Reportáž skončila 8. 8. 2013 19:03

Rusnok důvěru Sněmovny nezískal, na podzim budou volby

Premiér Jiří Rusnok prohrál hlasování o důvěře své vládě poměrem 93 : 100. Koaliční stojednička se rozpadla odchodem poslanců Floriána, Peake a Úlehly, budou nové volby. Dění sledujeme minutu pro minutě, on-line reportáž píší Jan Vaca a Hana Válková.

10:59
Poslanci budou jednat o rozpuštění Sněmovny podruhé od schválení příslušné ústavní novely zhruba před čtyřmi lety. Pokud návrh podpoří, komoru by rozpouštěl prezident Miloš Zeman. Termín stanoven nemá. Zákonodárnou iniciativu by pak převzal Senát, řada předloh by ale zůstala neprojednána. Poslanci by s rozpuštěním Sněmovny skončili a přišli o své příjmy spojené s výkonem mandátu. Volby do dolní komory by se konaly zhruba do dvou měsíců od jejího rozpuštění.
10:52
Jan Florián, který vystoupil z ODS, ve svém stanovisku napsal: "Jmenovitě děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkovi za báječná léta ve staré dobré ODS."
10:50
ČSSD ještě chce, aby stávající Sněmovna hlasovala o některých zákonech a změnách. Šéf poslanců Tejc jmenoval například návrh na zrušení sKaret.
10:38
TOP 09
Po předčasných volbách nevstoupí TOP 09 do koalice s ČSSD. Chce být věrohodnou pravicí a nechce "kolaborovat" s levicovými stranami, řekl ČTK předseda poslanců Petr Gazdík.
  • Předsedkyně LIDEM Karolína Peake se připravuje na televizní vystoupení v sídle

    Předsedkyně LIDEM Karolína Peake se připravuje na televizní vystoupení v sídle Sněmovny v Praze poté, co složila funkci. (8. srpna 2013) / Autor: Michal Kamaryt ČTK

10:36
LIDEM
"Jsem přesvědčena, že strana LIDEM dál patří na českou politickou scénu," prohlásila v ČT exšéfka strany Peake. Dál věří, že LIDEM má dál u voličů šanci.
10:27
ODS
Poslanec Jan Florián na Facebooku oznámil, že vystupuje z ODS. "Éra suverénní a sebevědomé pravicové strany skončila," uvedl.
10:02
LIDEM
Stranu LIDEM zatím dočasně vede její první místopředsedkyně Dagmar Navrátilová. Peake zůstává členkou strany. iDNES.cz to řekl mluvčí LIDEM Miloš Skácel. Nového předsedu či novou předsedkyni si zvolí republikový sněm (předsednictvo a předsedové čtyř krajských rad). Termín jeho jednání zatím není známý.
09:57
O svém rozpuštění bude Sněmovna jednat příští týden. O svolání mimořádné schůze požádají společně ČSSD, TOP 09 a KSČM. Po jednání vedení Sněmovny to iDNES.cz řekl předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.
09:51
ČSSD
ČSSD bude usilovat o to, aby se mimořádná schůze poslanců k rozpuštění Sněmovny konala příští týden, řekl šéf strany Bohuslav Sobotka.
09:47
LIDEM
Nemyslím si, že Karolina Peake touží po velvyslaneckém postu, řekl v ČT exministr za LIDEM Kamil Jankovský k informaci, že Peake nehlasovala proti Rusnokově vládě výměnou za funkci velvyslankyně v Austrálii.
  • Petr Gazdík v budově Poslanecké sněmovny (8. srpna 2013)

    Petr Gazdík v budově Poslanecké sněmovny (8. srpna 2013) / Autor: Michal ŠulaMAFRA

09:14
Exšéfka LIDEM uvedla své prohlášení o rezignaci slovy, že strana "potřebuje někoho, kdo má sílu pokračovat".
09:13
Zeman je opojený mocí a líbí se mu v roli vulgárně populistického Martina Luthera, píše list Die Presse. Bavorský tisk ho překřtil na Miloše I. Slovenská média píší, že Zeman všem ukázal, kdo skutečně vládne v Česku.
09:12
O předčasných volbách jedná od rána vedení ODS. Strana s volbami na podzim nepočítala, musí rychle sestavit kandidátky.
09:01
Mimořádná schůze Sněmovny pokračuje dnes od 11:00. Po ní má následovat 58. řádná schůze Sněmovny, která má na programu zrušení sKaret.
09:11
Karolina Peake rezignovala na funkci předsedkyně strany LIDEM. V zásadních věcech politického dění se rozcházím s názory stranických kolegů, uvedla.
08:50
Vážené čtenářky, vážení čtěnáři, i dnes budeme pro vás sledovat dění v Poslanecké sněmovně. Strany se mají domluvit na termínu mimořádné schůze, na které se má dnešní Sněmovna rozpustit.
Čtvrtek 8. srpna 2013
22:45
Vážení čtenáři, on-line z jednání Sněmovny nyní přerušíme. Zítra budeme znovu sledovat vývoj politické situace poté, co Rusnokova vláda nezískala důvěru a rozpadla se stojedničková koalice. Děkujeme za pozornost.