Petra Pecková v pražském volebním štábu hnutí STAN. (3. října 2020)

Petra Pecková v pražském volebním štábu hnutí STAN. (3. října 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Jak dopadla mobilizace ambulancí: pomůžou jen ti, kterým se bude chtít

  • 10
Středočeský kraj kvůli vysokému počtu covidových pacientů povolá do nemocnice ambulantní lékaře. Pracovní příkazy bude vydávat jen specialistům, s nimiž se na výpomoci předem domluví. Ve čtvrtek dostal kraj řadu odmítavých e-mailů od jejich sdružení, na druhou stranu někteří zdravotníci nabídli svou pomoc sami, řekli v pátek hejtmanka Petra Pecková a radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Hejtmani a pražský primátor mohou na základě středečního rozhodnutí vlády kvůli kritické situaci v nemocnicích nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů.

Středočeský kraj toho chce využít. Podle Peckové však během čtvrtka dostal řadu e-mailů od oborových sdružení ambulantních specialistů, v nichž se dotazovali, proč by jejich členové neměli být povoláni a proč nemohou nastoupit.

„Chápu, že každý má nějaký svůj obor a potřebuje se starat o svoje pacienty. Něco z toho vidím jako velmi důvodné, ale něco z toho nevidím jako příliš prioritní a měli bychom si uvědomit, že současná situace je opravdu vážná,“ uvedla Pecková. Podle hejtmanky kraj povolá jen ty, s nimiž se dopředu domluví.

Středočeský kraj povolá ambulantní lékaře, ostatní zjišťují zájem nemocnic

„Rozhodně nechceme jít cestou nějakých úplně drastických příkazů a obálek s modrým pruhem. V podstatě teď oslovujeme zejména zařízení, o nichž víme, že by nám mohla pomoci,“ uvedl Pavlík.

Někteří dobrovolníci však podle něj nečekali na pobídku kraje a sami nastoupili do benešovské nemocnice, další se přihlásili a vypomáhají v Mladé Boleslavi. Přesné počty lidí, kteří budou v nemocnicích vypomáhat, zatím radní neměl k dispozici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video