Archeolog Vojtěch Peksa v propadlině, která odhalila kadaňská sklepení.

Archeolog Vojtěch Peksa v propadlině, která odhalila kadaňská sklepení. | foto: Tomáš Kassal, MF DNES

Středověké sklepy zabetonovat, nebo otevřít turistům? Kadaň váhá

  • 0
Radnice v Kadani stojí před otázkou, jak naložit se středověkými sklepy, do kterých se minulý týden propadla travnatá plocha před hradbami na Špitálském předměstí. Radnice zvažuje, jestli sklepy nechá zabetonovat, nebo je nějakým způsobem využije pro turisty.

"Zatím toho o sklepech moc nevíme. Počkáme, co nám řekne odborný posudek. Že by z toho ale byla nějaká turistická atrakce, to si teď neumím představit. Přijde mi to dost nebezpečné," přemítá starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Sklepení vznikla patrně v 15. století. Podle archeologů je nález zajímavý třeba kvůli tomu, že sklepy se před půl tisíciletím budovaly hornickým postupem, tedy dlabáním do podloží (o propadu zde).

Historické sklepy zbyly po domech, které na Špitálském předměstí před hradbami

"Dá se to samozřejmě zalít betonem nebo popílkem a trvale zazdít. To mi ale přijde jako nejhorší možné řešení," upozornil Martin Volf z Ústavu archeologické památkové péče pro severozápadní Čechy v Mostě, který sklepy zkoumal.

O několik metrů dál totiž teče Ohře, poblíž vedou cyklostezky a turistické trasy, a tak je možné sklepy využít jako další historickou zajímavost Kadaně. Protože na předměstí ve středověku kvetla řemeslná výroba, ve sklepích by mohla vzniknout například expozice středověkých řemesel.

Starosta Kulhánek ale zůstává opatrný. Upozorňuje, že například není jasné, proč se země do sklepů propadla a zda se to může opakovat.

Studenti navrhují, co s předměstím

"Poblíž vede zatrubněný potok. Je otázka, jestli voda někde neutíká a co to může dělat dál. Také není jasné, jak se sklepy zasypávaly a hutnily, když se předměstí bouralo," upozornil Kulhánek.

Kadaň pravděpodobně nechá díru do země provizorně zakrýt a počká na posudky a návrhy odborníků.

"Pokud budeme se sklepy něco plánovat, bude nejlepší, když je zahrneme do celé vize Špitálského předměstí," poznamenal Kulhánek.

Jak by se předměstí mohlo proměnit, navrhují například studenti architektury pražského ČVUT. Své představy ukáží v pondělí. Mezi zvažovanými možnostmi je nová zástavba, stavba středověkého pivovaru nebo výsadba vinic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video