr nebo někam jinam, že jsem měl ruku na rychlobrzdě – takhle jezdíme, jsme k tomu vycvičení, " vypočítává strojvůdce.

Lokomotiva číslo 2018 jako by byla pro Šindeláře prokletá. V poslední době s ní jel z Ostravy třikrát a ani jednou nedojel do cíle.

. strojvůdce o návratu do práce

Teď si myslím, že to dokážu. Ale uvidíme, co to se mnou udělá, až vlezu do mašiny.

"Před šestadvaceti dny jsem jel s touhle lokomotivou v čele rychlíku a v Polance nad Odrou jízda kvůli zkratu skončila. Před třinácti dny: stejná lokomotiva, stejný rychlík, stejná porucha, tentokrát v Suchdole. Když jsem v depu v pátek opět dostával tu samou lokomotivu, říkal jsem dispečerovi, proč mi ji dává. A nedojel jsem ani potřetí, i když tentokrát za to lokomotiva nemohla, " dodal těsně před propuštěním z nemocnice, kam si pro něj přijela manželka Dana.

V pátek s ní byl domluvený, že pojedou na velký nákup před dovolenou. "Manžel mi volal, ptala jsem se, jestli už mám vyrazit. Řekl mi, co se stalo a že leží v nemocnici. Pak jsem to viděla v televizi. Je zázrak, že přežil," říká pohnutě paní Šindelářová.

Pětapadesátiletý strojvůdce jezdí na dráze 35 let. Po pátečním zážitku prohlásil, že už nikdy do lokomotivy nesedne. "Teď si myslím, že to dokážu. Ale uvidíme, co to se mnou udělá, až vlezu do mašiny," obává se Jiří Šindelář.

Všechny články o vlakovém neštěstí u Studénky


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video