Vicepremiérka Karolína Peake ohlašuje svůj odchod z Věcí veřejných a jejich

Vicepremiérka Karolína Peake ohlašuje svůj odchod z Věcí veřejných a jejich poslaneckého klubu (17. dubna 2012) | foto: David Neff, MAFRA

Strana Karolíny Peake ponese název LIDEM

  • 1964
Nová politická strana iniciovaná vicepremiérkou Karolínou Peake se bude jmenovat LIDEM. Ve čtvrtek o tom rozhodl její pětičlenný přípravný výbor. Název odkazuje ke slovům liberální demokraté.

"Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředého zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky," uvedla Karolína Peake.

Nový název přípravný výbor vybíral z 98 tipů. Mezi nimi byly návrhy od politiků, ale také nápady, které přišly e-mailem či prostřednictvím internetové sociální sítě. A právě k variantě z internetu se politici nakonec přiklonili.

"Název nám navrhl jeden z přispěvatelů na Facebooku," uvedla vicepremiérka. A budoucí politická strana se mu za to chce odvděčit. "Rádi jej pozveme ke křtu naší politické strany. Alespoň touto formou bychom mu rádi poděkovali," stojí v prohlášení Peake.

Avizovala také, že nová strana by ráda sestavila v jednom či dvou krajích kandidátku do podzimních krajských voleb. A láká i potenciální senátory. "Mohu jen říci, že jsou to lidé z oblasti kultury, sportu, ale i jiných oblastí," řekla iDNES.cz Peake s tím, že jednání pokračují. "Zatím jsme si s nikým neplácli," dodala.

Název nepřináší originalitu, míní odborník

Podle oslovených odborníků má název nové strany několik úskalí. Bohumír Štědroň, který vyučuje marketing na vysokém učení technickém a soukromé univerzitě mezinárodních vztahů, upozorňuje, že se bude muset prosadit v okolí jiných významných a stabilizovaných politických značek. "V blízkosti silných značek často vznikají strany na jedno použití. Vzpomeňme si na neúspěch odštěpené frakce Strany zelených," připomíná Štědroň.

Strana navíc sáhla k odkazu na liberalismus, což podle Štědroně není nic originálního, protože z něj už čerpaly jiné politické strany. Efektivnější by proto podle akademika bylo, kdyby politici zvolili slovo reforma. "To v současnosti nefiguruje v žádném názvu politické strany," upozornil Štědroň.

Stín VV nad novou stranou

Nové strany už zklamaly, připomíná politoložka

Podle politoložky Evy Lebedové není název zvolen špatně, protože z něj je čitelná ideologie strany. "Navíc kromě zkratky nese ještě druhý význam - oslovení občanů," chválí Lebedová, ale zároveň také dodává, že oslovení "lidem" může být i kontraproduktivní. "Pokud strana avizuje voličům, že s nimi chce komunikovat, nemělo by tomu být v praxi přesně naopak," upozorňuje Lebedová i kontextu fungování Věcí veřejných, jejichž preference se v průzkumech ocitly pod hranicí volitelnosti.

Doménu nová strana má, logo zatím ne

Nápady na název sbírala skupina osmi poslanců zhruba tři týdny. To, že Peake a její souputníci založí novou politickou stranu, připustila vicepremiérka a někdejší první místopředsedkyně Věcí veřejných po jedné ze schůzek, na kterých se přepočítávalo, kolik hlasů může vládě nabídnout (více o utajeném jednání ve Sněmovně čtěte zde).

Týden nato se sešel přípravný výbor nové politické strany. Kromě Peake jsou jeho členy poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek. Výborovou pětici doplňuje poslanecký asistent Peake Pavel Kotrba. Do nové strany pak vstoupí také ministři Kamil Jankovský či Pavel Dobeš, kteří od počátku stojí na straně vicepremiérky.

Platforma už má registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz. Jejím držitelem je manžel vicepremiérky Charles Peake. Doména byla zaregistrována už v roce 1998, Peake ji odkoupil ve středu a podle jeho manželky v budoucnu její vlastnictví přejde přímo na novou politickou stranu.

Proto, aby nová strana vznikla, musí její iniciátoři mimo jiné nasbírat jeden tisíc podpisů. S jejich shromažďováním politici nechtějí lelkovat. "Zahájíme jej v nejbližších dnech," stojí v jejich prohlášení. Poslanec Vacek před pár dny iDNES.cz řekl, že s petičními archy vyrazí do Zlínského kraje.

Politici začnou také hledat podobu loga budoucí strany. Chtějí, aby je navrhl některý ze studentů uměleckých škol. "Oslovíme mladé výtvarníky se žádostí o vytvoření loga LIDEM. Autora vítězného loga oceníme částkou 10 tisíc korun a budeme rádi, pokud s námi bude i dále spolupracovat," komentovala další kroky Peake.

Přípravný výbor také musí připravit stanovy a program. Ten bude zveřejněn poté, kdy novou stranu zaregistruje ministerstvo vnitra. Podle Vacka by k registraci mohlo dojít v červnu (více o zrodu nové strany čtěte zde).

Anabáze, kterou se Peake propracovává k nové politické straně, odstartovala v úterý 17. dubna. Peake v podvečer vystoupila před novináře s prohlášením, že vystupuje z Věcí veřejných. Následovalo vypovězení koaliční smlouvy ze strany ODS a složité hledání hlasů pro vyslovení důvěry vládě. Nyní čeká budoucí koalici ODS, TOP 09 a politiků kolem Karolíny Peake revize koaliční smlouvy. Premiér Petr Nečas již avizoval, že žádné velké změny se v ní neodehrají.

Líbí se vám název budoucí strany Karolíny Peake?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 24. května 2012. Anketa je uzavřena.

NE
NE 4238
ANO
ANO 2167

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video