Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

20:39
TOP 09
TOP 09 podá žádost o svolání mimořádné schůze za účelem rozpuštění Sněmovny, pokud se ukáže, že v ní není 101 hlasů pro vládu Miroslavy Němcové (ODS).
20:39
LIDEM
Karolína Peake iDNES.cz řekla, že pokud "stojednička" padla, ona se hlasování také nezúčastní. Rusnokovu vládu však aktivně podporovat nechce.
20:35
Politolog Josef Mlejnek ml. pro iDNES.cz: Pokud Úlehla s Florianem opustí při hlasování sál, tak zboří stojedničku. Rusnok sice důvěru nezíská, ovšem Zeman dnes bude triumfovat. Někdejší vládní koalice totiž ztratí i formální oprávnění dožadovat se druhého pokusu.
20:28
ODS
Miroslava Němcová před jednáním poslaneckého klubu ODS iDNES.cz řekla, že kromě poslanců Úlehly a Floriána neví o žádných jiných poslancích ODS, kteří by se neměli zúčastnit hlasování. Pokud Rusnokova vláda důvěru nezíská, nehodlá už prezidentovi dodat 101 podpisů pro své případné jmenování. V takovém případě jsou podle ní řešením předčasné volby.
20:26
LIDEM
Členové poslaneckého klubu LIDEM kromě předsedkyně Karolíny Peake budou hlasovat proti vládě. Peake se zbylými sedmi členy klubu nyní nekomunikuje.
19:48
Návrh byl přijat a Miroslava Němcová vyhlásila přestávku.
19:43
ODS
Marek Benda navrhl, aby Sněmovna mohla hlasovat o důvěře vládě i po 21:00. Pokud uspěje, žádá půlhodinovou přestávku pro jednání poslaneckého klubu ODS.
19:43
ČSSD
Mluví Michal Hašek, je posledním přihlášeným.
19:42
VV
Petra Skokana z Věcí veřejných rozzlobilo, že do Sněmovny chodí lidé, kteří tam nemají co dělat. Konkrétně se podle něj jednalo o některé členy ODS. Poté uvedl, že Rusnokovu vládu podpoří.
19:36
TOP 09
TOP 09 bude obecně jednat o předčasných volbách, pokud se ukáže, že bývalá koalice nemá 101 hlasů. Uvedla to místopředsedkyně Langšádlová
19:27
LIDEM
Karolína Peake v České televizi uvedla, že ODS znovu podrazila svého šéfa při dohodě o stojedničce. Nemá proto cenu v dohodě pokračovat.
19:26
Pavel Bém uvedl, že svádíme zápas o poslední zbytky nedotknutelnosti našeho soukromí a svobody získané v roce 1989. Kritizoval ÚOOZ a Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli odposlechům, jeho i ostatních členů rodiny.
19:07
VV
Josef Novotný z Věcí veřejných míní, že by Rusnokova vláda mohla upravit vztah k hazardu. Nečasova vláda podle něj tolerovala nezákonnosti, které se hazardu týkaly.
19:04
Nezařazený poslanec Radim Fiala uvedl, že se nezúčastní hlasování o důvěře vlády.
  • Bohuslav Sobotka a Michal Hašek ve Sněmovně při jednání o důvěře Rusnokově...

    Bohuslav Sobotka a Michal Hašek ve Sněmovně při jednání o důvěře Rusnokově vládě. / Autor: Michal ŠulaMAFRA

18:57
TOP 09
"Byl bych rád, aby se nikdo v České republice nedral k moci bez mandátu voličů," řekl František Laudát.
18:45
ODS
Tomáš Úlehla a Jan Florián z ODS opustí před hlasování o důvěře vládě jednací sál Sněmovny.
18:40
Po sérii faktických poznámek zahájil své řádné vystoupení poslanec František Laudát. Po něm jsou ještě přihlášeni Radim Fiala ,Josef Novotný a Pavel Bém.
  • Projev Miroslava Kalouska odstartoval sérii reakcí a faktických poznámek...

    Projev Miroslava Kalouska odstartoval sérii reakcí a faktických poznámek poslanců / Autor: Michal ŠulaMAFRA

18:19
TOP 09
"To, oč se dnes hraje je na mnohem vyšší šachovnici, než je zápas mezi pravicí a levicí," řekl Miroslav Kalousek, když mluvil o projevu šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Podle něj se jedná i o boj uvnitř levice o to, kdo bude rozhodovat v sociální demokracii.