Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Straníci ČSSD stavěli penzion ze státního

  1:00aktualizováno  10:12
Představte si, že byste s přáteli založili tělovýchovnou jednotu. A pak chtěli po státu, aby vám dal patnáct milionů na stavbu penzionu, kde byste pořádali své akce. Že byste nic nedostali? Spolku, kde figurují významní sociální demokraté z Vysočiny, se to podařilo.

Rekreační objekt, který za peníze od státu postavila jednota napojená na ČSSD | foto: Petr LemberkMF DNES

Dělnická tělovýchovná jednota v Novém Městě na Moravě požádala stát o dotaci na rekreační chatu v Budišově u Třebíče.

ČSSD ji ve Sněmovně prosadila. Stát jednotě zaplatil devadesát procent stavebních nákladů, což je u podobných projektů velice neobvyklé. Běžně bývá dotace mnohem menší.

Stavbě penzionu pomohl i budišovský starosta Ladislav Péťa, obviněný ze zneužívání dotací. Jeho obec prodala Dělnické tělovýchovné jednotě pozemek.

Rekreační objekt s dvaceti lůžky a osvětleným tenisovým kurtem je nyní před definitivním dokončením. Místní mu někdy říkají "sociálnědemokratická zašívárna".

Kamarádi z ČSSD
Dělnická tělovýchovná jednota, která ho za státní peníze vybudovala, má silné vazby na sociální demokracii. Jejími členy jsou i předseda novoměstské sociální demokracie Michal Šmarda a Tomáš Straka, poradce poslaneckého klubu ČSSD.

Oba však tvrdí, že jsou jen řadoví členové jednoty a o projektu v Budišově mnoho nevědí. V Novém Městě jejich tělovýchovná organizace jinak příliš vidět není. Potvrzuje to Dan Šimek, místní pořadatel sportovních a kulturních akcí.

Jaroslav Růžek z ministerstva financí potvrdil, že stavba byla zařazena do státního rozpočtu na loňský rok. Dotaci prosadili poslanci při porcování peněz ve Sněmovně. Který politik návrh podal, dnes už podle zástupců ministerstva i Sněmovny nelze zjistit.

Dokonce i předseda ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád považuje dotaci v Budišově za nemravně vysokou. "Mně ta částka přišla také trošku divoká. Tím, že je to spojeno s ČSSD, to může budit pochybnosti. Nikdy se nesnažíme dávat do takové organizace šestnáct milionů. Nevím, kdo to protlačil," říká Chlád.

Starostka jedné severočeské obce MF DNES potvrdila, že radnice dostávají maximálně padesáti až osmdesáti procentní dotace.

1500 členů nebo jen dvacet?
Starostka novoměstské jednoty Anna Dobiášová uvedla, že dotaci jednota získala díky "zkušenostem členů". Sociální demokracie v Novém Městě na Moravě je přitom proslulá svými dobrými kontakty v Praze. Hned vedle Šmardy byl na kandidátce do komunálních voleb poradce exministra financí Bohuslava Sobotky Jaroslav Lempera.

Rekreační areál má kapacitu dvacet lůžek a deset přistýlek. Má sloužit sportovním aktivitám členů jednoty, ale i jiných sportovců. Podle Dobiášové má jednota víc než 1500 členů. Zajímavé je, že Šmarda a další lidé ve městě spíše odhadují, že jich bude daleko méně, necelých dvacet. "Někdo z nás členů je sociální demokrat, někdo ne. Já třeba ano," říká Šmarda.

Bez ohledu na počet členů není Dělnická tělovýchovná jednota příliš vidět. "Žádné sportovní aktivity, které by nějak hýbaly městem, nevyvíjejí," říká Dan Šimek z novoměstského občanského sdružení Lysina Lenina, které se ve městě stará o kulturu. Najít nelze ani žádné webové stránky jednoty.

Šibal Péťa jim udělal dobrou cenu
O stavbu domu tělovýchovné jednoty se zasloužil i starosta Budišova Ladislav Péťa, který je nyní ve vazbě kvůli obvinění z korupce. Tělovýchovné jednotě prodal levně pozemek. Ten však jeho obec musela nejprve odkoupit od původního majitele. K tomu všemu se přiznal Péťa v lednu v deníku Vysočina s tím, že "jako sociální demokrat má k této tělovýchovné jednotě blízký vztah".

"Nešlo o nic protiprávního. Obec vykoupila pozemek od soukromníka a na základě rozhodnutí zastupitelstva ho pak prodala dělnické tělovýchovné jednotě," konstatoval starosta Péťa.

Podle Dobiášové stál pozemek 300 tisíc korun, tedy přesně 15 korun za metr čtvereční. "Budišov jsme si vybrali kvůli dobrému spojení, vstřícnému přístupu samosprávy a ceně pozemku," uvedla. A to je pravda, protože 15 korun je i na nezasíťovanou parcelu na Vysočině cena nejnižší.

"V Budišově se pozemky prodávají okolo sta korun za metr čtvereční. Ale pokud jde o ornou půdu bez sítí, může cena padnout mnohem níž, i na patnáct korun za metr čtvereční," řekla Irena Peštálová z třebíčské realitní kanceláře.

Když se dnes v Budišově zeptáte na dům dělnické jednoty, představitelé radnice moc odpovídat nechtějí. "S tím nemáme nic společného," řekl sociálnědemokratický zástupce starosty z Péťovy éry Petr Piňos. A zavěsil telefon. Člen zastupitelstva za KDU-ČSL Ladislav Dokulil alespoň potvrdil, že obec pozemky na stavbu domu prodala.

Tajemný dům u lesa
Sportovní areál dělnické jednoty stojí asi půl kilometru od Budišova v lesích směrem na Kundelov. Jde o podlouhlou budovu s podkrovím. Zářící fasáda ještě voní novotou. Vedle je veliký tenisový kurt s nočním osvětlením.

Obyvatele obce ale do svých "sportovních aktivit" dělnická jednota dosud nezapojila, ani se tu moc neprezentuje.

Dům je zatím opuštěný a prázdný. Když redaktorka MF DNES ve vsi předstírala zájem o ubytování, dozvěděla se v místní hospodě, že si lze pronajmout jen celou budovu, a to za 1500 korun na den plus 80 korun za každé obsazené lůžko.

"Je tam i televize a perfektně vybavená kuchyň. Pokud nechcete vařit, skočíte si do vesnice na jídlo. Je to vhodné třeba pro víkendové oslavy početnějších skupin nebo pro školní výlety," popsal hospodský host, který je s chodem zařízení obeznámen.

Ten redaktorce alias zájemkyni předal i mobilní telefon na správce, i když se prý "zatím nesmí dávat". Na čísle se však ozval člověk, který tvrdil, že v Budišově nesprávcuje.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...