Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stopy z KB míří k mafii

  21:28
Stopy z vytunelované Komerční banky vedou pravděpodobně až k ruské mafii. Z dosud nezveřejněných dokumentů, které má MF DNES k dispozici, vyplývá, že rakouský podnikatel Barac Alon, jehož firma B.C.L. Trading způsobila Komerční bance osmimiliardovou ztrátu, je osobně i podnikatelsky napojen na šéfy dvou největších ruských zločineckých organizací, solomonské a solncevské mafie - Semjona Mogileviče a Sergeje Michajlova.

Vzhledem k těmto propojením je možné, že Komerční banka, která od roku 1995 financovala miliardami korun pouze fiktivní obchody Baraca Alona, sloužila v podstatě i jako pračka špinavých peněz pro ruský organizovaný zločin.

Jakými účty procházely peníze
Praní špinavých peněz je označení operace, v jejímž průběhu se objemnější finance získané nelegálním způsobem proženou sérií bankovních účtů, čímž získají novou identitu, a v závěru mohou vypadat jako legitimní profit úspěšného byznysu.

MF DNES spočítala, že v pětaosmdesáti obchodních případech, v nichž firma B.C.L. použila akreditiv z Komerční banky, figurovalo téměř sto bankovních účtů po celém světě. Kromě kont Komerční banky a firmy B.C.L. vedou nitky bankovních převodů k třinácti peněžním ústavům v Rakousku, Švýcarsku, Velké Británii, Maďarsku, na Kypru, v Německu a Chorvatsku, které hrály roli takzvané druhé banky. Dále pak finanční operace vedou k pětadvaceti světovým bankám a firmám z Kuvajtu, Německa, Velké Británie, Irska, České republiky, Rakouska, Švýcarska a Maďarska, které odkupovaly na sekundárním trhu akreditivy. A nakonec šlo o účty devíti firem z Ruska, Irska, Velké Británie, Maďarska, Rakouska a Kypru, které s B.C.L. jakoby obchodovaly.

Na propojení Baraca Alona s ruskou mafií upozornila mezinárodní detektivní kancelář Control Risks, kterou si najala na konci minulého roku Komerční banka, aby zjistila všechny informace o svém dlužníkovi. "Vysoce důvěryhodné prameny z Ruska uvádějí, že Alon je spojen osobně a obchodně se Sergejem Michajlovem a solncevskou mafií. Ty samé prameny říkají, že Alon a jeho bratr sloužili jako neoficiální bankéři pro Michajlova a solncevskou skupinu," uvádí se v důvěrné zprávě agentury Control Risks.

Tuto respektovanou detektivní kancelář se sídlem ve Velké Británii si najímají různé firmy, banky a organizace z celého světa pro sběr důvěrných informací.

O spojení Baraca Alona na Semjona Mogileviče psal dokonce na sklonku minulého roku podle těchto detektivů v náznacích už i rakouský tisk.

Komerční banka zprávu zahraničních detektivů zatajila před policií, která celý případ již půl roku vyšetřuje. "O tom nám není nic známo. Pokud taková zpráva existuje, určitě si ji vyžádáme," uvedl důstojník policie, který na případu pracuje.

Bývalý šéf Komerční banky Jan Kollert nechtěl k případu B.C.L. už nic říci. "Nebudu se s vámi bavit," uvedl. Nové vedení banky pouze sdělilo: "Představenstvo banky se formálně tímto aspektem případu nezabývalo."

Přitom právě určení původu peněz, kterými disponovalo Alonovo impérium, by mohlo pomoci objasnit celý podvod, během kterého přišla banka a potažmo stát, jenž má v bance většinový podíl, o osm miliard korun. Možností, že do vytunelování Komerční banky je zapojena přímo i ruská mafie, se dosud nezabývaly Bezpečnostní informační služba a Finančně analytického útvaru ministerstva financí, který je zaměřen právě na boj proti praní špinavých peněz.

Související články:
Mogilevič a Michajlov jsou nejsledovanější bossové
ANALÝZA: KB můžče souviset i s praním v Bank of New York

Najatí zahraniční detektivové v důvěrné zprávě uvedli, že existují nepřímé důkazy o tom, že na vytunelování Komerční banky se podílela ruská mafie. Jde o to, že se všichni tři Alon, Mogilevič i Michajlov shodně věnují obchodu s obilím. "Souběžný zájem Alona, Mogileviče a solncevské skupiny o export obilí ještě nedokazuje nezákonné spiknutí, v rovině nepřímých důkazů jde nicméně o významný jev," uvedli specialisté z agentury Control Risks.

Navíc dalším vážným signálem je podle britských detektivů skutečnost, že Mogilevič při svém podnikání pracuje s naprosto stejným bankovním instrumentem, jaký Alon využíval pro získávání peněz z Komerční banky. Jde o takzvaný akreditiv. Jeho princip spočívá v tom, že obchody mezi dvěma subjekty financují dvě banky, z nichž jedna peníze za zboží ihned vyplatí prodávajícímu a druhá banka se zaváže, že jí peníze do půl roku za kupujícího vrátí.

K využívání akreditivů se Mogilevič přiznal počátkem letošního roku v rozhovoru pro britskou stanici BBC. "Pro své obchody používám cestu krátkodobých úvěrů, kdy peníze putují z banky do banky. Neprovádíme operace v hotovosti," řekl Mogilevič.

Oba vůdcové vlivných světových mafií se specializují na finanční podvody. Mogilevič je považován za jednoho z kmotrů ruských mafií. V roce 1996 ho označil podvýbor amerického Senátu za hlavu jedné z 25 eurasijských skupin organizovaného zločinu. Americký list The New York Times s odvoláním na zprávu CIA loni uvedl, že Mogilevič je jedním z největších odborníků na praní špinavých peněz: "V jeho rukách se sbíhají nitky celosvětové sítě legálních i pololegálních firem a korporací, které jsou ve svém souhrnu dokonalou pračkou špinavých peněz."

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...