Dominik Feri (2014)

Dominik Feri (2014) | foto: Karel Pešek, MAFRA

Student zveřejňuje snímky starých Teplic, lidé už mu je posílají sami

  • 17
Zájemci o historii a architekturu v Teplicích získali unikátní možnost prohlédnout si na webu spoustu unikátních historických snímků města. Na Facebooku je zveřejňuje teprve šestnáctiletý student teplického gymnázia Dominik Feri a jeho stránka si rychle získala velkou oblibu.

Feri se před dvěma roky přistěhoval do teplické čtvrti Šanov, která patří k nejhezčím v Teplicích. Místa kolem kostela svaté Alžběty a Kamenných lázní si okamžitě zamiloval.

"Šanov mě naprosto uchvátil," říká Feri.

Svůj obdiv proměnil v zajímavý a užitečný web, který může využít kdokoli. Na jeho facebookové stránce se lze potěšit řadou starých i nových fotek z místa, komentovat je i řešit nejrůznější otázky, které zdejší dění vyvolává (stránku najdete zde).

Feri říká, že web nedělá pro sebe. "Chci vzbudit zájem veřejnosti o město, jeho historii i současnost. Myslím, že pokud člověk má rozhodovat o budoucnosti svého města, měl by znát i jeho minulost," tvrdí.

Na stránkách diskutují stovky lidí

Fotografie si nejprve sháněl sám - hledal v archivech, domlouval se s fotografy i pamětníky. "Teď už mi ale často posílají historické fotky návštěvníci stránek. Jsou to hlavně snímky z doby normalizace," uvádí Feri.

Jeho stránka už má 2 300 fanoušků, pravidelných přispěvatelů do diskusí je několik stovek. "Dříve jsem na web umísťoval hlavně hezké fotky, teď už tam jsou ale i kontroverznější témata, například stav čtvrti Trnovany," upozorňuje student sexty.

Svou zálibu v architektuře a urbanismu by chtěl Dominik Feri využít nejen na střední škole. "Bavilo by mě i v povolání výrazněji ovlivňovat dění, chtěl bych pracovat třeba na radnici," říká Feri. Uvažuje ale podle svých slov i o dráze pedagoga.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video