Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku | foto: Michal Šula, MAFRA

Středočeši nechtějí vyjmout dotaci pro Čapí hnízdo z evropských peněz

  • 253
Někteří středočeští krajští zastupitelé odmítají vyjmout projekt Čapí hnízdo z evropského financování, jak navrhlo ministerstvo financí. Politici ODS, STAN a TOP 09, kteří mají ve Výboru Regionální rady ROP Střední Čechy většinu, hodlají zabránit tomu, aby dotace pro farmu šla z českého rozpočtu. Poslední slovo má však ministerstvo.

Středočeští politici budou problém Čapího hnízda řešit příští úterý. Shodou okolností ve stejný den zasedá ve Sněmovně mandátový a imunitní výbor kvůli vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání, po jehož jednání proběhne hlasování o důvěře Babišovu kabinetu.

Vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování navrhlo ministerstvo financí na doporučení Evropské komise (zpráva OLAF konstatuje, že přidělení dotace provázelo porušení zákona). K vynětí 42,5 milionu korun se musí vyjádřit poskytovatel, tedy středočeský ROP. Rozhodovat bude konkrétně Výbor Regionální rady ROP, v němž zasedají krajští zastupitelé.

Přidělení dotace Čapímu hnízdu provázelo porušení zákona, tvrdí zpráva OLAF

Ačkoli výboru předsedá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO, většinu v něm drží krajská opozice. A zástupci STAN, ODS a TOP 09 se ve čtvrtek dohodli na společném postupu – budou hlasovat proti vyjmutí.

Cílem opozičních zastupitelů je, aby se z evropské dotace nestala vyjmutím dotace národní. „My říkáme, že Evropská komise nám dala nějaké peníze, o ty peníze tady lidi žádali, byly zálohované českým státem. Oni je dostali s tím, že to budou evropské peníze, a teď nějaký poradní orgán Evropské komisi říká, ať to neproplácí. My říkáme dobře, ale ať si to rozhodne ten, kdo ty peníze poskytuje, tedy Komise,“ vysvětlil pro iDNES.cz Věslav Michalik (STAN), který je místopředsedou výboru.

S kolegy z ODS a TOP 09 se obává, že když problematická dotace zmizí z evropské úrovně, v Česku by se zametla pod koberec. Michalik by nejradši slyšel verdikt přímo z Bruselu. „Kdyby Komise rozhodla, že peníze neposkytne, tak řekne proč. Pokud to zůstane u nás, tak se s tím nebude dít nic dalších deset let,“ tvrdí. Opozice rovněž vyzývá, aby úřady vymáhaly škodu po vlastníkovi Čapího hnízda.

Aby se to nezametlo pod koberec

„Vzhledem k tomu, že všechna ministerstva ovládá hnutí ANO, tak se domnívám, že při vyjmutí projektu z ROP zůstane posuzování této záležitosti pouze na českých orgánech. A zde se domnívám, že bude silný politický tlak na to, aby se kauza zametla pod koberec. Z tohoto důvodu budu pravděpodobně hlasovat pro nevyjmutí projektu s tím, aby konečný verdikt řekla Evropská komise,“ uvedl pro iDNES.cz středočeský zastupitel Michael Pánek (ODS).

Politikům se rovněž nelíbí, že kvůli utajení nemají k dispozici zprávu OLAF. Je podle nich absurdní, že z ní přesto citují média (její redakční překlad ve čtvrtek zveřejnil server Aktuálně.cz).

Přestože krajská opozice díky devíti hlasům z patnácti nevyjmutí ve výboru snadno prosadí, konečné slovo bude mít ministerstvo financí, které kontroluje ANO. „Ministerstvo financí může projekt po projednání s řídicím orgánem vyjmout (Výbor Regionální rady – pozn. redakce). Finální rozhodnutí náleží orgánu zodpovědnému za certifikaci výdajů, tedy ministerstvu financí,“ potvrdil mluvčí resortu Michal Žurovec.

Ministerstvo tvrdí, že vyjmutím dotace Česko o evropské peníze nepřijde, jelikož ve Středočeském kraji bylo více bezproblémových projektů, které podmínky pro udělení evropské dotace splňují. Evropská komise navrhuje vyjmutí u problematických projektů, aby mohla účetně uzavřít program.

Společnost Imoba, která vlastní farmu Čapí hnízdo, považuje zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy za absurdní. Úřad podlehl politickému tlaku, sdělil mluvčí Karel Hanzelka, který zastupuje i holding Agrofert, ze kterého se farma v minulosti vyčlenila.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue