Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stovky lidí protestovaly proti Bátorovi. Úředník dostal dopis s kulkou

  15:40aktualizováno  18:33
Tři sta lidí protestovalo před ministerstvem školství proti úředníkovi Ladislavu Bátorovi a ministrovi Josefu Dobešovi. "Dobeš vystupuje jako nástupce kolaboranta s nacisty Emanuela Moravce," řekl na demonstraci šéf zelených Ondřej Liška. Bátora potvrdil, že ve stejný den dostal výhružný anonym s namalovanou kulkou.

Ladislav Bátora vzbuzuje emoce i po tom, co ho ministr školství Josef Dobeš po protestech TOP 09 uklidil do jiné pozice na školství. Před ministerstvem školství se sešla demonstrace proti jeho působení na ministerstvu. | foto: Vít ŠimánekČTK

Demonstranti měli hesla jako "Vztyčené pravice do školní lavice? Jistě ne, pane ministře", "Fašismus je deviace" či "Bátora a Kikina, jedna velká rodina".

Čím vzbudil Bátora pozornost

Ladislav Bátora v minulosti kandidoval za ultrapravicovou Národní stranu. Stojí v čele sdružení Akce D.O.S.T., které razantně vystupuje proti Evropské unii a multikulturalismu.

Sám Bátora se považuje za konzervativce, jeho kritici mu ale vyčítají, že jeho postoje jsou "nahnědlé" a připomínají spíš druhou, předválečnou republiku.

Vydával například antologii Česká revue. V roce 2005 napsal o antisemitské knize "Zkáza Slovanů" od Rudolfa Vrby, že je to skvělá práce. V knize se píše, že "problém nejkrvelačnějšího národa Židů musí být jednou provždy vyřešen".

Bátora nedávno vzbudil pozornost tím, když na americké velvyslanectví předal protest proti podpoře pochodu homosexuálů centrem Prahy ze strany velvyslanců 14 zemí, včetně Spojených států. O ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi napsal na svůj facebookový profil, že je to prskající chudáček.

"Ve státní správě může pan Bátora vyvolávat jen nenávist, spory a zlobu," prohlásil na demonstraci předseda pražské židovské obce František Bányai.

Bátora se mimo jiné v minulosti pochvalně vyjádřil o antisemitské knize Zkáza Slovanů. A při polemice proti Kaplického projektu Národní knihovny Bátora použil slogan prvorepublikové Národní obce fašistické "Proti ideji ideu, proti pěsti pěst". Zaťatá pěst je i symbolem sdružení Akce D.O.S.T., které vede.

Bátora zamával odpůrcům z okna

Úředník Bátora si z demonstrace před ministerstvem školství nic nedělal. Dokonce jejím účastníkům zamával z okna.

Liška na demonstraci velice ostře vystoupil proti Dobešovi i proti prezidentovi Václavu Klausovi. "Fašismu a antisemitismu se dostává krytí nejen od Dobeše, ale i od prezidenta Klause," míní šéf zelených. Dobeše přirovnal k protektorátnímu ministrovi školství a osvěty Emanuelovi Moravcovi.

Bátora je podle něj jen "lakmusovým papírkem" spolku, který chce založit novou stranu postavenou na šovinismu, homofobii, ultranacionalismu a antisemitismu, řekl Liška. Do této party lidí zařadil i prezidenta Klause a lidi z jeho týmu na Hradě. 

"Dobeš nejenže Bátoru neodvolal, ale ještě ho povýšil," řekl iDNES.cz Liška.

Ministr školství se totiž s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem dohodl, že Bátoru z pozice pověřeného šéfa personálního odboru "uklidí" do pozice zástupce ředitelky jeho kanceláře Jany Machálkové, kde má nově na starost výběrová řízení, správu budov, ekonomiku a informatiku.

Až když to udělal, rozhodla se TOP 09, že se její ministři vrátí na jednání vlády.

Sám Dobeš přitom otevřeně říká, že sice Schwarzenbergovi vyhověl, ale Bátora si přitom nepohoršil. "Já bych řekl, že to pro něj bude zhruba nastejno. Je na velmi důstojném místě," řekl iDNES.cz Dobeš.

Písničkář Jiří Dědeček, který také na demonstraci u ministerstva školství dorazil, řekl, že kdyby lidé nedělali nic, znamenalo by to, že mlčí, a tak souhlasí. "Pro mě je to protest proti Bátorovi, Dobešovi i proti Věcem veřejným. To je vekslácko-nátlaková organizace, která nepatří do vlády," řekl Dědeček.

Na happening pro Bátoru dorazilo pár desítek lidí

Bátorovi příznivci svolali naopak happening před kostelem Panny Marie Vítězné naproti ministerstvu školství. Pozvánky na akci rozdával kolemjdoucím bývalý republikán Jan Kopal. Organizátoři odhadli, že sympatizantů Bátory dorazilo 50 až 70, podle odhadu iDNES.cz to ale bylo spíše 30 lidí a téměř stejně bylo novinářů.

Zatímco Bátorovým odpůrcům zpíval Jiří Dědeček, jeho zastánci si naopak pozvali písničkáře Josefa Nose. "Boj o Bátoru není plodem okurkové sezóny. Jeho odpůrci se obávají formování skutečné konzervativní pravice," řekl přítomným, mezi nimiž byl také Bátorův syn, Michal Semín, který vede Institut sv. Josefa. Na adresu demonstrace proti Bátorovi řekl, že šlo o vyšinuté zelené neomarxisty.

Michal Semín, šéf konzervativního Institutu sv. Josefa vystoupil na shromáždění

Kolem Bátory podle Semína přituhuje. "Dostal v dopise kulku," řekl Semín. V dopise, který mu Bátora předal a který Semín ukázal iDNES.cz, bylo doslova napsáno: "Tam, kde selhává právní řád, tam, kde selhává lidská slušnost a morálka, tam, kde selhává politická slušnost, musí zasáhnout speciální vyšší moc. Kdyby Hitlera někdo sejmul, lidstvo by si ušetřilo spoustu tragédií. Pane Bátoro, ve státní správě nemáte co pohledávat. Odejděte dobrovolně sám, jinak zasáhne speciální vyšší moc."

"Ano, je pravda, že jsem dostal dopisem kulku s výhrůžkou smrti. Ale stejně jako vždy před tím - hovořím o posledních čtyřiceti letech - tomu nepřikládám žádnou relevanci. Člověk mého celoživotního ražení je s to si zvyknout i na šibenici. Natož na kulky namalované na papíře a poslané v anonymních dopisech," potvrdil Bátora.

Iniciativa Pro Bátoru - za svobodu a právo se u ministerstva sešla i proto, aby protestovala proti napadání konzervativních hodnot. Petici na podporu šéfa občanského sdružení Akce D.O.S.T. zatím podepsalo zhruba sedm stovek lidí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...