Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strany otálejí s volebními programy, pravice čeká na poslední chvíli

  12:59
Letošní sněmovní volby si mohou připsat další prvenství. Budou zřejmě první, ve kterých půjde více o marketing a reklamu než o volební program a myšlenky. Zvláště pravicové strany jeho zveřejnění odkládají na poslední chvíli, i když kampaň už dávno běží.
Volební místnosti se otevřou už za měsíc a půl, ale strany zveřejnění programu odkládají na poslední chvíli.

Volební místnosti se otevřou už za měsíc a půl, ale strany zveřejnění programu odkládají na poslední chvíli. | foto: Jan Karásek, MAFRA

V posledních volbách, které se konaly v červnu 2006, přitom ODS lákala na rovnou daň už od března. Ve volbách v červnu 2002 začala ještě dříve - veřejnosti své "volební desatero" servírovala po jednotlivých kapitolách už od ledna.

Letos si ale politici, především ti napravo od středu, s programem dávají na čas. I když se volební místnosti otevřou už za měsíc a půl, ODS zveřejní program až na přelomu srpna a září. "Je to taktika," obhajuje zpoždění místopředseda strany David Vodrážka.

Lidovci program odtajnili až na začátku tohoto týdne, do té doby ho také tajili. Také nová strana TOP 09 se idejemi příliš nezdržuje. Na své vůbec první tiskové konferenci oba zakladatelé odbývali dotazy novinářů odkazem na webové stránky, kde jsou prý programové priority k nahlédnutí.

Tehdejších šestnáct stručných bodů ale dosud nedoznalo změn. "Úsměvů není nikdy dost. Neusmát se za celý den na nikoho je zločin," zní například jeden z nich.

Strana se ale dušuje, že program ukáže. "Ve čtvrtek jsme představili ekonomickou část programu, celý ho pak oficiálně zveřejníme 2. září," odpověděl iDNES.cz mediální koordinátor strany Jakub Haas.

Bývalý politik ODS a glosátor veřejného dění Miroslav Macek si ale nemyslí, že by bylo na zveřejnění programu pozdě. "Začátek září je čas dostatečný. Pro ty voliče, kteří se volebním programem zabývají - a takových moc není - to stačí," řekl iDNES.cz.

Podle něj je vyčkávání stran dáno ekonomickou krizí a nejistotou kolem ní. Politici čekají, jak se situace vyvine, aby podle toho své programy upravili. "Když se ekonomická situace mění každý týden, tak je zcela logické čekat do poslední chvíle," myslí si.

ČSSD: Byli jsme první

Naopak ČSSD si může v tomto soupeření připsat kladné body. "Byli jsme první, kdo svůj program zveřejnil na programové konferenci na začátku července," řekl iDNES.cz šéf marketingu Lidového domu Petr Dimun. Sám se diví, že političtí konkurenti otálejí. "Nevím, zda je to taktikou nebo myšlenkovou chudobou či kombinací obojího, ale je to divné, zvláště teď, v době hospodářské krize," dodal.

Jeho strana si sice program odhlasovala už na svém jarním sjezdu, i tak se v ní ale najdou kritici, kteří tvrdí, že v letošních volbách hrají prim spíše marketingové triky než samotné myšlenky. V takzvané Vyšehradské výzvě kritizují někteří sociální demokraté stranu za to, že se spíše chová jako drogerie nebo supermarket, o ideály jí už tolik nejde.

Pečlivěji se na voliče připravili komunisté, i když jejich programové priority se už roky příliš nemění. Letos se jen více zaměří na nezaměstnanost. Program si začali připravovat v okamžiku, kdy bylo jasné, že dojde k předčasným volbám. Odsouhlasili ho v červnu. "Na naše webové stránky jsme ho pověsili zhruba před měsícem," řekla iDNES.cz mluvčí strany Věra Karasová.

Politologové: Program nerozhoduje, ale voliči ho chtějí

Podle politologů není přitom volební program pro rozhodování voličů příliš důležitý. Voliči se spíše orientují podle toho, jak se strany dlouhodobě chovají. Zveřejnění programu má přesto ve volební kampani své místo, upozorňují.

"Dlouhodobá programová orientace je všem voličům známa, takže zveřejnění programu je z hlediska rozhodování voličů poměrně málo významné," uvedl pro ČTK politolog Tomáš Lebeda.

Také podle politoložky Vladimíry Dvořákové je dopad volebního programu na výsledek voleb omezený. "Programy nikdo příliš nestuduje. Buďme upřímní: je málo občanů, kteří by si sedli, přečetli si program a řekli si, koho budou volit," řekla. Program podle ní ale má svůj význam. Příznivce totiž utvrdí v tom, že jeho strana nabízí to, co očekává.

Politici nevědí, jak na voliče

Strany si také příliš nelámou hlavu s ideovou čistotou svých programů. ODS tak navrhuje státní garance hypoték, které by se spíše hodily do levicového nabídky. ČSSD, která odmítala poplatky u lékaře, náhle souhlasí s finanční spoluúčastí pacienta.

Navíc si také vzájemně "vykrádají" témata. ČSSD nově objevila náboženské cítění a oznámila vznik křesťanské platformy ve snaze odlákat lidovcům voliče, místopředseda ODS Vodrážka se zase přebarvil na zeleno, aby zaujal voliče ekologicky cítící.

O tom, že politici příliš nevědí, co voličům nabídnout, svědčí i nápad ODS zapojit do sepisování programu občany. Podle politologů takový postup vyvolává dojem, že se strana k volbám staví příliš ležérně. "Ten program je formalita, kterou by ale strana měla před volbami odvést," řekl politolog Bohumil Doležal. "Nechat voliče napsat program navíc zavání populismem," dodal.

Nápad kritizuje i Macek. Politická strana, která má sloužit zájmům určitých skupin, má mít podle něj ve svých názorech jasno. "Měla by říci: naše názory jsou takové a takové, kdo má své názory podobné, postavte se za nás a volte nás. Tady je to ale v opačném gardu a to je špatně," řekl.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...