Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strážníci bez maturity nedostali po vyhazovu plat, chystají žalobu

  0:01
Pražští strážníci, kteří byli propuštění kvůli chybějící maturitě, nedostali zaplaceno za poslední tři měsíce v zaměstnání. Se svým požadavkem na proplacení peněz u ředitelství městské policie neuspěli. Podle vedení si za svou situaci můžou sami, na doplnění maturity měli sedm let. Bývalí strážníci chystají žalobu.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Řady pražské městské policie muselo opustit přes osm desítek strážníků, kteří do konce loňského roku nesplnili zákonem danou podmínku maturitního vzdělání (více zde). Část z nich odešla po dohodě a někteří přijali jiné, často hůře placené civilní místo. Na desítky lidí ale čekala výpověď a tři měsíce bez příjmu.

„Zastupujeme 19 lidí, kteří během ledna dostali výpověď. Výpovědní lhůta uplynula na konci března. Za celé tři měsíce - leden, únor a březen - nedostali zaplaceno,“ popsal situaci pro iDNES.cz advokát Josef Kešner.

Strážníci měli na dodělání maturity sedm let

Současný zákon o obecní policii stanoví, že strážníkem může být jen ten, kdo má maturitu. V roce 2009 začala běžet sedmiletá lhůta pro ty strážníky, kteří maturitní zkoušku ještě neměli. Museli si ji doplnit do 31. prosince 2015. Jen v Praze bylo v roce 2009 takových lidí zhruba 600. „Většina z nich si toto vzdělání doplnila, někteří odešli,“ uvedla mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. Výjimku z maturit mají ze zákona jen ti strážníci, kterým je přes 45 let, nebo kteří třikrát úspěšně absolvovali zkoušku odborné způsobilosti.

Hlavnímu město má ale i po propouštění lidí bez maturit strážníků dost. Podle Seifertové už od roku 2014 probíhá náborová kampaň a strážníků je díky ní nyní více než v srpnu 2014. „Každý měsíc nastupuje v průměru 18 nových zaměstnanců,“ uvedla mluvčí.

Peníze, které by podle jeho názoru měla městská policie vyplatit svým bývalým zaměstnancům, se u každého liší podle výše průměrného platu, jaký pobíral v době před výpovědí. Policie vyčíslila, že kdyby měla zaplatit všem, kteří museli skončit, dostala by se k částce 11 milionů korun.

Po tři měsíce, kdy městským policistům bez maturity nechodila mzda, neměli ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Formálně totiž byli stále zaměstnaní. „Ještě v listopadu nám tvrdili, že ve výpovědní době budeme normálně pobírat mzdu. Počítali jsme s tím,“ řekl iDNES.cz jeden z bývalých strážníků, který si nepřál zveřejnit své jméno.

U městské policie pracoval více než šest let. Živí rodinu a výpadek příjmu pro něj byl hodně nepříjemný. Dnes již má jinou práci. „My jsme naštěstí měli peníze našetřené, takže jsme brali z úspor. Chování policie mě ale hodně zklamalo. To, co udělali, nemá úroveň,“ uvedl.

Práci pro vás nemáme, vzkázal zaměstnavatel

Vedení městské policie má ale pro nevyplacení peněz své důvody. Dotyčné strážníky totiž od ledna nechalo doma a žádnou práci po nich nechtělo. Prý proto, že kvůli chybějící maturitě nesplňovali kvalifikační předpoklady pro výkon zaměstnání, což byla překážka na straně zaměstnance. „Zaměstnavatel je přesvědčen, že náhrada platu dotčeným zaměstnancům nenáleží, z pozice řádného hospodáře prostředky nevyplatí,“ uvedl na lednovém jednání s odbory ředitel Městské policie Praha Eduard Šuster.

Advokát Kešner má ale jiný názor. Od ledna až do konce výpovědní lhůty mohl zaměstnavatel přidělit lidem bez maturity jinou práci. Že ji pro ně nenašel nebo možná ani nehledal, je jeho chyba, uvedl právník. „Jde tedy jednoznačně o překážku na straně zaměstnavatele, který situaci neřešil s dostatečným předstihem a nebyl schopen správně reagovat,“ myslí si. Strážníci navíc museli zůstat na telefonu a k dispozici, což jim znesnadňovalo hledání nové práce.

Praha přijde o 88 strážníků. Nestihli včas odmaturovat

Proplacení mzdy v takových případech se přiklání i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). „Nemůže-li (nebo nechce-li) zaměstnavatel převést zaměstnance na jinou vhodnou práci, je nutné situaci posuzovat tak, že se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele,“ tvrdí ředitel odboru pracovněprávní legislativy MPSV Petr Hůrka. Dodává ovšem, že stanovisko ministerstva není závazné, rozhodující slovo mají soudy.

Kešner hodlá podat žaloby na náhradu mzdy za své klienty do dvou týdnů. Je přesvědčen, že soud mu dá za pravdu. Vyhození strážníci mohou kromě náhrady mzdy požadovat i náklady řízení a úroky z částky, která jim podle právníka náleží.

Mimosoudní smír se čekat nedá. „Máme za to, že zaměstnavatel během sedmi let učinil vše, co mohl, aby své zaměstnance informoval o povinnosti stanovené zákonem. Těm, kteří studovali, vycházel maximálně vstříc ve smyslu poskytování placeného volna ke studiu a podobně,“ řekla iDNES.cz mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Zdůraznila, že zaměstnanci, kteří si vzdělání chtěli doplnit, to udělali. „Do studia museli investovat svoje finanční prostředky a čas, který mohli trávit s rodinou, nebo se zabývat svými koníčky. A je mezi nimi například spousta matek samoživitelek,“ dodala.

V ostatních městech tolik výpovědí nerozdali

Problém s chybějícími maturitami u strážníků řešili i v jiných městech, nikde jinde ale nedostalo výpověď tolik lidí jako v Praze. Například v Plzni nesplnilo podmínky osm strážníků. Pro některé se našli civilní pozice, zbylí sice dostali výpověď, ale během výpovědní lhůty pracovali a pobírali mzdu. „Po dobu výpovědní lhůty pracovali jako asistenti městské policie, což je pozice, u které není požadavek na maturitu,“ řekla mluvčí Jana Pužmanová.

Bez maturity už nechoď. Městské policie opouštějí zkušení strážníci

V Brně na konci loňského roku chyběla maturita 16 lidem. „Šest z nich odešlo na základě vlastního rozhodnutí, osm se přesunulo na jinou pozici. Pracují jako ostraha objektu, což je civilní pozice. Zbývající dva jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti, čili tam to budeme ještě řešit,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Pavel Šoba.

A například v Hradci Králové úbytku zaměstnanců po Novém roce zcela předešli. „V posledních letech jsme při náboru zaměstnanců upřednostňovali ty s maturitou. Strážníky, kteří k nám nastoupili v době, kdy maturitu ještě mít nemuseli, jsme přesvědčovali, ať si ji doplní,“ popsala Eva Kněžourová z královéhradecké městské policie. Jediný strážník, který maturitu včas nesložil, o práci nepřišel. Pracuje na civilní pozici.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...